door seksuoloog Talitha

Seksuele aantrekkingskracht onder de loep!

6 juni 2021

Wat zorgt ervoor dat je iemand in de menigte sneller oppikt, nakijkt of aanstaart, ten opzichte van anderen? Wat maakt iemand nou aantrekkelijk, of juist minder aantrekkelijk? Seksuele aantrekking is vanuit veel invalshoeken onderzocht en belicht, maar het blijft nog altijd een mysterie. Is seksuele aantrekkingskracht iets waar we geen invloed op hebben? En wat doen we als we in een relatie zitten en beseffen dat dat (seksuele) vuurtje is uitgedoofd? Kunnen we ons weer aangetrokken voelen tot elkaar?

Wat is seksuele aantrekking?

Wat seksuele aantrekkingskracht daadwerkelijk is, is een lastige vraag om te beantwoorden. De mate waarin we ons aangetrokken voelen tot anderen, hangt van een aantal factoren af. Hoewel schoonheid van binnen zit, zal je bij het zien van iemands voorkomen toch al in een fractie van een seconde een idee over deze persoon hebben gevormd. Je hersenen registreren vliegensvlug iemands gezicht, fysieke kenmerken en verschijning.

Factoren die seksuele aantrekking kunnen bepalen

Er zijn verschillende kenmerken die evolutionair gezien een rol spelen bij de aantrekkelijkheid van iemand. Het haar is een van die factoren. Doorgaans worden vrouwen met lang haar als aantrekkelijker beschouwd dan vrouwen met een kortpittig kapsel. En wist je dat kale mannen juist vaak als meer sexy worden gezien? Kaalheid wordt vaak geassocieerd met een hoger testosterongehalte. Mogelijk worden mannen met een kaal koppie daardoor ook als ‘mannelijker’ gezien.

Wist je dat… we gemiddeld in een tiende van een seconde kunnen bepalen of we iemands gezicht aantrekkelijk vinden of niet?

Ook van andere fysieke kenmerken wordt vaak gedacht dat het gelinkt is aan aantrekkelijkheid. Een van de bekendste eigenschappen is het hebben van een symmetrisch gezicht. Vrouwen met volle lippen en brede heupen ten opzichte van hun taille worden tevens vaak als sexy beschouwd. Bij mannen zijn gezichtsbeharing, het hebben van een V-vorming torso en lichaamslengte vaak gehoorde aantrekkelijke kenmerken.

Seksuele aantrekkingskracht: meer dan fysiek

Toch wordt iemands aantrekkelijkheid niet enkel bepaald door ons fysieke uiterlijk. Evolutionair gezien zijn vrouwen sneller aangetrokken tot mannen die het financieel goed voor elkaar hebben of een bepaalde status hebben. Van nature wordt gedacht dat dit doorgaans mannen zijn die de juiste middelen hebben om hun partner en eventueel nageslacht goed te kunnen onderhouden (om te kunnen overleven). Dit geldt tevens voor de factor ‘intelligentie’.

Wist je dat… je de concentratie feromonen in vaginale afscheiding het hoogst is tijdens de ovulatie? Mannen vinden vrouwen dan vaak (onbewust) het aantrekkelijkst.

De rol van feromonen

Geur is een van de meest belangrijke aspecten van aantrekkelijkheid. Niet alleen geuren die we kunnen waarnemen, maar ook stofjes die we van nature uitscheiden en van elkaar onbewust oppikken: feromonen. Vooral in het dierenrijk spelen feromonen een bepalende rol bij het vinden van een seksuele partner, maar ook mensen scheiden deze chemische stofjes uit, onder andere via zweet of vaginale afscheiding. Uit onderzoek is gebleken dat we via feromonen een partner kunnen uitkiezen die het beste met ons match qua immuunsysteem. Hier komt de evolutietheorie weer om de hoek kijken, want een partner met een beter afweersysteem is minder vatbaar voor ziekten en heeft daardoor betere overlevingskansen. Dat maakt zo’n partner weer aantrekkelijker.

Seksuele aantrekkingskracht in een relatie

Bij prille liefdes is de spanning tussen twee partners vaak hoog geladen. Alles is nog nieuw en jullie zullen nog veel van elkaar moeten ontdekken. Juist dat onbekende en die nieuwigheid maken de relatie en de seks tussen jullie spannend en opwindend. Ook zorgt het voor een enorme seksuele aantrekkingskracht. Bij nieuwe prikkels maken de hersenen dopamine aan, een gelukmakend, verslavend stofje. Een boost van dopamine doet je verlangen naar meer. Maar op den duur is die nieuwigheid er vanaf, kunnen kennen elkaar door en door en weten precies van elkaar wat jullie wel of niet fijn vinden in de slaapkamer. Hierdoor zal de dopamine minder heftig worden afgevuurd en daardoor ook minder sterke werking hebben. Kortom: de spanning en de aantrekkingskracht kan afnemen.

“Een boost van dopamine doet verlangen naar meer, maar als de nieuwigheid van de relatie ervan af is, neemt de dopamine ook af.”

Hoe houd je jouw relatie aantrekkelijk?

Om aangetrokken tot elkaar te blijven, kan het belangrijk zijn om voor elkaar moeite te blijven doen. Wat maakte het dat je je zo aangetrokken voelde tot je partner toen je hem of haar ontmoette? Hoe zag hij of zij eruit? Hoe gedroegen jullie je toen? Wat is er voor jullie nodig om elkaar weer aantrekkelijk te vinden? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je voor jezelf in een gesprek met je partner mee kan nemen om te ontdekken hoe je de sleur de baas blijft of hoe jullie het seksuele vuurtje opnieuw kunnen aanwakkeren.

Wat vind jij seksueel aantrekkelijk? Of hoe blijven jij en je partner seksueel aantrekkelijk voor elkaar?

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid