In dit artikel delen wij een aantal wetten met betrekking tot aantrekkingskracht met jou. We beginnen met uiterlijke kenmerken die wij schijnbaar allemaal héél aantrekkelijk vinden, maar omdat je die zelf niet echt in de hand hebt (zonder plastische chirurgie dan) sluiten we af met innerlijke aantrekkingskracht, want daar heb je wél invloed op. En weetje? Dat is zelfs nog veel belangrijker ook!
Wat is aantrekkingskracht?
Het is de kracht die je voelt als je je met iemand wil verbinden. Als je iemand ziet en meteen denkt, deze persoon wil ik beter leren kennen, op welk vlak dan ook. Je kan niet uitleggen wat het is, maar er is iets wat jou aanspreekt in de ander. Dit verbinding die je voelt kan vriendschappelijk zijn, of seksueel. Of beiden! Verbinden doe je volgens Holistisch relatietherapeut Tona Wong Chung op drie vlakken: Met je hart, je hoofd en met seksuele energie. Voor verschillende relaties zijn andere vlakken belangrijk. Voor een vriendschap is seksuele energie natuurlijk veel minder belangrijk dan voor een romantische relatie.
We bespreken eerst drie uiterlijke kenmerken van aantrekkelijkheid met je, dus lees snel verder.
#1 Symmetrie
Het is nou eenmaal zo dat wij mensen houden van symmetrische gezichten. Onbewust vinden we meer symmetrische gezichten gewoon mooier dan minder symmetrische. Dit komt naar voren in verschillende onderzoeken waar onderzoekers foto’s laten zien van gezichten die symmetrisch gemaakt zijn door software én de originele foto’s. Keer op keer kiezen mensen voor de bewerkte foto.
Waarom?
University of Aberdeen uit Schotland legt uit: “Van nature zouden mensen symmetrisch ontwikkelen, maar ziekte en infecties veroorzaken imperfecties”. En alleen perfect gezonde mensen kunnen symmetrisch blijven. Daarom linken onze hersenen gezondheid aan symmetrie en dat is waarom we dat aantrekkelijk vinden. Want ook al zijn we inmiddels allang geen oermensen meer, dat oerinstinct zit toch nog diep in ons verborgen. Bij het kiezen van een partner willen we (onbewust) een gezonde en vruchtbare partner.
#2 Een mooi gemiddelde
En daarmee bedoelen we dat wij gezichten die lijken op veel andere gezichten als aantrekkelijk zien. Mensen kijken graag naar een gemiddeld gezicht, zonder hele bijzondere kenmerken. Hele bijzondere kenmerken als een hele grote of juist kleine neus, een groot of piepklein voorhoofd, of een bijzonder lichte of donkere huidskleur worden als “abnormaal” gezien en daardoor minder aantrekkelijk. Alhoewel dit beeld misschien wel veranderd is de laatste jaren! Er zijn steeds meer modellen die juíst om hun aparte uiterlijk zo mooi gevonden worden. Denk aan heel veel sproeten, spleetjes tussen de tanden, flaporen, een hoog voorhoofd, grote ogen of een bijzondere huidskleur etc.
“Maar de laatste jaren worden bijzondere uiterlijke kenmerken steeds meer gezien als aantrekkelijk.”
Waarom?
Mensen met een gemiddeld gezicht zouden gezond zijn. Daarnaast kwam er uit verschillende onderzoeken nog een reden naar voren: Wij houden over het algemeen van dingen die ons bekend voorkomen. Niet alleen in mensen maar ook in voorwerpen, kleding, huizen, dieren. Om de simpele reden dat onze hersenen prototypes makkelijker kunnen verwerken.
#3 Volle lippen, brede kaken
Maar zoals we net al zeiden, sommige mensen zijn juist heel mooi omdat ze juist iets hebben dat niet gemiddeld is. Dan gaat het vaak om kenmerken die bij het geslacht horen die dan ‘overdreven’ zijn. Dus een vrouw met extra volle lippen, brede heupen, grote borsten of lange wimpers is vaak extra aantrekkelijk. Terwijl een vrouw met overdreven kenmerken die eigenlijk meer bij mannen horen (zoals een brede kaak, grote neus, brede schouders) niet als extra aantrekkelijk wordt gezien. Een man is aantrekkelijker met een brede kaaklijn, gespierde armen, grote handen, diepe ogen, en een volle baard. Wel is het zo dat mannen met meer vrouwelijke gezichtstrekken vaker als vriendelijk, betrouwbaar en warm worden gezien door vrouwen. Dit verklaart waarom badboys vaak in de smaak vallen als het gaat om een spannend avontuur en meer zachtere mannen als het gaat om een lange relatie.
Waarom?
Omdat mensen onbewust altijd zoeken naar een gezond en vruchtbare partner. Wanneer de vrouwelijke kenmerken bij een vrouw versterkt worden en de mannelijke kenmerken bij een man, ziet ons lichaam dit als een extra vruchtbare en gezonde partner en dat staat gelijk aan de kans op extra sterk nageslacht.
De geheime wetten van innerlijke aantrekkingskracht
Deze 5 wetten van aantrekkingskracht zijn misschien anders dan je verwacht. Want échte aantrekkelijkheid gaat niet over je mooi maken, maar je mooi voelen. Het heeft dus niks te maken met uiterlijke kenmerken en gedragingen. Als jij je van binnen goed en mooi voelt, straal je dat uit. En als jij jezelf volledig geaccepteerd heb, ben je extreem aantrekkelijk voor anderen. Hoe je dat doet? Scroll snel verder.
Deze 5 ‘wetten’ vormen samen de weg naar echte aantrekkingskracht’.
#1 Leer jezelf kennen
Wees jezelf. Weet wie je bent en wat je wil. Veel mensen denken dat ze zichzelf zijn, maar denk eens goed na. Doe jij alles omdat jij het wil of omdat het van je verwacht of verlangt wordt? Jezelf leren kennen gaat dieper dan het weten van je lievelingskleur, hobby’s en favoriete gerecht. Het gaat over weten wie jij écht bent. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen en waardoor verschijnt er een glinstering in je ogen?
“Waar gaat jouw hart sneller van kloppen en waardoor verschijnt er een glinstering in je ogen?”
Een paar vragen die jij kan stellen om jezelf beter te leren kennen:
- Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
- Waar schaam ik me voor en waarom?
- Wie of wat zorgt ervoor dat ik me fijn voel?
- Waar maak ik me zorgen om?
- Waar ben ik dankbaar voor?
#2 Verwerk je verleden
Je verleden verwerken betekent niet hetzelfde als loskomen van je verleden. Het betekent dus niet dat je alle (nare) gebeurtenissen uit je verleden compleet moet achterlaten of vergeten, maar je moet het een plekje geven. Je kan nooit ontsnappen aan je verleden, want jij bent je verleden. Nare gebeurtenissen uit het verleden kunnen jouw denken en doen beïnvloeden. Ben je bijvoorbeeld gekwetst door meerdere mensen? Dan kan dit ervoor zorgen dat je mensen nu minder snel vertrouwd of toelaat. Was je vroeger erg jaloers en heb je hierdoor relaties gesaboteerd? Dan is het heel goed om dit goed te verwerken zodat je beseft dat je hierin nu echt moet veranderen.
“Jij bent je verleden, dus geef het een mooi plekje.”
Maar het kan ook om een positieve gebeurtenis gaan. Misschien voelde jij je jaren geleden veel vrolijker en gelukkiger dan nu. Naïef hopen dat je je vanzelf weer zo voelt of verdrietig zijn omdat je nu minder gelukkig bent heeft natuurlijk geen zin. Sta stil bij de periode in je leven waar je zo gelukkig was. Hoe kwam dat? En in plaats van te denken ik wil dat wéér, denk: wat moet ik doen om dat gevoel weer te ervaren?
#3 Leer jezelf uitdrukken
En: wees bewust van wat jouw emoties uitstralen en veroorzaken. Positieve mensen worden veel aantrekkelijker gevonden dan negatieve mensen. Daarnaast is het een teken van assertiviteit als jij jezelf goed kan uitdrukken en ja, ook assertiviteit wordt als aantrekkelijk gezien. Als jij moeite hebt met jezelf uitdrukken probeer dan het volgende.
- Erken wat je voelt en in plaats van alleen te zeggen dat je boos bent of het ergens niet mee eens bent, probeer zo specifiek mogelijk te zijn.
- Vind je het moeilijk om jouw mening uit te drukken omdat je bang bent dat je iemand anders kwetst? Maak dan gebruik van emotionele werkwoorden. In plaats van zeggen “ik vind dit stom, dit is een slecht idee, je moet het zo doen, zeg je “ik merk”, “ik voel…”, “ik denk” of “naar mijn mening”. Op deze manier zegt het niet echt precies naar hoe jij je voelt, maar hoe jij ergens over nadenkt.
- Communiceer je gevoelens in plaats van je gedachten. “Ik voel me hier niet helemaal prettig bij” klinkt anders dan “ik vind dit echt een slecht idee”.
- En als laatste: neem verantwoordelijkheid voor je eigen emoties! Als je jouw gevoelens uitdrukt en begint met “Jij geeft mij het gevoel dat…” dan beschuldig je in feite de ander van hoe jij je voelt. Maar hoe jij je voelt ligt bij jou en niet bij de ander. Je kan iemand natuurlijk wel aangeven dat je een manier of een opmerking niet leuk vindt, maar beschuldig een ander nooit van hoe jij je voelt. Dat is wel zo netjes en volwassen.
“Je emoties kenbaar maken is een teken van assertiviteit en dát is aantrekkelijk!”
#4 Wees oprecht in je emotie
Hier kunnen we heel kort en krachtig over zijn. Wees jezelf. Doe niet blij of enthousiast omdat dit verwacht wordt. En als jij je niet goed voelt mag je dat gewoon laten merken. Eén zijn met je emoties is een heel mooi, maar soms moeilijk iets. Maar als je dit kan en je bent niet bang om het te tonen, laat dit zien dat jij sterk bent. Sterk is veilig, sterk is aantrekkelijk.
#5 Zorg voor een hoger doel in je leven
Als jij een hoger doel hebt, of laten we zeggen een passie of iets om voor te vechten zorg jij ervoor dat je niet leeft op de automatische piloot. Het zorgt ervoor dat jij leeft met een doel en dat jij alles wat jij doet bewust doet. Als jij weet wat je wil, kan je dit kenbaar maken aan anderen. Mensen die echt voor iets leven, zijn een stuk aantrekkelijker dan mensen die het allemaal niet zo boeiend vinden… Passie is sexy!
Wat vind jij nou écht aantrekkelijk?