Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

4.596 keer bekeken

Een verschil in seksueel verlangen – zo pak je dat aan

18 december 2019,

geschreven door

In een relatie kom je vaak tegen dat de een vaker – of juist minder vaak – zin heeft in seks. Het seksueel verlangen tussen de partners is dus vaak niet in evenwicht. Dit kan soms leiden tot problemen in seksuele of relationele sfeer. Waar komt dat verschil in seksueel verlangen toch vandaan? En wat kan je doen om het aan te pakken?

Verschil in seksueel verlangen

In de praktijk kom je vaak situaties tegen waarin één van de partners aangeeft dat de andere partner een (te) laag libido heeft. Of er wordt geklaagd over een (te) hoog libido van de partner. Toch is het niet zo zwart-wit te stellen, want niets is per se te hoog of te laag, te veel of te weinig. Heeft de één een bijzonder hoog libido? Of heeft de ander daadwerkelijk een verminderde zin in seks? En wat is dan eigenlijk ‘een normale zin in seks?’

Waar het hier vooral om draait is dat het seksueel verlangen gewoonweg verschillend is tussen de partners. Om dat aan te pakken, is openlijk communiceren over jullie seksleven van essentieel belang. En dat niet alleen. Want naast het vaststellen van een verschil in seksueel verlangen, zal er ook iets veranderd moeten worden in gedrag, als jullie dit willen aanpakken.

“Wat is dan eigenlijk ‘een normale zin in seks’?”

Oorzaken van verschil in zin in seks

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor de zin in seks bij een van de partners verminderd lijkt ten opzichte van het libido van de ander. Zo kan er best behoefte zijn aan seks, maar is het vrijen niet stimulerend of bevredigend genoeg. Mogelijk zijn er onuitgesproken wensen die geen ruimte krijgen in jullie huidige seksleven, wordt het orgasme niet of moeilijk bereikt of doet het vrijen pijn. Andere redenen kunnen zijn:

 • Gevoelens van onzekerheid over eigen lichaam, relatie, bedprestaties etc.
 • Hormonale disbalans door pilgebruik, stress, drukte of depressieve gevoelens
 • Lichamelijke klachten (ziekten, handicap) en/of medicatiegebruik
 • Relationele problemen
 • Seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen, orgasmeproblemen en/of opwindingsproblemen

Verschil in seksueel verlangen in evenwicht brengen

Ga het gesprek aan

Als eenmaal een verschil in libido is geconstateerd, is het van belang om dit binnen de relatie te erkennen en bespreekbaar te maken. Ontdek voornamelijk wat voor jullie wenselijk is binnen jullie seksuele relatie. Wat is voor jullie idealiter gezien een fijne frequentie om seks te hebben? En op welke wijze willen jullie graag invulling geven aan jullie seksleven?

“Houd blik op jullie wensen en de mogelijkheden en onderzoek hoe jullie elkaar tegemoet kunnen komen.”

Bespreek dit zo open mogelijk met elkaar, zonder elkaar iets te verwijten. Geen van jullie heeft gelijk of ongelijk, dus probeer voornamelijk zoveel mogelijk naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. Houd blik op jullie wensen en de mogelijkheden en onderzoek hoe jullie elkaar tegemoet kunnen komen.

Weet wat je fijn vindt

Om samen met je partner over seks te kunnen praten, is het verstandig om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat op seksueel vlak belangrijk is voor jou en wat jij fijn vindt. Weet je niet zo goed wat jij wil? Probeer dat dan door middel van zelfbevrediging te ontdekken.

Doorbreek patronen

Ergens over praten is een belangrijke eerste stap, maar zonder actie verandert er niets. Als jullie eenmaal in kaart hebben gebracht wat er bij jullie speelt en wat jullie wensen zijn, is het nodig om te weten wat jullie beiden moeten veranderen om het voor jullie allebei fijn en bevredigend te krijgen. Zo kan je aan verschillende manieren denken om patronen te doorbreken:

 • Werken aan een positief zelfbeeld
 • Hormonale disbalans aanpakken door stress te reduceren, overgaan tot hormoonvrije anticonceptie, negatieve gevoelens en gedachten aanpakken etc.
 • Conflicten binnen de relatie bespreekbaar maken
 • Meer intimiteit creëren buiten de slaapkamer om. Elkaar complimenteren, kussen en knuffelen kan jullie nader tot elkaar brengen, waardoor ook in de slaapkamer de intimiteit terug kan keren.
 • Vrij op een andere manier

Experimenteer met nieuwe prikkels

Soms kan het vuurtje weer worden aangewakkerd als er geëxperimenteerd wordt met nieuwe dingen. Denk hierbij aan het toevoegen van een seksspeeltje, elkaar erotisch getinte berichten sturen overdacht (sexting), nieuwe seksstandjes ontdekken of experimenteren met kink.

Tip! Speel samen het erotische spel Ultiem Verlangen. Door middel van verschillende vragen en opdrachten kunnen jullie elkaar en jezelf (her)ontdekken op seksueel vlak.

Heb jij ervaring met een verschil in seksueel verlangen binnen een relatie? Hoe ging/ga je daarmee om?

1 reactie

 1. Beste medewerker
  Helaas heb Ik problemen in mijn relatie. Mijn pather wil geen sex met mij.
  Hij wil alleen maar beffen en pijpen. Dit vind ik helemaal niet leuk. Ik houd wel van een wip.
  Punt twee is hij wil ’s morgens vroeg en ik voor het slapen gaan. Hoe kun je dit oplossen?!!
  Hartelijk groet.
  Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

7.234 keer bekeken

Geschreven door

En G-spot is alom bekend en inmiddels zijn we ook op de hoogte van de A-spot! Maar de binnenkant van een vagina kent nóg meer spots, waaronder de O-spot! In dit artikel vertel ik jou hoe je deze spot kan vinden en wat je ermee kan doen. Ontdek…
7.234 keer bekeken