Je partner heeft jullie relatie beëindigd. Het is uit en van liefdesverdriet kan jij je letterlijk ziek voelen. Je hebt nergens zin in, wil niemand om je heen en jouw zelfbeeld heeft een enorme deuk opgelopen. Hoe zorg je er dan weer voor dat je je beter gaat voelen? Hoe deal je met een gebroken hart en hoe kom je over je ex heen, zodat jij je weer een stuk beter en meer jezelf voelt?
Wat is dat eigenlijk, een ‘gebroken hart’?
In de volksmond bedoelen we met een gebroken hart eigenlijk het ervaren van liefdesverdriet. Liefdesverdriet kan letterlijk pijn doen en voelen alsof je niet meer compleet bent of stuk bent gemaakt. Het verlies van een relatie wordt door veel mensen als een van de ergste soort pijnen beschouwd. Hoewel we lichamelijk niets mankeren*, gebeurt er in de hersenen toch wel degelijk iets als we liefdesverdriet hebben. Wanneer we een ‘gebroken’ hart hebben, zijn namelijk dezelfde hersengebieden actief als wanneer we lichamelijke pijn ervaren. Tegelijkertijd kan een relatiebreuk, een verlies van vriendschap of onbeantwoorde liefde emotioneel gezien zoveel impact hebben, dat het dezelfde type klachten kan geven als bij een depressie of bij trauma (posttraumatische stress of PTSS).
* Medisch gezien bestaat er ook iets als een gebroken hart. Dan knijpt de onderkant van het hart plotseling niet meer goed samen, met symptomen vergelijkbaar met een hartaanval als gevolg. De aanleiding kan acute emotionele stress zijn, zoals een relatiebreuk.
Symptomen van liefdesverdriet?
- Somber en verdrietig zijn
- Prikkelbaarheid
- Stemmingsklachten
- Slaapproblemen
- Nergens zin in hebben
- Vermoeidheid
- Veel of juist weinig eetlust
- Woede, wraak of wrok
Wat te doen bij een gebroken hart?
Wanneer je liefdesverdriet ervaart, voelt het als één donkere deken die over je heen valt. Het liefst wil je je niet zo voelen. Soms voelt het zelfs uitzichtloos of ben je bang dat je het niet zonder de ander zou redden. Hoe kan je je dan toch weer beter en jezelf voelen? Hoewel een gebroken hart tijd nodig heeft om te helen en je echt door het rouwproces heen moet, zijn er zeker een aantal dingen die jij kan doen om het best om te gaan met jouw liefdesverdriet!
1. Kick cold turkey af
Voor sommigen is dit wellicht de meest voor de hand liggende manier om van je liefdesverdriet af te komen. Trek de pleister in één ruk van de wond en verbreek alle lijntjes met jouw ex. Bel elkaar niet meer, stuur geen berichtjes meer en zorg ervoor dat zijn of haar spullen bij jouw ex terecht komen. Alles wat jou namelijk aan jouw ex doet denken, wakkert alleen maar verlangen aan, wat jouw pijn in stand houdt.
Feit! Onderzoek wijst uit dat cold turkey de beste manier is om zo snel mogelijk van je gebroken hart te helen.
2. Schrijftherapie
Enkel het contact verbreken zal niet direct jouw verdriet doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wonden moeten helen en tijdens een rouwproces kom je verschillende gevoelens tegen: boos, bang, verdrietig, ontkenning, maar ook opluchting en uiteindelijk acceptatie. Schrijf van je af, ook de voordelen van jullie relatiebreuk.
3. Onderneem dingen
Blijf niet in je verdriet hangen door je dagenlang op te sluiten of in bed te blijven. Activeer jezelf, ga op pad, doe leuke dingen met je vrienden en ga zoveel mogelijk mee met de dagelijkse routine. Op deze manier ervaar je, ondanks het verdriet, ook leuke dingen die jou beetje bij beetje weer een goed gevoel kunnen geven.
Mannen hebben meer last van een gebroken hart dan vrouwen na een break-up!
4. Richt je op gezondheid
De eetlust is een van de dingen die behoorlijk aangetast kan worden tijdens een gebroken hart. Sommigen neigen naar ongezond comfort food, anderen verliezen hun eetlust en hebben daarnaast weinig zin in sporten of bewegen. Toch is juist nu een gezonde leefstijl belangrijk! Wat je eet heeft niet alleen effect op je lichamelijke toestand, maar ook op je geest. Wees beperkt met alcohol en cafeïne en voeg juist gezonde vetten, vezels en eiwitten toe aan je dieet. Ook sporten draagt enorm bij aan een goede mentale gezondheid. Niet voor niets dat tegenwoordig steeds meer wandel- of runningtherapie in trek is.
Tip! Naast voldoende beweging en een voedzaam dieet is een goede nachtrust minstens zo belangrijk voor je ‘herstel’.
5. Fake it ’til you make it
In de psychologie bestaat er daadwerkelijk een interventie die ‘fake it ’til you make it‘ wordt genoemd. Het principe hierachter is: gedraag je als iemand die zich goed en waardevol voelt, ook als jij je eigenlijk hartstikke rot en waardeloos voelt. Je zult merken dat het je op den duur steeds makkelijker afgaat, tot je je daadwerkelijk goed en waardevol gaat voelen. Richt je daarbij op een positieve toekomst. Zeg dagelijks positieve dingen tegen jezelf, net zolang tot dit geloofwaardig voor je voelt.
6. Verandering doet wonderen!
Een relatiebreuk is letterlijk het afsluiten van een hoofdstuk. Je gaat een nieuw tijdperk tegemoet, zonder jouw ex, maar ongetwijfeld met een hoop mooie, nieuwe dingen en mensen in het verschiet. Om het leven met jouw ex achter je te laten, kan het fijn zijn je omgeving te veranderen, waardoor je niet steeds wordt herinnerd aan het leven dat je had met hem of haar. Dit hoeft niet altijd bewust te zijn, ook onbewust kan je steeds geconfronteerd worden met je ex-partner. Bijvoorbeeld plekken waar jullie vaak kwamen, gerechten die jullie samen aten of series die samen gekeken werden. Je kan je brein zo manipuleren door het niet meer bloot te stellen aan die associaties. Verander je interieur, fiets eens een andere route naar huis of luister naar andere muziek.
Merk je dat je na deze tips nog steeds erg wordt belemmerd door jouw liefdesverdriet? Dan kan professionele hulp jou ook helpen. In sommige gevallen lijkt traumatherapie zoals EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) erg effectief te zijn om de pijn van een gebroken hart te neutraliseren. Raadpleeg je huisarts voor advies en de mogelijkheden voor een doorverwijzing naar een psycholoog.
Heb jij wel eens heftige liefdesverdriet gehad? Hoe ging jij toen om met een gebroken hart? Laat het ons weten in een comment hieronder!