door seksuoloog Talitha

De Menopauze – wat is het en hoe deal je ermee?

24 oktober 2021

Vroeg of laat krijgt iedere vruchtbare vrouw ermee te maken: de overgang. Hormonale veranderingen zorgen voor veranderingen op zowel lichamelijk als psychisch vlak. Een belangrijke pijler binnen deze periode is de menopauze: de officieel laatste menstruatie van de vrouw. Hiermee wordt het einde van de vruchtbare periode van de vrouw officieel gekenmerkt, iets waar veel dames moeite mee kunnen hebben. Wat houdt de overgang en de menopauze precies in en hoe deal je hier als vrouw het beste mee? Check het in dit blogartikel.

De overgang vs. de menopauze

Vaak worden de termen ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar gebruikt en veel mensen denken dan ook dat beide begrippen hetzelfde aanduiden. Dat is niet helemaal juist, want de menopauze is heel specifiek een kenmerk van de overgang. Waar de overgang een langdurige periode is waarin hormonale veranderingen optreden, is de menopauze de officieel laatste menstruatie van een vruchtbare vrouw. De menopauze bestempelt daarmee dus eigenlijk het einde van de vruchtbare periode van de dame.

“De menopauze is de officieel laatste ongesteldheid. De overgang is de periode rondom de menopauze.”

Veel vrouwen hebben doorgaans niet direct in de gaten wanneer ze hun menopauze hebben gehad. De overgang is namelijk een periode dat enkele jaren kan duren, waarbij de menstruatie steeds onregelmatiger wordt of juist steeds langer op zich laat wachten. We kunnen dan ook pas van de menopauze spreken wanneer een vrouw zeker een jaar al niet meer ongesteld is geworden.

Kenmerken van de overgang en menopauze

De overgang

De overgang

Periode dat 5-10 jaar kan duren;
Begint vaak tussen de 40-50 jaar;
Veranderende menstruele cyclus*;
Opvliegers;
Vaginale droogte;
Dunner worden van de vaginale wand;
Nachtelijke onrust;
Stemmingswisselingen;
Verminderde zin in seks;
Opwindingsproblemen;
Veranderend zelfbeeld

De menopauze

De officieel laatste menstruatie;
Gemiddeld hebben vrouwen rond hun 51e hun laatste ongesteldheid

*Veranderende menstruele cyclus

Verandering in ongesteldheid is zeer typerend voor vrouwen die in de overgang komen. Sommigen merken dat de cyclus onregelmatig wordt. Ook kan de duur van de menstruatie korter of juist langer worden. Anderen ervaren de bloedingen heviger, maar het komt ook voor dat vrouwen juist minder bloed verliezen.

Hoe ontstaat de overgang?

De overgang treedt in doordat er verschillende hormonale veranderingen plaatsvinden. Dat komt doordat het aantal eicellen in de eierstokken op den duur op raken, gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar. Wanneer er geen eicellen meer maandelijks vrijkomen, wordt steeds minder oestrogeen geproduceerd. Die vermindering van oestrogeen heeft gevolgen. Zo heeft het impact op de groei van je baarmoederslijmvlies, je wordt op den duur niet meer ongesteld, je warmte-centrum in de hersenen raakt ontregeld (opvliegers!) en de slijmvliezen van onder andere de vagina worden dunner en brozer (atrofie).

“De overgang ontstaat doordat het aantal eicellen op den duur opraken, waardoor steeds minder oestrogeen wordt geproduceerd.”

Heel soms komen vrouwen eerder dan hun veertigste in de overgang. Dit wordt ook wel Prematuur Ovarieel Falen genoemd, oftewel POF. Waardoor een vroege overgang ontstaat, is niet altijd bekend. Zo kan er een erfelijke belasting zijn of is er sprake geweest van behandeling met chemo- of radiotherapie. Ook bij het weghalen van de eierstokken komt een vrouw vervroegd in de overgang. In zeer zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een ontsteking van de bijnier, zoals bij de Ziekte van Addison.

De overgang en menopauze, hoe deal ik daarmee?

In de overgang komen betekent niet alleen lichamelijke veranderingen, maar het kan psychisch ook ingrijpend zijn. Voor veel vrouwen draagt de vruchtbaarheid bij aan hun gevoel van vrouwelijkheid. De overgang kan er daarom voor zorgen dat vrouwen zich onzeker, minder ‘vrouw’, somber, angstig of schuldig kunnen gaan voelen. Het is belangrijk om hier stil bij te staan om ruimte te geven aan de emoties die je voelt. Het is tevens niet onbelangrijk om dit met je partner te bespreken: ook hij of zij zal te maken kunnen hebben met de gevolgen van de overgang. Bespreek dus met je partner hoe je je voelt en wat jouw veranderende lijf voor jou, je partner en jullie relatie betekent.

Tip! Blijf lichamelijk voldoende fit door gezond te blijven eten, te bewegen en te zorgen voor voldoende nachtrust.

Seks en de overgang: tips!

Ook op seksueel vlak zullen er veranderingen optreden. Om zo goed mogelijk te kunnen blijven genieten van een fijn seksleven, heb ik een aantal tips voor jou:

 • Besteed ruim voldoende tijd en aandacht aan het voorspel. Het kan voor vrouwen in de overgang (nog) langer duren om goed opgewonden te raken. Geef de moed niet op, het voorspel kan net zo spannend en opwindend zijn als de seks als daad zelf.
 • Ga pas over tot penetratie wanneer de vagina voldoende vochtig is.
 • Experimenteer met andere manieren van intiem zijn. Seks is namelijk zoveel meer dan penetratie alleen. Zo kunnen jullie ontdekken of een erotische massage, streeloefeningen of orale seks voor jullie werken.
 • Gebruik eventueel glijmiddel indien de vagina droog blijft.

Heb jij ervaring met de overgang of de menopauze? Deel je ervaring met ons in een reactie hieronder!

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Een reactie op De Menopauze - wat is het en hoe deal je ermee?

 • Overgang helaas zijn bij mijn vrouw de baarmoeder en eierstokken verwijderd voor 20 jaar geleden en u raad het al de sex is helemaal over helaas.
  Nu hebben we een prachtige relatie van meer als 40 jaar.
  maar voormij de aller grootste ergenis is dat we dus helemaal geen sex meer hebben en dat al 20 jaar.
  Ik zou persoonlijk niet weten hoe ik dit op kan lossen, maar het is voormij de aller grootste domper van onze relatie.
  Ik Heb al een keer sex met iemand van hetzelfde geslacht gehad maar of ik daar bevrediging bij heb dat geloof ik niet.
  Zijn er ook wel vrouwen waarvan de man geen zin meer heeft en ook in een gelijke situatie zich bevinden super relatie maar geen sex.
  Zo ja hoe kan ik daarmee in kontakt komen.
  mvg Jos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid