“Echte mannen huilen niet…” Wie ooit heeft bedacht dat emoties niet ‘mannelijk’ zijn, heeft het gewoon mis. Niet alleen vrouwen hebben te maken met onrealistische verwachtingen binnen de maatschappij, mannen krijgen ook flink wat voor de kiezen. Daarom staan we tijdens Movember onder andere stil bij hun mentale gezondheid, want échte mannen? Zij huilen wél!
Wat is Movember?
Elk jaar in november zet de Movember Foundation zich in voor de gezondheid van mannen, met speciale aandacht voor prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheidsproblemen en zelfmoordpreventie. Dit doen ze onder andere door mannen op te roepen een snor te laten staan, om zo aandacht te vragen voor het goede doel. Intussen hebben ze al honderden gezondheidsprojecten kunnen financieren!
Jouw mentale welzijn
Hoewel mannen over het algemeen een vrij gezonde lifestyle hebben, wordt het mentale welzijn van de man vaak vergeten. En dat terwijl je mentale gezondheid net zo belangrijk is als je fysieke gezondheid!
Om te helpen daar verandering in te brengen, hebben we de volgende tips. Dit zal het al wat makkelijker en toegankelijker maken om met je emotionele/mentale welzijn bezig te zijn:
#1. Erken je emoties
Het liefste wil je niet dat: “Niet zo aanstellen!” je eerste reactie is bij het voelen van een opkomende emotie of als je ziet dat iemand anders ergens emotioneel over is. Je bent tenslotte geen robot!
Sta in plaats daarvan stil bij je emoties. Wat voel je precies? Het kan ook helpen om informatie op te zoeken over emoties om ze zelf beter te kunnen herkennen.
Onthoud dat je gevoelens niet goed of fout zijn. Probeer bijvoorbeeld emoties zoals verdriet ook niet als ‘negatief’ te zien. Ze zijn aanwezig met een reden en als je ze erkent, zul je je op lange termijn een stuk beter voelen.
#2. Herken de symptomen
Ja, het is makkelijk praten om maar even je emoties te herkennen. Soms heb je niet door dat je het moeilijk hebt, vooral als je het niet gewend bent om stil te staan bij je mentale gezondheid.
Dit zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:
- Drastische veranderingen in je slaapritme of kwaliteit van je slaap.
- Je vindt het lastig om te concentreren.
- Je voelt je rusteloos.
- Minder of geen energie.
- Minder of juist meer eten.
- Verandering in je algehele humeur; zoals vaker boos of prikkelbaar.
Sta niet alleen stil bij jezelf, maar kijk ook om je heen naar de mannen in je directe omgeving.
#3. Maak tijd voor vrienden
Vrouwen kunnen alles kwijt bij hun vriendinnen en kennen eigenlijk geen filter als het aankomt op hun gevoelens. Ze maken tijd voor elkaar en kunnen écht op elkaar leunen als dit nodig is.
En mannen, dat kunnen jullie ook (als je dat nog niet hebt)! Uit studies blijkt namelijk dat vrienden die elkaar alles kunnen vertellen meer tevreden zijn over hun leven én minder depressieve klachten hebben.
Dus kijk of jullie samen kunnen gaan sporten of één keer per maand een etentje (met eventueel jullie gezinnen erbij) kunnen organiseren. Hebben jullie dezelfde hobby? Kies ervoor om dit een keer samen te doen! En vergeet elkaar niet bij te praten in de tussentijd 😉
#4. Herken ongezonde coping-mechanismen
Iedereen, niet alleen mannen, kiest er wel eens voor om te ontsnappen aan stress of verdriet door zichzelf op iets anders te storten. Maar dit kan zich ook op ongezonde manieren uiten, zoals:
- Drugs- of alcoholmisbruik
- Veel impulsieve aankopen
- Gokken
- Onveilige seks
- Teveel masturberen
- Spendeert teveel tijd online
- Teveel sporten
Als je het idee hebt dat het niet zo goed gaat en dat dat zich uit op een ongezonde manier, aarzel dan niet om met een professional te praten.
#5. Gezonde hobby's en beweging
Vroeger had je waarschijnlijk teveel hobby’s om op te noemen, maar door de jaren heen zijn ze afgenomen in ruil voor het grotemensenleven. Maar mensen die regelmatig hun creativiteit en zichzelf door middel van een hobby kunnen uiten, blijken gemiddeld een stuk gelukkiger te zijn.
Wat vond je vroeger leuk om te doen en mis je stiekem best wel? Pak het weer op! Altijd al iets willen proberen? Kijk of er een cursus in de buurt zit! De mogelijkheden zijn eindeloos.
Dit geldt ook voor beweging. Loop je alleen tussen je kantoor en auto en ligt je sportabonnement al een tijdje in een hoekje te verstoffen? Overweeg sport dan weer op te pakken. Beweging helpt namelijk niet alleen voor een gezonder lijf, maar ook met een gezonder mentaal welzijn.
Je hoeft niet meteen vijf keer in de week in de sportschool te staan. Je kunt ook baantjes gaan trekken in het zwembad, padellen met vrienden (kijk, daar komt tijd vrijmaken met vrienden weer terug!) of bokslessen volgen. Bovenal: doe iets wat JIJ leuk vindt! 💪🏼
#6. Schakel professionele hulp in
Hechte vriendschappen en/of een goede band met je familie zijn natuurlijk erg belangrijk, maar uiteindelijk is het niet de bedoeling dat ze je therapeut worden. Je verdient iemand die de tijd, energie en kennis heeft om naar je te luisteren en je de handvaten geeft om met je gevoelens om te gaan.
Therapie heeft nog steeds een onterecht slecht imago, vooral onder mannen. Maar onthoud dit: Therapeuten creëren een veilige omgeving waar je alles kwijt kunt zonder dat je bang hoeft te zijn dat je wordt beoordeeld. En soms hebben we dat gewoon nodig ❤️
Aarzel dan ook niet om hulp te zoeken bij een professional, zoals je huisarts of een psycholoog, als je je zorgen maakt over je mentale gezondheid.
Klik hier voor meer informatie over het zoeken van hulp bij psychische klachten.
Doe jij mee aan Movember?