Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

2.366 keer bekeken

Op consult bij een seksuoloog – wat kan je verwachten?

15 augustus 2021,

geschreven door

Naar de huisarts gaan is voor de meeste mensen een van de normaalste zaken van de wereld. Het is gemakkelijk en laagdrempelig. Het wordt al wat lastiger en gevoeliger wanneer je vanwege psychologische hulpvragen naar een psycholoog verwezen wil worden. Nog een stap verder is de seksuoloog: een arts of psycholoog gespecialiseerd in seksualiteit. Omdat seks – en alles dat daarbij komt kijken – voor velen een gevoelig, privé en intiem onderdeel is van je identiteit, kan het lastig zijn om hulp te vragen wanneer je op dit vlak problemen ervaart. Toch kan in gesprek gaan met een seksuoloog enorm waardevol en verrijkend zijn. Benieuwd wat je kan verwachten? Check het hier!

Wat is een seksuoloog?

Meestal is een seksuoloog een psycholoog of arts die gespecialiseerd is in allerlei seksuele problemen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, maar ook psychologische vraagstukken. Zo kan je bij een seksuoloog terecht met opwindings- of orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of problemen rondom het libido, alsook als je vragen hebt over je seksuele voorkeuren, oriëntatie, geaardheid of als je seksualiteit anders beleeft vanwege een ziekte of beperking.

“Een seksuoloog is een psycholoog of arts die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, maar ook psychologische vraagstukken.”

Seksualiteit maakt voor velen een essentieel onderdeel uit van je identiteit. Wanneer je problemen of hulpvragen hebt op dit vlak, kan dat zowel lichamelijk als psychisch belastend voor je zijn. En niet alleen voor jezelf, soms heeft het ook invloed op jouw partner of je relatie. Ondanks dat een spannend en intiem onderdeel is van je leven, kan het erg fijn zijn om hierover met een gespecialiseerd iemand over te praten. Dit kan je alleen doen, maar ook met je partner erbij. Een seksuoloog zal jouw hulpvragen, je wensen, voorkeuren en je grenzen te allen tijde respecteren en open met jou hierover in gesprek gaan, zonder te oordelen.

Waarvoor kan je naar een seksuoloog?

Wist je dat… er seksuologen zijn die zich gespecialiseerd hebben in seksuele oriëntatie, gender en geaardheid (LHBTQIA+ vriendelijk)?

Ik wil naar een seksuoloog, wat moet ik daarvoor doen?

De aanmelding

Als je ervoor open staat om naar een seksuoloog te gaan, kan je eerst contact opnemen met je huisarts. Hij of zij zou een verwijsbrief kunnen opstellen en jou kunnen helpen met het vinden van een seksuoloog in jouw buurt. Je kunt je ook zelf rechtstreeks aanmelden bij een seksuoloog. Iedere seksuoloog of praktijk waar hij of zij werkzaam is, hanteert een eigen aanmeldprocedure.

De intake en behandeling

Het eerste gesprek is het intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de seksuoloog samen jou bespreken wat precies jouw reden van aanmelding is, wat je hulpvraag is en wat je nodig hebt om tot de gewenste veranderingen te komen. Daarnaast is het voor veel seksuologen belangrijk om goed kennis met je te maken om een zo helder beeld van je te krijgen. Het geven van informatie en beantwoorden van al jouw vragen is evengoed belangrijk. Een goede vertrouwensband tussen jou en jouw seksuoloog is van ongekende waarde en draagt bij aan een beter therapeutisch resultaat.

“De behandeling kan zowel individueel als samen met je partner en kenmerkt zich vaak met gesprekken, soms aanvullend met opdrachten of oefeningen. “

Na de intake volgen meerdere gesprekken – meestal vijf tot tien gesprekken van 45-60 minuten – die gericht zijn op het aanpakken en behandelen van jouw hulpvraag en je behandeldoelen. Soms zijn dit enkel gesprekken, soms kan een seksuoloog jou ook oefeningen en opdrachten meegeven. Afhankelijk van je klachten of vragen kan je partner hierbij desgewenst bij worden betrokken.

Wat gebeurt er daarna?

Het doel is om binnen een bepaald tijdsbestek de gewenste behandeldoelen te halen. Soms lukt dat prima binnen het contact dat je hebt met je seksuoloog. In andere gevallen kan het zijn dat de seksuoloog jou niet voldoende hulp kan bieden en is doorverwijzing of samenwerking met andere specialisten nodig. Denk hierbij aan een fysiotherapeut, bekkenbodemtherapeut, gynaecoloog of uroloog.

Sommige seksuologen zijn geregistreerd als ‘Seksuoloog NVVS’. Dit betekent dat een seksuoloog heeft voldaan aan de kwaliteitseisen van de NVVS (Nederlands Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologen) en geregistreerd staat bij het Nederlands Register voor Seksuologie. Zo’n seksuoloog NVVS werkt vaak in het ziekenhuis of in een gezondheidsinstelling, maar kan ook een eigen praktijk hebben. Het hangt dan vaak van jouw zorgverzekeraar af of je de kosten voor het gebruik maken van zo’n seksuoloog vergoed krijgt.

Wat zijn de kosten

In Nederland geldt dat psychische problemen doorgaans vergoed worden door jouw zorgverzekeraar indien er een verwijsbrief en een officiële psychologische diagnose is gesteld. Met betrekking tot problemen rondom seksualiteit ligt dit wat lastiger. Niet alle seksuele problemen worden gezien als ‘diagnose’ waardoor je de hulpverlening voor deze problemen niet altijd vergoed krijgt. In dat geval dien je de consults zelf te betalen. Zo’n gesprek kost gemiddeld tussen de 60 en 90 euro, maar kan per seksuoloog verschillen. Omdat een intakegesprek vaak wat langer duurt, kost zo’n gesprek meestal rond de 100-120 euro.

Seksuologische hulpvragen die vergoed worden

  • Bij hyperseksualiteit (bijvoorbeeld porno- of seksverslaving)
  • Als er sprake is van een parafiele stoornis
  • Bij genderdysforie: onduidelijkheid over of je je man of vrouw voelt)
  • Wanneer er naast een seksueel probleem sprake is van een psychische stoornis

Let op! Ook als je jouw gesprekken bij een seksuoloog vergoed krijgt, wordt indien van toepassing jouw eigen risico eerst aansprakelijk gesteld.

Bij de meeste seksuele hulpvragen is er geen vergoeding mogelijk. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de behandeling indien je aanvullend verzekerd bent. Ook als er sprake is van een medische aandoening kan je verwezen worden naar een seksuoloog. Deze verwijzing loopt dan meestal via intern via jouw behandelaar. De zorg die je hiervoor krijgt wordt wél vergoed vanuit het basispakket.

Heb jij wel eens een seksuoloog geraadpleegd? Of overweeg je om met jouw hulpvraag naar een seksuoloog te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.595 keer bekeken

Geschreven door

Veel jonge meiden zijn er nog niet zo mee bezig: het uitstrijkje, een vlugge gynaecologische ingreep waarbij met een borsteltje wat cellen van de baarmoederhals worden gehaald voor onderzoek. Nederlandse vrouwen krijgen op hun dertigste hun eerste op…
3.595 keer bekeken