Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.291 keer bekeken

“Nog maagd en niet bezig met seks. Ben ik aseksueel?”

18 november 2017,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben een jongen van 20 jaar en alles en iedereen om me heen is bezig met seks. Ikzelf heb nog nooit seks of een relatie gehad. Ik ben er eigenlijk ook niet zo mee bezig. Wel doe ik aan masturberen. Kan het zijn dat ik aseksueel ben?

– Wouter

Beste Wouter,

Aseksualiteit is een onderwerp dat nog weinig wordt besproken. Toch zijn hier zeker wel wat vragen over. Goed dus dat jij die van jou hier stelt! Ik zal hieronder zo goed mogelijk antwoord geven.

Wat is aseksualiteit?

Om dat te kunnen doen, zal ik eerst ingaan op de vraag wat het eigenlijk is. Naast hetero-, homo- en biseksualiteit, wordt aseksualiteit beschouwd als de vierde geaardheid. Grof gezegd betekent het: het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht. Dat betekent trouwens niet dat aseksuele mensen nooit seks hebben. Het wel of niet hebben van seks kan namelijk verschillende redenen hebben.

Het is lastig te zeggen hoe vaak aseksualiteit vóórkomt in onze samenleving. Hoewel het dus meestal wordt omschreven als het ontbreken van seksuele aantrekking, kan deze geaardheid ook op andere manieren worden gezien.

Tot op heden is er nog geen eenduidige definitie van ‘aseksualiteit’.

Verschillende definities

Er zijn dus verschillende definities van aseksualiteit. Hieronder geef ik aan welke er zijn:

  1. Afwezigheid van seksueel gedrag: Sommige mensen denken dat aseksuelen simpelweg niet aan seks doen. Maar eigenlijk is dit geen goede omschrijving. Bedenk maar eens dat er verschillende redenen zijn om (tijdelijk) geen seks te hebben.
  2. Jezelf identificeren als aseksueel: In dit geval noemt de persoon zichzelf  ‘aseksueel’. 3,8% van de Amerikaanse bevolking noemt zichzelf zo. Maar ook aan deze definitie zitten wat haken en ogen. Want op basis waarvan beschouwt iemand zichzelf als aseksueel? Dat kan dus voor iedereen weer anders zijn.
  3. Afwezigheid van seksuele aantrekking: De meest aangenomen definitie van aseksualiteit, zoals ik ook hierboven al beschreef. Het percentage hiervan ligt in Groot-Brittannië op ongeveer 1%. Een belangrijk onderscheid hierbij wordt gemaakt tussen romantische aantrekking en seksuele aantrekking. Iemand kan wel behoefte hebben om een romantische relatie aan te gaan, maar geen behoefte hebben aan seks.

Meestal is het een combinatie van bovenstaande drie aspecten. Iemand kan zich aseksueel gedragen (geen seks hebben) en zichzelf daardoor zien als aseksueel.
Wat ook kan voorkomen is dat iemand zich niet aangetrokken voelt tot een ander en zichzelf daardoor aseksueel noemt, maar wél seks heeft een man of vrouw.

Mensen die aseksueel zijn kúnnen dan ook wel eens een relatie hebben. Deze mensen hebben dan behoefte aan een emotionele band en willen romantisch met iemand samen zijn, zonder dat ze seks hebben. In sommige gevallen is er wél seks in deze relaties. Het motief kan dan bijvoorbeeld zijn dat ze hun partner een plezier willen doen.

Aseksueel… en dan?

‘Aseksualiteit’ is dus een complex begrip. Jij geeft aan dat je niet seksueel actief bent (gedrag). Ook ben je er niet zo mee bezig, maar je masturbeert wel. Het komt inderdaad voor dat mensen die aseksueel zijn, wel masturberen. Dat aseksuelen geen seksuele aantrekkingskracht voelen, betekent namelijk niet dat ze helemaal geen opwinding kunnen ervaren.

Onderzoek wijst zelfs uit dat aseksuele mensen niet minder masturberen dan mensen die zich als seksueel beschouwen.

Je hebt momenteel nog geen seks of een relatie gehad. Dat geldt ook voor genoeg andere mensen van jouw leeftijd. Je bent dus niet de enige! Dat je daar (nog) niet mee bezig bent, betekent niet per sé dat je aseksueel bent. Bedenk voor jezelf tot wie jij je aangetrokken voelt. Is dat tot vrouwen? Tot mannen? Of misschien tot niemand. Bepaal daarnaast hoe jij jezelf ziet. Om je bij dit proces een handje te helpen, kun je een kijkje nemen op de Engelstalige website van AVEN. Dit is de Asexuality Visibility and Educational Network. Het is een platform waar (mogelijke) aseksuele mensen terecht kunnen voor informatie en ondersteuning. Er is ook een Nederlands forum. Daar kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Inmiddels kent dit forum al ruim 2000 leden: heel wat persoonlijke verhalen dus!

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

    1. Jazeker Keesje. Er mankeert niets met het vermogen om seks te hebben of het vermogen om klaar te komen. Aseksuelen hebben doorgaans geen gevoel van seksuele aantrekking, waardoor ze niet de behoefte hebben om seks met iemand te hebben. Wel komt het voor dat aseksuelen masturberen. Zij kunnen ook zeker klaarkomen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Nieuwe maand, nieuw standje, darling! Vandaag hebben we een lekker kinky standje  De Sterrenkijker is een standje voor orale stimulatie van de de anus, vulva of ballen. Meer lezen? Let’s go!…
249 keer bekeken