NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

2.176 keer bekeken

Goede communicatie leidt tot een betere relatie!

7 april 2019,

geschreven door

Goed met elkaar leren praten zonder ruzie, zou een hoop relatieproblemen kunnen oplossen. Máár dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog delen wij met jou 3 belangrijke tips om helder en duidelijk te communiceren.

Helder en duidelijk communiceren

Om gelijk een misverstand weg te nemen: helder en duidelijk communiceren heeft niet iets te maken met harder praten of schreeuwen. Integendeel: het helpt vaak niet. Het idee van helder en duidelijk communiceren is om ruimte te scheppen voor een ander om zijn of haar ideeën naar voren te brengen. Op deze manier probeer je samen tot een oplossing of plan te komen die je van te voren beide niet had kunnen bedenken.

Tip 1: Spreek je behoeften uit

Probeer te zeggen wat je wilt en wenst, zonder je partner een opdracht te geven.“Ik wil dat je weggaat” is een wens, maar ook een opdracht. Belangrijk is om te kijken welke behoefte er achter deze opdracht zit. Wil je eventjes alleen zijn? Zeg dan dat je behoefte hebt om alleen te zijn.

Mensen spreken vaak hun behoeften niet meer uit als ze het gevoel hebben dat er niet hen naar geluisterd wordt. In plaats daarvan gaan ze eisen stellen. Het gevaar van eisen stellen is dat het vaak weerstand oproept. Als je zegt waar je behoefte aan hebt, bied jij jouw partner de kans om deze behoefte te vervullen.

“Probeer te zeggen wat je wilt en wenst, zonder je partner een opdracht te geven”

Tip 2: Zeg wat je voelt

Als je zegt wat je voelt, deel je een observatie van iets wat binnen in jezelf gebeurt. Dat is dan ook gelijk het enge aan je gevoel uitspreken. Misschien ben je bang dat je partner vindt dat jij je aanstelt of voel jij je niet begrepen. Terwijl het juist heel belangrijk is om je gevoel te delen, want dit is een mogelijkheid om direct contact met elkaar te hebben.

Net zoals bij het uitspreken van behoeften is het goed om geen verwijten of commando’s te te laten doorschemeren wanneer jij jouw gevoel deelt. “Ik voel me alleen” klinkt heel anders dan “Je bent nooit thuis”.

Tip 3: Wees concreet en specifiek

Probeer bij het uitspreken van je gevoelens en behoeften concreet en specifiek te zijn. “Ik wil meer vrijheid” is nogal vage en daardoor een moeilijk te vervullen behoefte. “Ik wil op donderdagavond gaan stappen met mijn vriendinnen” is al een stuk duidelijker.

Wanneer jij in het uitspreken van je gevoelens en behoeften duidelijk bent, zal het voor je partner gemakkelijker zijn om je te begrijpen en er gehoor aan te geven.

Lukt het jou altijd om duidelijk en helder te communiceren? Of eindigt het toch vaak nog in ruzie? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

In aanloop naar Valentijnsdag bereiden wij samen met jou een gehele maaltijd voor, die in het teken staat van afrodisiaca, oftewel lustopwekkers. Vandaag staat de lustopwekker asperge centraal en verwerken wij deze in dit veganistische voorgerecht. …
824 keer bekeken