Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

1.161 keer bekeken

Alles over sextortion: van voorkomen tot de juiste hulp

25 april 2021,

geschreven door

Het versturen van pikante berichten of video’s en foto’s komt tegenwoordig steeds meer voor. Het gemak waarmee via social media sexting kan plaatsvinden wordt door veel mensen – met name jongeren – ondervonden. Sexting tussen twee bekenden of geliefden kán onschuldig zijn. Echter komt het steeds vaker voor dat naaktfoto’s of -beelden gedeeld worden met onbekenden. Sextortion is een vorm van chantage waarbij iemand dreigt naaktfoto’s of -video’s van jou te verspreiden, tenzij je er iets voor terug doet. Wil jij weten hoe je dit kan voorkomen of zoek je hulp in geval van sextortion? Check dan dit blog.

Wat is sextortion

De term ‘sextortion’ is ontstaan door de samenvoeging van ‘seks’ en ‘extortion’, de Engelse term voor ‘afpersing’. Sextortion betekent dus dat er afpersing plaatsvindt aan de hand van naaktbeelden of erotisch getint materiaal. De afperser kan bijvoorbeeld dreigen met het verspreiden van jouw naaktbeelden of -foto’s, als je niet ingaat op zijn of haar verzoeken. In feite is sextortion op deze manier een vorm van seksueel misbruik.

Hoe ziet sextortion eruit?

In veel gevallen is de afperser een onbekende die zich voordoet als een leuke, goed uitziende jongen of dame. De afperser probeert eerst jouw vertrouwen te winnen, totdat je bereid bent om pikant materiaal van jezelf te versturen. Zodra je naaktbeelden of -foto’s hebt verstuurd, begint het afpersen. Zo kan de afperser dreigen de beelden te versturen naar jouw vrienden, familie of bekenden, tenzij je de afperser een (flink) geldbedrag betaalt. Dit wordt ook wel financiële sextortion genoemd. De afperser kan ook dreigen met verspreiden, tenzij je nog meer beelden toont of seks gaat hebben met de afperser. Meiden zijn vaker slachtoffer van deze vorm van sextortion. Jongens zijn wat vaker slachtoffer van financiële sextortion.

Zo voorkom je sextortion

Ontvang je een bericht of een vriendschapsverzoek van iemand die je niet kent? Wees dan alert. Een gesprek aangaan met een (nog) onbekende kan onschuldig zijn, maar kijk uit zodra er om erotisch getint materiaal wordt gevraagd. Hoewel dit erg spannend kan zijn, is het beter om dit contact direct te verbreken. Ook als je denkt dat ingaan op het verzoek van de afperser de oplossing is, is het belangrijk om te onthouden dat de afperser hoe dan ook jouw materiaal kan verspreiden. Ook als je betaalt of met andere tegenprestaties instemt.

Wist je dat… jongeren vaak direct betalen of instemmen met de tegenprestatie, in de hoop er direct vanaf te zijn? Helaas gaat de afpersing dan vaak nog verder.

Wees overigens altijd alert als het gaat om sexting. Ook als je naaktfoto’s of -video’s naar bekenden stuurt, is dat niet helemaal zonder risico’s. Relaties kunnen veranderen en je weet nooit wat de intenties van iemand in de toekomst zijn.

Eerste hulp bij sextortion

Heb je te maken met sextortion of ken jij iemand die slachtoffer is geworden van deze vorm van seksueel misbruik? Praat er dan met iemand over die jij kent en vertrouwt. Weet dat het niet jouw schuld is en dat je er niet over hoeft te schamen. De afperser is de enige die hierin fout is. Ga niet in op (verdere) verzoeken, blokkeer het contact en denk na over het doen van aangifte. Iedere vorm van afpersing is namelijk strafbaar. Heb je in het geval van financiële afpersing al betaald? Neem dan contact op met je bank. Mogelijk kan de bank een onderzoek instellen naar het adres waar jij het geld naar hebt overgemaakt. Maar bovenal: deel je gevoelens met mensen die dicht bij je staan.

Wil jij meer informatie over sextortion? Bekijk dan de website van HelpWanted, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Dit is een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren tot 26 jaar. Hier kun je terecht voor informatie, tips en advies.

Heb jij wel eens eerder gehoord van sextortion? Of heb je er wel eens ervaring mee gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.477 keer bekeken

Geschreven door

Een rebound relatie. In eerste instantie kleeft er een beetje een nare nasmaak aan dit woord, maar is een rebound relatie wel écht zo slecht? Als jij net uit een relatie komt kan een rebound je er makkelijker overheen helpen. The best way to get ove…
2.477 keer bekeken