Bij de meeste mensen is er wel sprake van een bepaalde seksuele geaardheid: hetero, homo, bi of misschien wel iets er tussenin. Andere mensen plakken liever geen label en zien hun geaardheid meer als ‘flexibel’ of ‘fluide’. Wat deze mensen echter allemaal gemeen hebben, is dat ze op een bepaalde manier seksuele gevoelens ervaren. Aseksualiteit is echter óók een geaardheid, alleen bij aseksuele mensen ontbreekt het aan seksuele gevoelens. Lees in dit blogartikel alles dat je wil weten over aseksualiteit.
Wat is aseksualiteit?
Over aseksualiteit heerst er hedendaags nog altijd veel onduidelijkheid. Lange tijd was er geen eenduidige definitie en nog steeds vallen verschillende vormen onder aseksualiteit. Over het algemeen wordt bij aseksualiteit aangenomen dat aseksuele personen geen of weinig seksuele aantrekking ervaren. Het wordt net als alle bestaande vormen van seksuele orientaties gezien als een seksuele identiteit, dat dus iets zegt over wie we zijn.
“Aseksueel zijn betekent niet geen zin hebben in seks of celibaat leven. Het betekent eerder dat gevoelens van seksuele aantrekking afwezig zijn.”
Wanneer ben je aseksueel?
Of je al dan niet aseksueel bent, hangt van meerdere aspecten af. Soms wordt gedacht dat wanneer iemand geen zin in seks heeft, deze persoon aseksueel zou zijn. Ook als iemand geen seks heeft wordt soms gedacht aan ‘aseksualiteit’. Toch hebben het gebrek aan seksueel verlangen en seksuele onthouding niet direct iets te maken met aseksualiteit. Aseksuele mensen kunnen immers best seks hebben, alleen is seksuele aantrekking of zijn seksuele gevoelens dan vrijwel afwezig.
Het aseksuele spectrum
Aseksualiteit is een ruim begrip. Iemand die zichzelf identifceert als aseksueel, kan behoorlijk verschillen van andere aseksuele personen. Niet iedereen vindt zichzelf dan ook volledig passen binnen het plaatje van aseksualiteit. Daarom wordt ‘aseksualiteit’ het beste geplaatst op een spectrum, waarbij het zich bevindt tussen twee uitersten van seksuele aantrekking: aseksueel en niet-aseksueel.
Wist je dat… naar waarschijnlijkheid ongeveer 1% van de bevolking zich ergens op het aseksuele spectrum bevindt?
Van grijs-aseksueel naar demiseksueel
Er zijn diverse seksualiteiten of identiteiten op dit spectrum te vinden, waaronder grijs-seksueel en demiseksueel. Mensen die grijs-seksueel (soms grijs-aseksueel genoemd) zijn, kunnen in een zeer mindere mate – of sporadisch – seksuele aantrekking ervaren, of ervaren enkel seksuele gevoelens onder specifieke omstandigheden. Ook mensen die (nog) niet goed weten waar ze op het spectrum staan, kunnen zich grijs-seksueel noemen.
Demiseksualiteit bevindt zich eveneens ergens op het spectrum. Mensen die demiseksueel zijn, kunnen seksuele aantrekking ervaren, maar wel pas als er sprake is van een sterke emotionele band.
Seksualiteit versus intimiteit
Dat aseksuele mensen niet of nauwelijks seksuele aantrekking voelen, betekent niet dat ze nooit seks hebben, niet aan zelfbevrediging doen of geen relaties kunnen aangaan. Naast seksuele aantrekking bestaan ook andere vormen van aantrekking, zoals romantische of platonische aantrekking. Aseksuele mensen kunnen bijvoorbeeld sterk de wens hebben om in een romantische relatie te zitten (zonder de aanwezigheid van seks) en te verlangen naar (andere) vormen van intimiteit als knuffelen en aanrakingen of een emotionele commitment aangaan.
Wil jij meer weten over aseksualiteit? Bekijk dan eens de website van de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA). Deze organisatie houdt zich sinds 2019 bezig met het zichtbaar maken van aseksualiteit en zet zich in voor de belangen van aseksuele mensen. Ook kan je overwegen je aan te sluiten bij The Asexual Visibility and Education Network (AVEN; in het Nederlands de Aseksualiteit Voorlichtings- en Educatie Netwerk genoemd). Dit is een wereldwijde community, specifiek bedoeld voor mensen die zich (mogelijk) op het aseksuele spectrum bevinden.
Was jij al bekend met aseksualiteit? En zou jij je mogelijk op het aseksuele spectrum kunnen bevinden?
2 Responses
Hallo Talitha ik heb ook een vraag endaar zit ik best mee mijn aanstaande vriendin is ook Aseksueel maar nu mijn vraag hoe moet ik daar mee om gaan om haar toch ook te laten genieten want ik ken die hele seksuele geaardheid niet en ik wil er wel een klein beetje er op voorbereid zijn om daar mee om te gaan kun jij mij misschien tips meegeven waar ik wat mee kan groetjes wilfried
Beste Wilfried,
Aseksualiteit betekent in de meeste gevallen dat mensen geen seksuele aantrekking voelen. Vaak hebben ze geen behoefte aan seks, maar mogelijk wél behoefte aan andere vormen van intimiteit, zoals knuffelen. Het is belangrijk om met je aanstaande vriendin hierover in gesprek te gaan om na te gaan wat haar behoeften zijn en hoe zij jullie (toekomstige) relatie ziet. Op die manier weet jij waar je aan toe bent en hoe je haar kan laten genieten. Dat betekent dus dat de kans aanwezig is dat ze geen behoefte heeft aan (penetrerende) seks. Omdat dit een onderdeel is van wie zij is (haar identiteit), zal dat ook niet veranderen.