Let’s get Back to Buzzness! Shop deals tot maar liefst 63% korting ✨

1.708 keer bekeken

How to… Lief zijn voor jezelf! In 5 stappen je eigen grenzen bepalen

9 november 2022,

geschreven door

Vaak wordt er gedacht dat je grenzen aangeven vooral nodig is om zo anderen te laten weten hoe jij graag behandeld wilt worden. Uiteraard zit daar een kern van waarheid in, maar wist je dat je grenzen aangeven ook enorm belangrijk is als het aan komt op zelfliefde? Grenzen aangeven kan voor sommigen onder ons best moeilijk zijn, helemaal als het gaat om de grenzen voor jezelf te bewaken. Wij leggen uit hoe jij in 5 stappen gezonde grenzen stelt en zo meer zelfliefde creëert. 

Inhoudsopgave

zelfliefde

Liefde voor jezelf

Voordat we beginnen met het stappenplan, willen wij je graag eerst ergens bewust van maken. Liefde speelt namelijk een grote rol in ons leven. Maar waar denk jij aan bij het woord ‘liefde’? We denken bij dit woord voornamelijk aan liefde voor je partner, je (klein)kinderen, vrienden… noem maar op. Maar er is zoveel meer dan dat. Liefde is fijn om te geven én te ontvangen, dus waarom vergeten we dan zo vaak om ook een beetje liefde aan onszelf te geven?

Nadenkertje! Waar denk jij aan bij het woord ‘liefde’?

Toegegeven, het kan best lastig zijn om lief te zijn voor onszelf. We staan te veel stil bij wat we nog moeten bereiken en niet bij wat we al hebben bereikt. We moeten harder werken, minstens drie keer per week sporten, gezonder eten en lief zijn voor iedereen. Natuurlijk kan het geen kwaad om zo nu en dan een beetje kritisch naar jezelf te kijken, maar waak er voor dat je hier niet in door slaat.

“Liefde is fijn om te geven én te ontvangen, dus waarom vergeten we dan zo vaak om ook een beetje liefde aan onszelf te geven?”

zelfliefde

Waarom grenzen voor jezelf zo belangrijk zijn

Het is over het algemeen duidelijk dat je grenzen aangeven bij een ander belangrijk is. Zo voorkom je dat anderen over je heen gaan lopen en dingen doen of van je vragen waar jij je niet prettig bij voelt. Maar een heel belangrijk deel van volwassen zijn en lief zijn voor jezelf heeft te maken met het stellen van grenzen voor jezelf. Dit weerhoudt je ervan om elke avond een driegangen diner met frikandellen, friet en Mona pudding naar binnen te werken, of om pas om 2 uur in de nacht te gaan slapen, terwijl je om 6 uur moet op staan om op tijd op kantoor aan te komen.

“We stellen grenzen voor onszelf omdat we onszelf liefhebben en respecteren. Grenzen houden ons veilig en gezond.”

Grenzen voor onszelf stellen zijn het maken van keuzes die op dat moment het beste voor ons zijn, ook al zijn ze niet altijd even leuk. Ze helpen je om je eigen gedrag te volgen en een gezonde structuur in je leven te creëren. Als je een grens met jezelf stelt, zeg je: “Hier is de grens tussen wat oké voor mij is en wat niet. Hier is de grens die ik niet zal overschrijden.” Maar bovenal stellen we grenzen voor onszelf omdat we onszelf liefhebben en respecteren. Grenzen houden ons veilig en gezond. Ze zorgen ervoor dat ons leven soepel verloopt.

Voorbeelden

Wil jij graag die stap nemen naar een leven waarbij zelfliefde een grote rol speelt en jij je eigen grenzen goed kan bewaken? Maar weet jij niet goed waar je moet beginnen? Persoonlijke grenzen zijn voor ieder individu anders en dus uniek. De grenzen die jij stelt weerspiegelen jouw wensen en prioriteiten en zullen er echt niet hetzelfde uitzien als onderstaande voorbeelden. Deze voorbeelden geven jou een idee hoe je grenzen voor jezelf er uit kunnen zien, om je alvast een duwtje in de juiste richting te geven.

  • Je houden aan een budget voor de boodschappen.
  • Beperk jezelf tot één uur televisie per dag.
  • Geen schermen in de slaapkamer.
  • Niet roddelen of negatief praten over anderen achter hun rug om.
  • Maximaal twee keer per maand overwerken.
  • Geen zakelijke e-mails beantwoorden in het weekend.
  • Alleen kopen wat er op je boodschappenlijst staat.
  • Voldoende slapen.
  • Elke vrijdag de was doen.
  • Mensen vermijden waar jij geen energie van krijgt of een slecht gevoel geven.
  • Minimaal één uur per week besteden aan het lezen van een boek.

zelfliefde

Waarom het zo moeilijk is om grenzen aan jezelf te stellen

Helaas is het handhaven van deze grenzen voor de meeste mensen een strijd. We weten inmiddels dat grenzen en structuur goed voor ons is, maar het is moeilijk om je eraan te houden! Heb je nagedacht over waarom het zo moeilijk is om je aan grenzen te houden? Wij hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

  • De grenzen die jij voor jezelf hebt opgesteld, zijn niet realistisch.
  • Je ouders hebben voor zichzelf of voor jou geen consistente en/of redelijke grenzen gesteld (er waren geen regels of juist extreem strikte regels).
  • Je mist het gevoel van mogen en ziet alleen hetgeen wat niet mag.
  • Door een psychisch probleem of verslaving is het extra moeilijk om jezelf te controleren en te beperken.

Als je geluk had, ben je opgegroeid met een ouder of verzorger die ervoor zorgde dat jij je tanden poetste en op tijd naar bed ging. In de loop van de tijd zijn deze twee handelingen normaal geworden en voor jezelf vastgesteld. Je hebt geleerd dat grenzen het leven voorspelbaarder maken, waardoor je je veilig voelt. Je hebt geleerd dat zelfzorg belangrijk is en weet hoe je gezonde keuzes kunt maken.

“Als je niet bent opgegroeid met grenzen, is het logisch dat je er nu moeite mee hebt om ze voor jezelf vast te stellen.”

Helaas hebben velen van ons deze luxe niet meegekregen en zijn opgegroeid in een omgeving waarbij onze ouders/verzorgers zelf geen grenzen hadden (ze rookten een pakje sigaretten pr dag, dronken teveel alcohol, gaven te veel geld uit of brachten elke week een nieuwe vriend of vriendin mee naar huis). Als je niet bent opgegroeid met grenzen, is het logisch dat je er nu moeite mee hebt om ze voor jezelf vast te stellen. Niemand heeft je geleerd dat grenzen er zijn voor je eigen gezondheid en veiligheid. Zo laat opblijven als je wilt en overleven op kaasbroodjes en Red Bull is leuk wanneer je 13 jaar bent, maar op een gegeven moment is dat niet meer normaal. Knoop dat in je oren, het is tijd om volwassen te worden!

“Zo laat opblijven als je wilt en overleven op kaasbroodjes en Red Bull is leuk wanneer je 13 jaar bent, maar op een gegeven moment is dat niet meer normaal.”

Hét ultieme stappenplan

Goed, nu je weet waarom het stellen van grenzen zo belangrijk is én waarom het soms best lastig kan zijn om deze grenzen te bewaken, kan je werken aan de grenzen die je nodig hebt. Dit stappenplan kan je goed op weg helpen!

#1 Bepaal welke gebieden van jouw leven meer structuur nodig hebben

Misschien heb jij jouw geldzaken keurig op orde, maar zit jouw mentale gezondheid in een diep dal. Wellicht heb jij alleen maar junkfood in je keukenkastjes of een schermtijd van 10 uur per dag. Ga voor jezelf na op welk gebied jij wel wat sturing en eventuele beperkingen kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan financiën, mentale gezondheid, voeding, dagelijkse routine, relaties, gebruik van electronica, beweging, enzovoort.

#2 Creëer grenzen die jouw doelen weerspiegelen

Ben jij onzeker over jezelf en wil jij weer blij worden wanneer jij naar jezelf kijkt? Vind je het moeilijk om meer zelfliefde te ontwikkelen? Probeer dan minstens één keer per dag tegen jezelf te zeggen: “Ik hou van mij”. Geef jezelf daarnaast ook minstens drie keer per dag een schouderklopje wanneer je iets goeds hebt gedaan. Wees vooral niet te streng! Doe dit bijvoorbeeld wanneer je lekker voor jezelf hebt gekookt, wat te drinken hebt gepakt voor je partner, je hebt gehouden aan je gestelde grenzen of wanneer je gewoon het gevoel hebt dat je goed bezig bent en trots mag zijn op jezelf.

“Geef jezelf minstens drie keer per dag een schouderklopje wanneer je iets goeds hebt gedaan.”

self love

#3 Stel niet teveel grenzen tegelijkertijd

Wil jij beginnen met het stellen van grenzen? Grenzen stellen én je er aan houden is een proces wat veel mensen onderschatten. Begin dus niet meteen met teveel grenzen stellen want teveel dingen tegelijk willen veranderen kan averechts gaan werken.

#4 Blijf realistisch

Het is enorm belangrijk om realistisch te blijven. Niet alleen in het bepalen van je grenzen, maar blijf ook realistisch over de naleving van de gestelde doelen. Het streven naar een leven waarbij jij je eigen grenzen goed kent én bewaakt is natuurlijk goed, maar verwacht geen perfectie. Als je worstelt met een grens, wees dan voorzichtig met jezelf. Te hard of onrealistisch zijn voor jezelf leidt in veel gevallen tot schaamte en opgeven. Onderzoek de redenen waarom je je niet houdt aan de grenzen en maak een plan om dit te verbeteren.

“Het streven naar een leven waarbij jij je eigen grenzen goed kent én bewaakt is natuurlijk goed, maar verwacht geen perfectie.”

#5 Ga stapsgewijs te werk

Rome is niet in één dag gebouwd en evenmin kan jij je zomaar aan je grenzen houden. Als jij bijvoorbeeld probeert om de hele avond te snacken te verruilen voor het niet eten na het diner, ga dan telkens 15 minuten terug totdat je je doel hebt bereikt. Begin bijvoorbeeld met niet eten na 21:00 uur, dan niet eten na 20:45 uur, enzovoort. Als je te rigoureus te werk gaat, is de kans dat je gaat falen en het snel opgeeft. 
Heb jij wat aan dit artikel gehad? Welke grenzen houden jou in het gareel? Laat het ons weten in de reacties!

1 Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

33.312 keer bekeken

Geschreven door

Het rollenspel: een makkelijke manier om je seksleven wat spannender te maken. Tijdens een rollenspel kunnen jij en je partner al jullie seksuele fantasieën laten uitkomen. Er zijn oneindig veel ideeën die jullie kunnen uitvoeren: the sky is the li…
33.312 keer bekeken