NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

hoe moet je vingeren
4.106 keer bekeken

De 8 beste tips om meer zelfliefde te ontwikkelen

19 mei 2021,

geschreven door

Van jezelf houden klinkt in vele opzichten makkelijker dan dat het eigenlijk is. Hou jij écht van jezelf? Hoe kan je leren om jezelf te accepteren zoals je bent? In dit artikel vind jij 8 tips om meer zelfliefde te ontwikkelen. Met meer zelfliefde maak je niet alleen je eigen leven leuker, je bouwt ook een goede basis om meer liefde te geven. 

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde betekent dat je jezelf waardeert en respecteert. Dat je jezelf accepteert zoals je bent, zelfs je mindere kanten. Niemand is perfect en dat is dus precies goed. Het betekent dat je jezelf geluk gunt. Dat je goed voor jezelf zorgt en opkomt voor jezelf wanneer dat nodig is. Kortom, je bent lief voor jezelf.

Zelfliefde is de basis van alles. De relatie met jezelf is immers de belangrijkste relatie die je ooit zult hebben en de enige die ook echt je hele leven duurt.

Tips om je zelfliefde te stimuleren

Het levenswerk van de in 2017 overleden schrijfster Louise Hay is mensen leren van zichzelf te houden, en zelfkritiek te vervangen door gedachten vol liefde en positiviteit. Onderstaande tips zijn dan ook gebaseerd op de filosofie van Hay. Volgens haar moet je klein beginnen. Kleine stappen zetten en bereid zijn om door te zetten. Elke keer dat je een hard oordeel over jezelf of je leven loslaat, open je jezelf voor de oneindige mogelijkheden die jouw leven je biedt.

1. Stop met oordelen

Accepteer jezelf zoals je bent. Inclusief de eigenschappen waar je liever niets van wilt weten. De lat kan altijd hoger, maar jij bent goed genoeg zoals je bent.

2. Wees jezelf

Wees bewust van wie je bent, wat je voelt en wilt. Mensen met veel zelfliefde, handelen op basis van wie ze zijn en waar hun hart ligt. Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. Ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk van binnenin komt.

“Ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk van binnenin komt”

3. Wees dankbaar

Het is wetenschappelijk bewezen: dankbaarheid maakt gelukkiger. Als je elke dag even stilstaat bij waar je allemaal dankbaar voor mag zijn in je leven, krijg je waardering voor wat er al is, heb je minder de neiging dingen te willen veranderen en vergroot je de tevredenheid over je leven. En daarmee de liefde voor jezelf.

4. Maak je geen zorgen

Het leven is niet altijd leuk, en dat is prima. Accepteer dat je leven ups en downs kent en deins rustig mee op de getijden. Doe alles met aandacht en leef zoveel mogelijk in het moment. Denk niet na over allerlei negatieve dingen die zouden kunnen gebeuren. Zorg voor een positief beeld van de toekomst. Je zult merken dat je je door de positieve gedachten gelijk een stuk fijner voelt.

5. Stel grenzen

Jij moet je omgeving opvoeden om jou te behandelen zoals jij dat wenst. Dat doe je door grenzen te stellen en ze te handhaven wanneer ze worden overschreden. Mensen met zelfliefde bewaken hun grenzen, omdat zij geloven dat ze het waard zijn om goed behandeld te worden.

6. Zorg voor je lichaam

Zorg niet alleen in geestelijk opzicht goed voor jezelf, maar zorg ook goed voor je lichaam. Een gebrek aan zelfliefde vormt de oorzaak achter veel gezondheidsproblemen. Als je jezelf niet waardevol vindt, dan ben je minder snel geneigd om goed voor je lichaam te zorgen. Belangrijke is om rust te pakken wanneer dat nodig is, voldoende te bewegen en gezond te eten.

“Een gebrek aan zelfliefde vormt de oorzaak achter veel gezondheidsproblemen”

7. Geef jezelf complimenten

Wanneer je jezelf regelmatig een schouderklopje geeft, bouw je aan je eigenwaarde. Zeg dus tegen jezelf hoe goed je het doet. Doe dat ook met kleine dingen.

8. Vergeef jezelf

We zijn tegen onszelf vaak wreder dan we voor anderen zijn. Dat is logisch, maar het is ook tragisch. Laat het verleden los. Je hebt de dingen gedaan met de kennis en ervaringen op dat moment. Nu zou je het misschien anders doen, laat dat los. Je bent gegroeid en veranderd. Dus vergeef jezelf en laat het verleden los.

 Kun jij jezelf accepteren zoals je bent? En wat doe jij om meer van jezelf te houden? Deel je tips met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Zo nu en dan vragen wij jullie om jouw mening ergens over te geven. Dit keer waren wij reuze benieuwd waarom jullie een seksspeeltje hebben én waarom het dus helemaal niet zo gek is om een toy in je nachtkastje te hebben. Wij zetten de leukste en me…
2.439 keer bekeken