Casual een condoom skippen is misschien op het moment zelf hemels, maar achteraf kun jij je wel voor je hoofd slaan. Soa’s en ongewenste zwangerschappen liggen op de loer. Toch neemt de helft van de Nederlanders het risico om puur natuur met wildvreemden te vrijen. Gelukkig bestaat er een waardig alternatief voor condooms: fluid bonding. In dit artikel lees je wat dat is en hoe het werkt.
- Seks zonder condoom
- Wat is fluid bonding?
- Zo seks je veilig zonder condoom
- Wat zijn jouw overwegingen?
Seks zonder condoom
Iedereen is het ermee eens dat seks zonder condoom onevenaarbaar is. Het intense gevoel van lichamelijke samensmelting is een rechtstreeks geschenk uit de hemel. Toch moeten veel mensen er in geloven om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Vooral bij seks met onbekenden is het zaak altijd een condoom om te doen. Eigenwijsheid en alcohol gooien nog weleens roet in het eten. Uit onderzoek van Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers blijkt dat bijna de helft van de mannen en vrouwen geen condoom gebruikt tijdens sexy time met een one night stand. Foei!
“Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt geen condoom tijdens seks met een one night stand.”
Ondanks dat de pil en een spiraal betrouwbaar bescherming tegen zwangerschap bieden, hebben soa’s zonder bescherming vrij spel. Dat is terug te zien in de cijfers. Het aantal mensen met een soa is afgelopen jaar weer gestegen. Vooral chlamydia is ‘populair’. Tijd om condooms om te doen of kennis te maken met fluid bonding.
Wat is fluid bonding?
Fluid bonding is over komen waaien uit Amerika en betekent letterlijk ‘vloeibare hechting’. Om je een lang zweverig verhaal te besparen betekent het kort gezegd: veilige seks zonder condoom. Je deelt wederzijds lichaamssappen en daarmee ga je een commitment aan. Voordat je ‘fluid bonded‘ bent en onbeschermd sekst, is het zaak een aantal dingen uit te sluiten en er goed over te praten. Een condoom van de een op andere dag in de ban doen is niet de bedoeling.
Hoe je het ook wendt of keert; wanneer je seks hebt zonder condoom ben je op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Het is intiemer maar tegelijkertijd risicovoller. Wanneer je fluid bonded bent, betekent het niet dat jullie een relatie hebben, maar dat jullie lichaamssappen delen. Daarbij komt een stuk verantwoordelijkheid en communicatie kijken.
Zo seks je veilig zonder condoom
Veilige seks zonder condoom kan alleen na een goede voorbereiding. Je moet vooral veel dingen uitsluiten en zorgen voor een vrouwelijk voorbehoedsmiddel, zoals de pil of een spiraaltje. Een avontuurtje met een one night stand zonder condoom kun je dus wel vergeten. Heb je een vaste seksscharrel? Lees dan eerst verder voordat je het rubbertje achterwegen laat.
Doe een soa-test
Naast dat het sowieso goed is om eens in de zoveel tijd een soa-test te doen, is het helemaal nodig als je besluit zonder condoom te vrijen. Maak een afspraak bij de GGD of je huisarts. Laat je (seks)partner hetzelfde doen en praat er over. Ook zonder klachten is het raadzaam om je te laten testen. Soms heb je niet eens door dat je een soa onder de leden hebt.
Communicatie & vertrouwen
Zonder condoom seksen vraagt om nogal wat wederzijds vertrouwen. Het is belangrijk om van elkaar te weten of er nog meer bedpartners in het spel zijn en of daar veilig of onveilig mee geflikflooid wordt. Elkaar op de hoogte houden van deze seksontwikkelingen is broodnodig om niet in de problemen te komen. Een soa oplopen omdat iemand iets niet aan je vertelt, zou cru zijn.
Vrouwelijke anticonceptie: de pil of een spiraal
Naast een soa ligt er nog wat op de loer: zwangerschap. Gelukkig is de kans slechts een half procent om zwanger te worden als je keurig bijtijds de pil slikt. Met een hormoonspiraaltje ben je nóg veiliger. Dan is de kans 0,2 procent. Helemaal veilig is het dus nooit, maar wel veilig genoeg om zonder condoom te vrijen. Net als bij soa-tests kan het geen kwaad om zo nu en dan te testen. Daarnaast kan je altijd risico’s inperken door voor het zingen de kerk uit te gaan.
Alles over het spiraaltje: de koperspiraal vs. hormoonspiraal
Wat zijn jouw overwegingen?
Er zijn een paar redenen om te kiezen voor fluid bonding. De populairste reden is het verlangen naar intimiteit. Een condoom vormt hoe dan ook een barrière. Het is goed voor te stellen dat je als koppel elkaar op een gegeven moment écht wilt voelen. Zonder rubbertje en glijmiddel, maar gewoon puur natuur. Daarom is seks zonder condoom voor koppels in een relatie een mooie toevoeging op hun seksleven.
“De hoofdreden van seks zonder condoom is het verlangen naar intimiteit.”
Gewend om zonder condoom te vrijen? Des te vervelender is het om er een om te doen. Echter kan deze pas af als je goede afspraken met je sekspartner maakt en open en eerlijk tegen elkaar bent en blijft. Dan nog loop je een miniem risico, maar voor velen de moeite waard. Nu je weet wat veilige seks zonder condoom inhoudt, is het hoogtijd om zelf een keuze te maken!
Kies jij voor fluid bonding of houd je het veilig door met condoom te vrijen?
4 Responses
Mannelijke sterilisatie is ook één van de opties om zonder risico op zwangerschap seks te hebben en vrijwaart de vrouw van de nodige bijwerkingen van pil en/of spiraaltje.
Voor de man heeft het hormonaal geen enkele bijwerking.
Sterilisatie is inderdaad een manier om aan anticonceptie te doen, echter wordt sterilisatie gezien als een definitieve methode. Je moet hier dus zeer goed achter staan en er zeker van weten geen (verdere) kinderwens te hebben. Helemaal 100% betrouwbaar is sterilisatie overigens niet.
Deze opmerking begrijp ik niet
Er zijn zeker methode die 100% betrouwbaar zijn wat betreft sterilisatie.
Dag Mjh,
De kans dat na een sterilisatie alsnog een bevruchting plaatsvindt, is zeer nihil, maar nooit 0%. In zeer enkele (zeldzame) gevallen wil het voorkomen dat na een sterilisatie alsnog een vrouw zwanger raakt. De absolute enige methode die 100% betrouwbaar is, is onthouding van seks.