NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Wat is de kracht van goedmaakseks?”

12 maart 2022,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik houden veel van elkaar, maar toch hebben we ook de nodige hoog opgelopen ruzies. Deze eindigen dan altijd weer in goedmaakseks. Het voelt alsof dat de beste seks is die we hebben. Hoe komt dat en is dat wel gezond?

– Björn, 21 jaar

Beste Björn,

Iedere relatie kent wel eens discussies en ruzies. Onderzoek toont zelfs aan dat gezonde relaties in ieder geval één ding gemeen hebben: het maken van ruzie. Een flinke discussie kan juist leiden tot een harmonieuze relatie. En bij ruzie hoort vaak ook goedmaakseks. Veel mensen noemen dit ‘de beste seks die er is’. Ik zal je vertellen hoe dat komt en wat de kracht hiervan is.

Feit! Onderzoek wijst uit dat af en toe ruzie maken één van de belangrijkste sleutels is voor een gezonde relatie.

Waarom we seks willen als we ruzie hebben

Wanneer we boos zijn, gebeurt er van alles in ons lichaam en ons brein. In een staat van boosheid komt bijvoorbeeld het hormoon testosteron vrij. Testosteron resulteert bij mannen vaak in agressie en competitie, maar staat natuurlijk ook bekend als belangrijkste booster van onze sex drive. Kort gezegd: een hoog testosteron niveau leidt tot agressie én zin in seks. Een bijkomend effect van woede is een verlaging van het niveau van cortisol. Cortisol staat bekend als het stresshormoon en een verlaging van dit hormoon leidt dan juist weer tot een verhoogd libido.

De angst voor afstand

Daarnaast gebeurt er bij goedmaakseks ook nog iets op psychologisch gebied. Seks wordt vaak minder interessant wanneer je weet dat je het altijd kan krijgen. Tijdens een ruzie ontstaat een bepaalde afstand tussen de partners, die leidt tot de angst om de partner en de seks kwijt te raken. Iemand die onbereikbaar lijkt te zijn, gaan wij vaak ophemelen en erotiseren. De afstand tussen twee ruziënde partners leidt dus tot een verhoogde seksuele aantrekking.

Feit! Al jaren geleden werd aangetoond dat angst en spanning leiden tot een verhoogd libido.

De kracht van goedmaakseks

Bovenstaande verklaart waarom veel mensen opgewonden worden na een flinke woordwisseling. Hoe goed is het dan om goedmaakseks te hebben? Dat hangt ervan af wanneer de goedmaakseks plaatsvindt. Als de spanning en het verdriet van een ruzie nog erg aanwezig zijn, is seks meestal niet het eerste waar men aan denkt. Goedmaakseks is vooral goed wanneer het koppel al in de herstelfase zit: als de emoties zijn gekalmeerd en de partners elkaar hebben getroost. Seks is in dit stadium een goede manier om de band tussen de twee geliefden weer sterker te maken. Dat komt onder andere door een verhoogd oxytocine-gehalte tijdens de seks. Dit hormoon stimuleert verliefde gevoelens en zorgt voor sterkere hechting.

Goedmaakseks moet juist getimed te zijn. Bij teveel woede en verdriet is het hebben van seks niet slim. Als de ruzie nog niet goed is uitgesproken, kan je je na de seks nóg slechter gaan voelen.

Seks om de juiste redenen

Goedmaakseks is dus gezond, maar doe het wel om de juiste redenen. Het bed induiken omdat je seksueel opgewonden bent door de woede is geen goed idee. Een koppel kan op deze manier geen ruimte creëren om de ruzie uit te praten. Seks wordt dan een afleidingsmanoeuvre en het gevaar daarvan is dat de relatie emotionele diepgang dreigt te verliezen. Geef elkaar dus eerst de tijd om af te koelen. Dan kan goedmaakseks een manier zijn om de vrede weer te vinden en om opnieuw te hechten. Soms zorgt het zelfs voor een groot besef van liefde voor elkaar. Na de seks zijn veel koppels in staat om op een rustige en minder emotioneel beladen manier de ruzie uit te praten en te analyseren.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, je kan artikels lezen over mannen die te snel klaarkomen, vrouwen die niet kunnen klaarkomen etc. Maar wat ik zeer weinig tegenkom zijn verhalen over vrouwen die snel klaarkomen. Mijn vrouw komt te snel klaar en daar heb ik misschien n…
3.533 keer bekeken