Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

32.091 keer bekeken

Alles over het spiraaltje: de koperspiraal vs. hormoonspiraal

5 juni 2019,

geschreven door

De anticonceptiepil is wereldwijd de meest gebruikte manier om te voorkomen dat je als vrouw zwanger raakt. Toch lijken steeds meer vrouwen op zoek te zijn naar een alternatieve methode. Het spiraaltje is een van de meest bekende alternatieven op de pil, maar ook onder de spiraaltjes valt weer genoeg te kiezen. Kies je voor het hormoonspiraaltje? Of ga je liever voor de hormoonvrije variant: de koperspiraal?

Het spiraaltje, een intra-uteriene device

Het bekende spiraaltje wordt met een lastig woord een ‘intra-uteriene device’  (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk dat het ín de baarmoeder wordt geplaatst, waar het voor 5 tot 10 jaar als anticonceptiemethode functioneert. Je hoeft dus niet dagelijks of maandelijks aan je anticonceptie te denken. Hebben we het over ‘het spiraaltje’, dan hebben we het in de meeste gevallen over een hormoonspiraal. Maar ook in de wereld van de spiraaltjes zijn er genoeg variaties. Zo zijn er ook hormoonvrije varianten: dit is de koperspiraal.

Een spiraaltje is van plastic en meestal T-vorming, of paraplu-vormig. De horizontale ‘haken’ zorgen ervoor dat het spiraaltje goed op haar plek blijft zitten. In het verticale deel bevindt zich – in het geval van een hormoonspiraal – een staafje met het hormoon levonorgestrel, of is voorzien van koperdraad.

Wist je dat… je de draadjes van het spiraaltje in veruit de meeste gevallen niet voelt tijdens het vrijen?

spiraaltje

Hoe werkt een hormoonspiraal?

  • Betrouwbaarheid van >99%
  • Continue afgifte van het hormoon levonorgestrel
  • Kan 5 jaar blijven zitten
  • Veranderd menstruatiepatroon; kans op onregelmatige bloedingen, minder bloedingen of uitblijven van de menstruatie
  • Kans op bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid, acne, gewichtstoename, verminderd libido en stemmingswisselingen
  • Kan ingezet worden bij vrouwen met heftige en pijnlijke menstruatie

Het hormoonspiraaltje, die vooral bekend is onder de naam ‘Mirena’, wordt door een huisarts of gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst. Daar zal het plaatselijk een continue hoeveelheid van het hormoon levonorgestrel afgeven.

Dit hormoon, dat ook in de pil zit, heeft invloed op het baarmoederslijmvlies. Het zorgt er namelijk voor dat het slijmvlies niet kan worden opgebouwd (wat normaal wel gebeurt bij een natuurlijke cyclus). Daardoor zal een eventueel bevrucht eitje zich niet meer kunnen innestelen. Ook wordt het slijm taaier, waardoor de baarmoeder minder toegankelijk wordt voor zaadjes en deze zaadjes zich moeilijker kunnen voortbewegen. Het hormoonspiraaltje is bekend onder de naam:

  • Mirena
  • Kyleena

Wist je dat… in sommige gevallen het hormoonspiraaltje zelfs de eisprong onderdrukt?

De Kyleena spiraal is het ‘zusje’ van de bekende Mirena en nog niet zo lang op de markt. Het bevat minder hormonen dat de Mirena, maar is net zo betrouwbaar.

Let op!

De Kyleena spiraal is niet geschikt om te gebruiken als je overgangsklachten ervaart. De Mirena spiraal kan wél gebruikt worden bij overgangsklachten. Gebruik je daarnaast oestrogeentabletten, -pleisters of -gel? Dan moet het spiraaltje na drie jaar worden vervangen, in plaats van na de gebruikelijke vijf jaar.

De koperspiraal

  • Betrouwbaarheid van >99%
  • Bevat geen hormonen
  • Kan 5 tot 10 jaar blijven zitten
  • Behoud van natuurlijke cyclus met maandelijkse menstruaties
  • Menstruaties kunnen in het eerste jaar wat heviger zijn en langer duren

Minder gebruikelijk dan de hormoonspiraal, is de koperspiraal. Het verticale deel van het spiraaltje is omwikkeld met koper, wat een anticonceptieve werking heeft. Koper maakt namelijk zaadcellen inactief en het heeft invloed op de baarmoederwand, waardoor innesteling niet mogelijk is.

“De koperspiraal is zeer geschikt voor vrouwen die hun natuurlijke cyclus willen houden of geen hormonen kunnen verdragen.”

Omdat het koperspiraaltje geen hormonen bevat, behoudt je jouw natuurlijke cyclus en maandelijkse menstruaties. Het kan voorkomen dat gedurende het eerste jaar na plaatsing, de menstruaties langer, heviger en wat pijnlijker kunnen zijn dan normaal. Dit zal in de meeste gevallen na het eerste jaar weer gaan normaliseren. Indien je van nature hevige en pijnlijke menstruaties hebt, kan de keuze voor een hormoonspiraal dan beter zijn.

Wist je dat… je de koperspiraal tot maximaal 5 dagen na onbeschermde seks als noodanticonceptie kan gebruiken?

De meest gangbare koperspiraal die tegenwoordig geplaatst wordt, is de T-Safe. Dit is het enige spiraaltje dat 10 jaar lang kan blijven zitten. Andere koperspiraaltjes zijn:

  • Gynefix
  • Flexi T
  • Multi Safe Short. Deze heeft een kleiner formaat.

Heb jij een spiraaltje? Wat is jouw ervaring ermee? Of overweeg jij om een spiraaltje te laten plaatsen?

7 reacties

  1. Goedendag,

    Ik heb nu zo’n 4 maanden een Mirena en heb de draadjes nu bijna 3 weken geleden opnieuw laten knippen, omdat mijn vriend ze voelde prikken. Ze waren extra lang gelaten. Nu ze op de “goede” lengte zijn geknipt, had ik gehoopt dat dat over zou zijn, maar hij voelt ze nog steeds prikken. Ik las ergens dat de draadjes na verloop van tijd soepeler worden. Enig idee aan hoeveel weken/maanden ik zou moeten denken?

    En kan het zijn dat de draadjes nog weer hun plek moeten vinden omdat ze 3 weken geleden zijn afgeknipt? Ik heb geen idee aan wat voor tijdsbestek ik moet denken.

    Kan dat nergens vinden, dus dacht kan in ieder geval proberen hier de vraag te stellen. Ik hoor het heel graag!

    1. Hoi El,

      We raden je aan om dit met je gynaecoloog of eventueel je huisarts te bespreken. Hij of zij kan je hierin het beste voorzien van advies.
      Succes!

  2. Sinds 2 jaar een koper spiraal. De eerste 2 maanden de menstruatie wat heviger als normaal. Daarna gewoon weer van ouds. Bij mn pil had ik veel lichamelijkeklachten en toen gekozen voor een koperspriaal. Heerlijk om geen hormonen bij me te hebben via de pil of dergelijke. Dat sloopt je. De plaatsing zelf viel reuze mee. Had het echt veel erger ingedacht.

    1. Hoi Anoniem!

      Bedankt voor het delen van je ervaring. Wat fijn dat de koperspiraal voor jou een goede keuze is geweest 🙂

  3. Ik heb het koperspiraal T safe nu 2 jaar. Daar ben ik erg te vrede over. Ik heb het spiraaltje voor mijn 21e laten plaatsen, zodat het vergoed kon worden door de zorgverzekering. Ik heb voor de koperspiraal gekozen, omdat ik mijn natuurlijke cyclus wil behouden. De plaatsing zelf vond ik wel erg pijnlijk. Ook de eerste paar dagen dat ik ook pijnlijke steken in mijn onderbuik. Maar met pijnstillers kwam ik de dag wel door. Gelukkig zakte de pijn na een week en bloede het niet meer. De 3 maanden had ik was ik wel heviger en onregelmatig ongesteld. Maar na een halfjaar was ik weer normaal ongesteld. Nu ben ik er nog steeds er te vrede over. Je kunt het niet per ongeluk vergeten, geen bijwerkingen door de hormonen en ook beter voor de portemonnee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.169 keer bekeken

Geschreven door

Zoveel mensen, zoveel wensen. Seksualiteit maakt voor veruit de meeste mensen een fundamenteel onderdeel uit van onze identiteit. En hoe we onze seksualiteit beleven is voor iedereen uniek. Toch heerst een maatschappelijke norm over hoe we ons seksue…
2.169 keer bekeken