MEMBER DAYS ✨ Meld je aan en krijg toegang tot 20 exclusieve deals

456 keer bekeken

Borstkanker awareness: check je borsten

19 oktober 2023,

geschreven door

Oktober staat bekend als borstkankermaand. Borstkanker awareness, support voor mensen die met de ziekte leven en geld inzamelen voor onderzoek zijn belangrijke thema’s tijdens deze maand. We vertellen je in dit blog over het belang van het checken van je borsten en hoe je dit kunt doen.

Waarom zelf je borsten checken in de strijd tegen borstkanker?

Je leert je borsten goed kennen door zelfonderzoek te doen. En dat is van belang om te kunnen weten wat normaal en wat anders is dan eerst. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. In Nederland krijgen ongeveer 16.000 mensen elk jaar de diagnose. Minder dan 1% van de patiënten met de diagnose borstkanker is man. Hoe sneller de ziekte wordt ontdekt, des te beter het te behandelen is.

Omdat het een veelvoorkomende ziekte is, worden vrouwen tussen de 50 en 75 om het jaar uitgenodigd voor een mammografie als onderdeel van het bevolkingsonderzoek. Hierbij worden je borsten gecontroleerd op onregelmatigheden. Dat dit wordt aangeboden is prachtig, maar het is een momentopname. Het is nog steeds verstandig om je borsten te (blijven) controleren. Bovendien ben jij misschien nog lang geen vijftig jaar.

Je leert je borsten goed kennen door zelfonderzoek te doen. En dat is van belang om te kunnen weten wat normaal en wat anders is dan eerst.

Leer je borsten kennen

Je borsten bestaan uit klierweefsel. Dit is niet glad, maar bestaat uit allerlei bobbels en hobbels. Het belangrijk om je borsten te leren kennen: zo schrik je niet van elk bobbeltje wat je voelt. Het is ook belangrijk om te weten dat hormonale invloeden ervoor kunnen zorgen dat je borsten pijnlijk zijn of anders aanvoelen. Tijdens je menstruatie of zwangerschap bijvoorbeeld, of als je borstvoeding geeft.

De beste tijd om je borsten te controleren is een week na de eerste dag van je menstruatie.

Stap voor stap je borsten checken

De beste tijd om je borsten te controleren is een week na de eerste dag van je menstruatie. Dit is het moment dat je borsten het minst onder invloed zijn van hormonen en het minst gevoelig zijn. Ben je in de overgang, dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Onderzoek je borsten staand (bijvoorbeeld onder de douche of voor de spiegel) of liggend op bed.

  • Buig je linkerarm en leg je hand in je nek. Je gebruikt je rechterhand om je linkerborst te onderzoeken.
  • Deel in gedachten je borst op in vier kwarten: je onderzoekt steeds één deel. Met je vlakke hand maak je een draaiende beweging van de buitenkant naar de tepel.
  • De tepel controleer je op dezelfde manier.
  • Trek je tepel zachtjes naar voren. Dit zou eenvoudig moeten gaan.
  • Om je borst extra te controleren kun je vooroverbuigen en je borst nogmaals checken.
  • Tot slot controleer je je oksel en de plooi tussen je borst en de oksel.
  • Herhaal dit proces met je rechterborst. Hiervoor leg je je rechterhand in je nek en controleer je met je linkerhand.

Alleen je borsten voelen is niet genoeg. Er zijn namelijk ook symptomen die je alleen maar kunt zien. Door je borsten regelmatig te bekijken (ook in de spiegel) zie je deze eventuele veranderingen.

Symptomen die kunnen duiden op borstkanker

Bijna iedereen weet dat een knobbeltje in de borst een teken kan zijn van borstkanker. Kan, zeggen we, want het hoeft niet zo te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een goedaardige cyste zijn of bindweefsel. Dit moet blijken uit onderzoek. Maar naast knobbeltjes zijn er ook andere symptomen die kunnen duiden op de ziekte. Heb jij last van één of meer van deze symptomen, neem dan contact op met je huisarts:

  • Een zwelling of knobbeltje in je oksel;
  • Een deuk(je) in de huid van je borst;
  • Een wondje dat niet geneest;
  • Een rode en warme borst;
  • Een ingetrokken tepel die opeens ontstaat;
  • Een dikke huid met putjes, de zogenaamde sinaasappelhuid;
  • Vochtafscheiding uit je tepel;
  • Een dikker strengetje dat naar je tepel loopt;
  • Veranderingen zoals zwelling, rode huid of schilfers.

Neem bij twijfel contact op met je huisarts

Maak jij je zorgen om iets wat je in je borst voelt? Heb je vragen over een verandering die je ziet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Hij of zij kan je onderzoeken. Meer weten over borstkanker en borstonderzoek? Check de website van het KWF.
Controleer jij je borsten regelmatig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Heb je je wel eens afgevraagd of een open relatie iets voor jou is? Dan ben je zeker niet de enige. Hoewel de monogame relatie door velen nog steeds wordt omarmd, neemt het taboe op andere relatievormen af. Een open relatie is een relatievorm waarbij…
5.483 keer bekeken