door CheekyCharly

Cultuurverschillen binnen je relatie? Zo ga je er mee om!

18 februari 2021 door CheekyCharly

De kans dat jij verliefd wordt op iemand met met een andere culturele achtergrond is in Nederland best groot, want we zijn een redelijk divers land. In een relatie moet je altijd al rekening houden met elkaars normen, waarden en gedragingen, maar als er door culturele achtergrond een groot verschil is in rituelen, overtuigingen gewoontes en gebruiken, kan het best lastig zijn om samen jullie weg te vinden. Met deze 5 tips wordt het wellicht iets makkelijker!

De verschillende verschillen

Verschillen bestaan uiteraard ook in relaties van mensen met dezelfde culturele afkomst, want we hebben allemaal een andere opvoeding gehad. Zo heb jij misschien geleerd om altijd je schoenen uit te doen in huis of om elke ochtend je bed op te maken. Misschien ben je opgegroeid met een bepaald geloof, of juist niet. Het kunnen heel kleine verschillen zijn, zoals de manier van de was doen of hoe jij de tafel dekt. Het gaat erom dat jij dingen je hele leven op een bepaalde manier doet en jouw partner doet het helemaal anders! Dat is even wennen, of de verschillen nou piepklein of heel groot zijn. Het vraagt hoe dan ook om aanpassingsvermogen. Dus wij hebben vijf tips waarmee het makkelijker wordt om met (culturele)verschillen om te gaan.

#1 Laat kritiek je niet kwetsen

In elke relatie heb je wel eens kritiek op elkaar. De afwas ligt er te lang, de was is niet goed opgevouwen, je partner zit wel heel lang op zijn mobiel… Maar als het om echte cultuurverschillen gaat moet je wat voorzichtiger omgaan met het geven en krijgen van kritiek. Als je partner jou bijvoorbeeld aanspreekt op je manieren, zie het dan niet direct als een aanval. Maar probeer uit te leggen waarom jij dingen op jouw manier doet en vraag of je partner uitlegt waarom hij of zij het op een andere manier doet.

#2 Begrijp en verken

In sommige culturen hebben de ouders nog lang wat te zeggen over hun kinderen terwijl dat in de Nederlandse cultuur niet zo is. Dus probeer de cultuur van je partner te begrijpen. Lees erover, maar praat vooral veel met elkaar. Wees nieuwsgierig en sta open om te ontdekken. ‘Ik doe het anders, dus jouw manier is fout’ is misschien een makkelijke manier om ergens mee om te gaan, maar dat gaat jullie relatie  niet ver brengen. ‘Ik ben gewend om het zo te doen, maar ik wil graag leren hoe jij het doet’, is een veel betere aanpak.

“Ik ben het anders gewend, maar ik wil graag van je leren.”

#3 Behoud wat echt belangrijk is

Relaties gaan vaak om compromissen sluiten. Jullie moeten misschien allebei bepaalde dingen opgeven of opofferen, maar geef  nooit op wat echt belangrijk voor je is! Jullie moeten de beide culturen laten samenwerken. Het is niet de bedoeling dat de een zijn zin doordrijft en de ander al zijn culturele normen en waarden opzij zet.

relatie verschillen

#4 Heb geduld

De een heeft een groot aanpassingsvermogen en de ander klein. Het kan dus best een tijd duren voordat jullie allebei je draai hebben gevonden in de relatie. Dat is niet erg, neem de tijd. Zolang jullie goed blijven communiceren komt het wel goed. Leg uit dat je er alles aan wil doen om jullie relatie succesvol te maken, maar dat het tijd kost. Als jullie voor elkaar gemaakt zijn, accepteert je partner niet zonder problemen.

#5 Respecteer de verschillen

Laat je partner zijn wie hij of zij is en accepteer je partner én zijn of haar cultuur. Misschien vind je sommige dingen wel belachelijk, maar omgekeerd is dat waarschijnlijk net zo. Wellicht is het niet altijd mogelijk om de verschillen te accepteren, maar respecteren kan altijd. Jullie zijn verliefd op elkaar geworden om de personen die jullie zijn, inclusief de verschillen. Accepteer én respecteer dit en probeer je partner alsjeblieft niet te veranderen.

“Misschien is het niet altijd mogelijk om de verschillen de accepteren, maar respecteren kan altijd”

Hebben jij en je partner een andere culturele achtergrond?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid