It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

2.628 keer bekeken

Minder gedachtes en meer genieten tijdens de seks? Zo doe je dat!

21 januari 2020,

geschreven door

Bij iedereen schieten wel eens gedachtes te pas en te onpas binnen. Ook tijdens een heerlijke vrijpartij. Maar wat als deze hersenspinsels je aandacht helemaal wegleiden van jou en je partner en het zelfs een negatieve invloed heeft op jullie seksleven? Dit kun je er aan doen.   

Soms schieten er tijdens de seks ineens vreemde gedachtes te binnen. ‘Is er nog wel voldoende melk voor de cappuccino?’, ‘die ene ex wist wél dat juiste plekje te bereiken’ of ‘als we een kind krijgen, dan hoop ik niet dat ze haar neus heeft’. Voor je het weet ben je zo ver afgedwaald dat je moeilijk weer in het moment geraakt.

“Als we een kind krijgen, dan hoop ik niet dat ze haar neus heeft”

Negatieve gedachtes tijdens seks

Het is natuurlijk heel logisch dat je gedachte soms even afdwaalt naar bijvoorbeeld het boodschappenlijstje van deze week. Het wordt een ander verhaal wanneer je negatieve gedachtes ervaart (en die ook meteen heel serieus neemt). Gedachtes als ’trek ik rare gezichten?’, ‘ik mag niet aan die ene ex denken’ of ‘als hij maar niet op mijn buik let’ helpen uiteraard niet.

Maar als je bijvoorbeeld twijfelt over je bedprestaties tijdens de seks, dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Jezelf analyseren in de derde persoon tijdens de daad wordt ook wel spectatoring genoemd. In plaats van je te concentreren op je eigen sensaties en op je seksuele partner, ben je alleen maar bezig met de angsten over je prestaties. Wat – weinig verrassend – uiteindelijk lijdt tot schadelijke effecten op je seksuele prestaties.

En denk niet dat alleen vrouwen hier grotendeels mee te maken hebben. Zo ontdekte Pfizer, de Amerikaanse fabrikant die de blauwe wonderpilletjes produceert, in 2000 dat 59,2 procent van alle mannen onzeker is over hun performance tussen de lakens.

Zintuiglijke sensatie tijdens seks

Het zal je niet verbazen dat angst en negatieve gedachtes je remt in je seksuele overgave. Seks is namelijk geen denk-activiteit, maar een doe-activiteit. En het draait er om dat je lichaam zich kan overgeven aan alle seksuele prikkels die je kunt ervaren tijdens een vrijpartij. Mannen of vrouwen die aan spectatoring doen, kunnen ook moeilijker tot een orgasme komen.

Om echt te genieten van seks is het van belang dat je aandacht geeft aan zintuiglijke sensatie: bij wat je ziet, wat je voelt, wat je ruikt, wat je proeft en wat je hoort. Die zintuiglijke sensaties veroorzaken namelijk seksuele opwinding. En aandacht die even naar het boodschappenlijstje van deze week gaat, is aandacht die je even niet schenkt aan je zintuigen.

Seks is daarnaast een creatief proces tussen twee (of meerdere) mensen. Maar als je even twijfelt over je bedprestaties, dan raak je wellicht ook gefrustreerd. Volgens neuroloog Jonah Lehrer zorgt frustratie er voor dat mensen ophouden met nadenken en ze het creatieve gedeelte van hun brein gaan gebruiken. En juist met dat gedeelte van de hersenen registreren we zintuiglijke sensaties!

Producten voor je zintuigen

Mindfulness tijdens seks

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: je moet minder ‘in je hoofd’ zitten tijdens het vrijen. En het is ook onmogelijk om je gedachtes uit te schakelen. Maar hoe kun je er dan wel voor zorgen dat je minder denkt en meer geniet van seks?

“Een gedachte merk je op, maar je doet er verder niets mee”

Het goede nieuws is dat je gedachtes kunt sturen. Het hoeft dus niet te betekenen dat je ánders gaat denken. De sleutel ligt in het feit dat je er geen/niet teveel aandacht aan geeft. Richt je aandacht op het zien, het voelen, het ruiken, het proeven, het horen en niet op al die hersenspinsels die voorbij komen. Je bent dus mindful bezig, in het moment.

Gedachtes zullen altijd komen en gaan. Een gedachte merk je op, maar je doet er verder niets mee. Je brengt je focus weer terug naar een zintuiglijke ervaring. Op deze manier hebben gedachtes veel minder invloed op je vrijpartij en is de kans kleiner dat ze een mood killer voor je gaan zijn.

Om dit te oefenen kun je met je lover beginnen met een massage. Neem de tijd en probeer iedere aanraking, iedere zoen en iedere drup olie bewust te voelen. Zo train je als de gemasseerde om je aandacht te richten op je zintuigen, namelijk voelen, ruiken en, zonder dat er direct een tegenprestatie (lees: een orgasme krijgen of bezorgen) wordt verwacht. En bedenk: een partner die zich niet geremd voelt tussen de lakens is een veel aantrekkelijke partner!

Wat is jouw tip om geen aandacht te besteden aan (negatieve) gedachtes tijdens de seks? Deel je ervaring met ons!

1 reactie

  1. Het beste wat je kan doen is relaxen, je focussen op al het lekkere en jezelf positief houden. Kan soms heel lastig zijn, maar ik gebruik dan aromatherapie en dergelijke op voorhand zodat mijn mind al rustig maar warm is. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Communicatie is key tijdens seks. Wat vinden jij en je partner lekker en hoe komen jullie elkaar tegemoet tussen al die verwikkelde lakens? Want ondanks dat jullie dezelfde taal spreken, is het soms best moeilijk om elkaar te begrijpen. Leer daarom j…
1.708 keer bekeken