Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik ben onzeker over mijn lichaam tijdens de seks. Wat kan ik daar aan doen?”

16 maart 2019,

geschreven door

Beste Talitha, ik voel me echt heel onzeker in de slaapkamer… Soms kijk ik naar mijn lichaam tijdens de seks en walg ik van mezelf. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer zelfvertrouwen krijg tijdens het vrijen?

– Susan

Beste Susan,

Ik kan me voorstellen dat het erg vervelend is om je zorgen te maken over je lichaam tijdens de seks. En je bent zeker niet de enige vrouw die hier last van heeft. Ik geef je een aantal tips die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Wat ik elke vrouw zou willen meegeven, is dat jij je lichaam niet moet vergelijken met die van een ander. Dit is jouw lichaam, die is uniek en gewoon niet vergelijkbaar met die van een ander! Wanneer je dat in je achterhoofd probeert te houden, kan het wellicht wat makkelijker zijn je onzekerheden los te laten en te accepteren dat jij mooi bent op jouw manier.

Onzeker over je vagina

Veel vrouwen maken zich zorgen over het uiterlijk, de smaak of de geur van hun vulva. Maar ook hierbij geldt: iedere vulva is uniek. Sommige dames hebben de neiging hun vulva te vergelijken met die van porno-actrices, maar onthoud dat deze vulva’s niet per definitie het schoonheidsideaal is.

Tip! Ben je benieuwd naar verschillende soorten vulva’s? Neem dan eens een kijkje op Labialibrary.org en ontdek dat ook jouw vulva heel normaal is.

Naast het uiterlijk van de vulva, maken veel vrouwen zich ook wel eens zorgen over de hygiëne van de vagina. Een gezonde vagina heeft van nature een luchtje, dat het resultaat is van een unieke, vaginale flora. Sterke, nare luchtjes zijn vrijwel altijd het gevolg van een verstoord vaginaal klimaat. Dit kan bijvoorbeeld zijn in het geval van een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Om je vagina gezond en in balans te houden, is het belangrijk om je vagina niet te wassen met intieme zeep, maar enkel met wat lauwwarm water.

Zorg goed voor je lichaam

Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Je kan op verschillende manieren goed voor je lichaam zorgen. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig bewegen en gezond eten. Maar ook een dagje wellness kan wonderen doen. Kleed jezelf in kleding en lingerie waarin jij je prettig voelt. Zodra jij je goed voelt in je eigen lijf, zul je je zekerder gaan voelen. Deze zekerheid zal je ook naar anderen uitstralen.

Wist je dat… tijdens sporten het stofje endorfine vrij komt, wat jou een gelukzalig gevoel geeft? Dat draagt bij aan een goed gevoel over jezelf.

Praat met je partner over je onzekerheden

Wees altijd eerlijk en open naar je partner toe en praat een keer samen over het feit dat je in de slaapkamer onzeker bent. Benoem de delen van je lichaam die je niet mooi vindt en laat hem (of haar) er iets positiefs over zeggen. Probeer je lichaam te bekijken door de ogen van je partner. Daarnaast kun je de rollen ook een keer omdraaien; er zijn vast dingen waar hij onzeker over is. Maar jij neemt hem ook zoals hij is, toch? Waarom zou dat andersom niet zo zijn?

Focus op je genot

Als je tijdens de seks meer bezig bent met de dingen waar jij je onzeker over voelt, wordt het lastig om te genieten van het seksueel plezier en de intimiteit. Dit draagt natuurlijk niet bij aan een optimaal bevredigend seksleven. Probeer je dus te focussen op wat jij echt fijn vindt in bed en beleef de seks in het hier en nu. Dit zorgt niet er niet alleen voor dat jij zelf meer geniet in de slaapkamer, maar je partner ook.

Houd van jezelf

Probeer je naakte lichaam te waarderen. Het kan heel waardevol zijn om wat vaker naakt te zijn. Ga eens naakt voor de spiegel staan of slaap eens naakt. Je raakt op die manier meer vertrouwd met je naakte ‘ik’, waardoor het makkelijker wordt om jouw naakte lijf te accepteren en te waarderen zoals die is. Focus je vooral op de lichaamsdelen die jij mooi vindt bij jezelf, in plaats van je te richten op de delen waar je minder blij mee bent.

Tip! Heb vaker seks. Hoe vaker je seks hebt, hoe meer sexy jij jezelf ook gaat voelen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

 1. Goedemorgen Anneloes.
  Ik zit met een probleem.
  ik heb al een paar relaties achter de rug. Ze zijn uiteindelijk uitgegaan, omdat de sex tijdens de relaties een sleur begon te worden. Alleen maar standaardsex, en het was van mijn kant meer geven dan nemen.
  Uiteraard is dit ook wel meerdere keren ter sprake gekomen, maar dan kreeg ik altijd ruzie met de desbetreffende vrouwen, en voelden zij zich aangevallen en dachten dat ze het niet goed deden.
  Nou durf ik geen relatie meer aan te gaan. Bang dat de sex dan weer een teleurstelling wordt.
  Wat moet ik nou doen?

  1. Beste André,
   Dankjewel voor het stellen van je vraag. Ik zal je vraag binnenkort beantwoorden in een blog die ongeveer halverwege augustus gepubliceerd zal worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

5.436 keer bekeken

Geschreven door

Waarschijnlijk weet je van jezelf precies wie je bent en wat je in bed fijn vind. Maar wist je dat er volgens relatietherapeuten maar liefst 10 verschillende sekspersoonlijkheden zijn? Dit heeft niks te maken met je sterrenbeeld of hoe sexy je je kle…
5.436 keer bekeken