NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

958 keer bekeken

Wat te doen als je partner heel aanhankelijk is?

30 januari 2022,

geschreven door

Een relatie krijgen is in alle verliefdheid vaak moeiteloos voor stellen. Een gezonde relatie onderhouden is echter een ander verhaal. Om je relatie langdurig in balans te houden zullen jullie beiden moeten investeren in jezelf en je relatie. Dit betekent grenzen kunnen stellen, maar ook de grenzen van je partner kunnen aanvaarden. De balans kan op den duur zoek raken wanneer je partner te vaak jouw grenzen overschrijd, te veel van jou vraagt, je teveel energie kost of jou te vaak claimt. Hoe ga je om met een partner die aanhankelijk is? Check het in dit blogartikel!

De balans in een gezonde relatie

De kunst van een stabiele relatie is niet door altijd maar samen in balans te blijven, maar door samen zo gauw mogelijk die balans weer te herpakken. Jij als persoon zal ook niet continu steady in het leven staan, als koppel is dat evenmin realistisch. In een relatie zitten betekent daarom naast liefhebben ook werken aan jezelf, investeren in je relatie en compromissen sluiten. Jullie balanceren samen op een koord en zullen beiden moeten blijven werken om op dat koord te blijven. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker wanneer die balans meer en meer zoek raakt.

“De kunst is niet om altijd maar in balans te blijven, maar om bij disbalans samen de balans weer te herpakken.”

Claimgedrag van een partner is een helder voorbeeld van wanneer de verhoudingen niet meer evenredig zijn. De aanhankelijke partner kan dan veel van je vragen, vaak bevestiging nodig hebben of (onbewust) meer nemen dan geven. Op den duur kan dit je opbreken en levert de relatie je nog maar weinig positieve energie op. Om aanhankelijkheid binnen je relatie dus te herkennen is het vooral verstandig om bij jezelf te peilen wat het gedrag van je partner je oplevert: geeft het je energie of kost het je energie? Claimgedrag, waarbij je vroeg of laat leegloopt, leidt binnen een relatie uiteindelijk vaak tot irritaties, defensief gedrag en negatieve gevoelens jegens elkaar.

De reden van claimgedrag

Iemand claimt niet zomaar, vaak heeft dat een onderliggende reden. Misschien vanuit onzekerheid of nare ervaringen uit vorige relaties, of zegt het wellicht iets over terughoudend en gesloten gedrag van jou. Probeer de aanhankelijkheid van je partner dus in perspectief te plaatsen: wat is het verhaal van je partner en hoe verhoudt zich dat tot jou en jullie relatie? De dynamiek ontstaat met name wanneer je partner de neiging heeft tot grenzeloos gedrag, en jij als partner het tevens lastig vindt je grenzen aan te geven. Overigens is dit binnen een relatie vaak een wisselwerking, waarbij begrenzen centraal staat.

Als je partner aanhankelijk doet: dit kan je doen!

Indien de aanhankelijkheid van je partner jou en jullie relatie op den duur weinig goeds doet, zal je toch aan de bel moeten trekken. De beste oplossing blijft nog altijd: maak het bespreekbaar. Niets doen of niets zeggen houdt het probleem in stand of versterkt zelfs jullie wisselwerking. Kies niet voor de aanval, maar benoem gewoon losjes wat jou opvalt en wat voor effect dat op jou heeft. Vraag je partner hoe hij of zij dit ervaart.

“Niets doen of niets zeggen houdt het probleem in stand of versterkt jullie dynamiek.”

Erken daarbij de gevoelens van je partner. Claimgedrag ontstaat dikwijls vanuit negatieve gevoelens zoals onzekerheid, angst of verdriet. Voor je partner is het dus niet niks dit te voelen. Benader het gesprek dus met compassie en empathie.

Openheid en begrenzen van aanhankelijk gedrag

Het gesprek over jullie relatie geeft ruimte om open te zijn naar elkaar. Wat zijn eigenlijk jullie verwachtingen van elkaar? Wat kunnen jullie elkaar bieden, en wat duidelijk niet? Misschien was dit voor jullie beiden niet goed duidelijk, waardoor een verschil in verwachting heeft geleid tot aanhankelijk gedrag en de gevolgen daarvan.

“Door specifiek jullie verwachtingen naar elkaar uit te spreken, weten jullie beiden meer waar jullie staan in jullie relatie.”

Spreek dus specifieke verwachtingen uit. Bijvoorbeeld dat je naast quality time met je partner ook graag tijd over hebt voor sporten, me-time, vrienden en familie. Tijd nemen voor jezelf en dingen apart van elkaar doen draagt overigens juist bij aan een stabiele, gezonde relatie. Dit geldt dus niet alleen voor jou, ook voor je partner.

Heb jij wel eens ervaring gehad met een aanhankelijke partner? Laat het ons weten in een comment hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Anale seks: de één vindt het geweldig, de ander moet er niet aan denken. Gelukkig is seks iets wat iedereen voor zichzelf mag ontdekken en beleven. Dus heb je samen met je partner het verlangen om de wereld van anale seks te verkennen, ga dan voora…
8.442 keer bekeken
1.657 keer bekeken

Geschreven door

Bodypainting heeft alles te maken met het versieren en beschilderen van het lichaam. Er bestaan veel verschillende vormen van bodypaint. In alle gevallen wordt het menselijk lichaam gebruikt als canvas. Bodypainting kan puur artistiek zijn, maar kan…
1.657 keer bekeken
13.497 keer bekeken

Geschreven door

De asslock, wie kent hem niet..? Misschien dat het bij jou niet direct een belletje doet rinkelen. In dat geval is het hoog tijd om je kennis te laten maken met dit spannende seksspeeltje voor mannen! Dus, wat is het precies? Een asslock is een combi…
13.497 keer bekeken