Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang en krijgt te maken met de menopauze: haar laatste menstruatie. Maar wist je dat ook mannen in de overgang komen? Dit wordt de andropauze, of penopauze genoemd. Lees in dit artikel alles dat je moet weten over de penopauze.
Mannen in de overgang: de penopauze
Net als vrouwen krijgen ook mannen tussen de 40 en 50 jaar te maken met verschillende lichamelijke en psychische verschijnselen: de overgang. En net als dat het bij vrouwen te maken heeft met een behoorlijke verandering in de hormoonhuishouding, geldt dat ook voor mannen.
Wat gebeurt er dan hormonaal bij mannen rond deze leeftijd? Het mannelijke hormoon testosteron zal met de leeftijd gaan dalen. Dit leidt tot verschillende lichamelijke en psychische verschijnselen.
Een trage daling van testosteron
Naarmate mannen ouder worden, neemt het testosteron-gehalte gestaag af. Deze daling begint rond hun dertigste en daalt jaarlijks gemiddeld met één procent. De eerste klachten kunnen dan rond de 40 jaar merkbaar zijn. Anders dus dan bij vrouwen, waar in de overgang sprake is van een vrij plotselinge, drastische verandering in de hormoonhuishouding.
Feit! Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar krijgt te maken met klachten ten gevolge van een testosterontekort.
De symptomen van de penopauze of andropauze
- Verminderde zin in seks
- Vermoeidheid
- Sneller geprikkeld en geërgerd
- Problemen met de erectie
- Minder spierkracht, meer opstapeling van vet rond de buik
- Depressieve gevoelens, somberheid en lusteloosheid
- Slaapproblemen
- Botontkalking
De klachten kunnen per man verschillen. Sommige mannen ondergaan symptoomloos de penopauze, andere mannen ervaren in meer mate bepaalde klachten. Dit komt doordat het testosteron-niveau per man verschilt, alsook de mate van afname.
De andropauze en seksualiteit
Testosteron is voornamelijk gerelateerd aan het libido. Een daling van testosteron kan leiden tot een verminderde zin in seks. Daarnaast staat testosteron ook in direct verband met de kracht van een erectie. Vermindering in testosteron kan dus een erectieprobleem veroorzaken. Zowel een verminderd libido als erectieproblemen hebben direct invloed op de kwaliteit van je seksleven en relatie.
Ook kunnen mannen het mentaal zwaar hebben vanwege het veranderende lichaam. Dit kan leiden tot irritatie, prikkelbaarheid en sombere gevoelens. Deze mentale verandering heeft eveneens invloed op de seksualiteit.
Wat kan je doen als je in de penopauze zit?
Je kan je ouder wordende lijf en de veranderingen die daarmee gepaard gaan niet tegenhouden. Om de klachten van de penopauze te verminderen, is het wel belangrijk om een zo gezond en vitaal mogelijke leefwijze op na te houden:
- Volg een gezond dieet, dat rijk is aan calcium, Vitamine C en D.
- Beweeg regelmatig. Met voldoende beweging is het mogelijk om opgestapeld buikvet te verbranden, wat het testosteron-gehalte ten gunste komt.
- Stop met roken. Roken heeft vooral een negatieve invloed op de erectie.
- Matig het gebruik van alcohol.
Tip! Bespreek de penopauze en wat dit met je lichaam doet ook altijd met je partner, om mogelijke relatiespanningen te voorkomen.
Bewustwording van je lichaam
De veranderingen waar je lichaam mee te maken krijgt, hebben invloed op je mentale gesteldheid. Wees daarom zeer bewust van je lijf. Wat gebeurt er in je lichaam en wat doet dit met jou? Wat hebben deze veranderingen voor invloed op jouw seksualiteit? Deze bewustwording zorgt ervoor dat je beter in staat bent om met de lichamelijke veranderingen om te gaan. Ook op het gebied van seks.
Medische hulp bij een testosterontekort
Bij ernstige klachten ten gevolge van het testosterontekort, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Er kan aanvullend onderzoek gedaan worden waarbij de hormoonhuishouding in kaart wordt gebracht. Eventueel kan een arts medicatie voorschrijven om het testosteron-gehalte te normaliseren.
Was jij al bekend met de penopauze, de mannelijke overgang?