Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

How to… een menstruatiecup gebruiken

9 januari 2022,

geschreven door

De ongesteldheid is en blijft altijd een typisch vrouwelijk dingetje waar een hoop over geschreven kan worden. Naast het gebruik van maandverband, tampons of free bleeding, wint het gebruik van een menstruatie cup de laatste jaren aan populariteit. De menstruatiecup is een siliconen cupje dat vaginaal wordt ingebracht, waar het vervolgens het bloed kan opvangen. Het is een vrij ‘nieuwe’ manier van lichamelijk omgaan met je menstruatie. Maar hoe werkt zo’n menstruatie cup eigenlijk en waar moet je op letten? Check het in dit blogartikel. 

Wat is een menstruatie cup?

De menstruatie cup is een medisch siliconen hulpmiddel dat vaginaal wordt ingebracht tijdens de ongesteldheid. Anders dan een tampon, die het menstruatiebloed absorbeert, zal de cup het bloed opvangen. Zo’n cup kan gemiddeld twaalf uur blijven zitten. Na het verwijderen kan de cup omgespoeld en gereinigd worden, om hem vervolgens opnieuw in te brengen.

Wist je dat… een menstruatiecup veiliger voor je vagina is en daarnaast milieuvriendelijk is, vergeleken met tampons?

Verschillende soorten en maten

Er zijn diverse menstruatie cups op de markt verkrijgbaar, allen gemaakt van veilig materiaal. Naast verschillende merken zijn er ook verschillende maten te koop. Over het algemeen worden de kleinere formaten aangeraden voor vrouwen die nog niet eerder een kind hebben gebaard. Vrouwen die reeds kinderen hebben kunnen een wat grotere maat aanschaffen. Dit heeft te maken met een weekbaarheid van de baarmoedermond. Naast verschillen in formaat zijn er ook softe en juist stevige cups verkrijgbaar:

 • Zachte cups worden vooral aangeraden bij vrouwen met een gevoelige vagina of bij minder sterke bekkenbodemspieren.
 • Stevige cups zijn goed te gebruiken door vrouwen met krachtige bekkenbodemspieren. Softe cups kunnen bij deze vrouwen mogelijk minder goed uitvouwen en positioneren.
 • Kleine menstruatiecups zijn met name geschikt voor jonge meiden, vrouwen die nog niet seksueel actief zijn, fijn gebouwde vrouwen, vrouwen met lichte menstruatie en voor vrouwen die nog niet vaginaal bevallen zijn.
 • Grotere maten zijn goed te gebruiken door vrouwen die doorgaans hevig menstrueren en/of vaginaal bevallen zijn.

De voor- en nadelen van een menstruatiecup

Het gebruik van een menstruatiecup heeft een hoop voordelen. Naast het feit dat het herbruikbaar is, tot wel 5 à 10 jaar, is het materiaal van de cup zeer vriendelijk voor je vagina. Het siliconen materiaal is mild voor de vaginale slijmvliezen, waardoor het vaginale klimaat niet verstoord raakt. Ook loop je zo minder kans op vervelende infecties, iets wat bij het gebruik van tampons en maandverband wat groter is.

Overige voordelen

 • De cup kan tot twaalf uur lang blijven zitten. Je kan het dus gerust ’s nachts inlaten.
 • Op termijn is het financieel goedkoper, doordat je de cup 5 à 10 jaar in gebruik kan nemen. Dat scheelt een hoop geld dat je anders uitgeeft aan tampons of maandverband.
 • Het is milieuvriendelijk.
 • Ook te gebruiken bij het sporten, tijdens het zwemmen of als je naar de sauna gaat.

Nadelen

Ondanks de vele voordelen, kleven aan het gebruik van de cup enkele nadelen. Dit geldt met name bij onjuist gebruik van de cup. Zo kan bij verkeerd verwijderen van de cup het risico op verzakking ontstaan. Verzakking of prolaps betekent dat de baarmoeder en/of andere organen in het bekkengebied zakken, doordat ze niet meer goed ondersteund worden door de bekkenbodemspieren. Prolaps kan onaangename klachten geven.

Wist je dat… een vrouw gemiddeld 11.000 tampons of verbandjes gebruikt in haar leven? Het gebruik van een cup zal een stuk milieuvriendelijker zijn doordat het veel minder afval geeft.

Zo’n verzakking ontstaat echter niet zomaar. Met name vrouwen die reeds kans hebben op een prolaps of al een lichte verzakking hebben dienen zo’n cup met voorzichtigheid te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die een bevalling hebben gehad of vrouwen met overgewicht. Zo’n menstruatiecup zuigt zich namelijk vacuüm. Bij het verwijderen dient dat vacuüm eerst voorzichtig te worden doorbroken, voordat je de cup eruit trekt.

Hoe gebruik je de cup?

Zo breng je de cup in!

 1. Zorg voor schone handen. Eerst je handen wassen dus!
 2. Vouw de menstruatiecup, zodat hij goed ingebracht kan worden.
 3. Neem een comfortabele houding aan en zorg dat je je goed kan ontspannen. Je kunt gaan zitten, hurken, liggen met opgetrokken knieën; wat maar fijn aanvoelt voor jou.
 4. Breng de cup in. Dit doe je door met je ene hand de gevouwen cup vast te houden en met je andere hand je schaamlippen wat te spreiden. Breng de cup vervolgens volledig in, inclusief het steeltje: de cup zal zich vanzelf ontvouwen. De cup hoeft niet zo hoog te zitten als een tampon. Hij zal laag in de vagina blijven zitten, waar hij zichzelf vacuüm zuigt.
 5. Draai nog voorzichtig de cup. Draait ‘ie met gemak? Dan weet je zeker dat hij zich goed heeft ontvouwen.

Zo verwijder je de menstruatiecup

 1. Was wederom je handen schoon.
 2. Neem weer een comfortabele houding aan.
 3. Geef een beetje druk of pers zachtjes, zodat de cup wat naar beneden komt. Knijp vervolgens lichtjes in de cup, om het vacuüm te verbreken.
 4. Zodra het vacuüm verbroken is, kun je aan het steeltje de cup met beleid verwijderen.

Do’s en don’ts

Het vergt wellicht wat oefening in het begin. Neem dus ook vooral de tijd om voor jezelf een handigheid te krijgen voor het inbrengen en verwijderen van de cup. Let hierbij op een aantal zaken:

 • Trek de cup nooit direct aan het steeltje naar buiten. Zorg dat het vacuüm eerst verbroken is.
 • Bewaar de cup op kamertemperatuur op een droge plek in een opbergzak. Vaak wordt zo’n opbergzakje meegeleverd. Zorg dat de cup niet hermetisch is afgesloten: de cup dient te kunnen ‘ademen’.
 • Steriliseer de cup één tot twee keer per cyclus door hem vijf minuten in kokend water te leggen of in een azijnoplossing te weken.
 • Leeg tijdens het gebruik de cup wanneer deze vol is, spoel hem eerst om met koud water en daarna met lauwwarm water. Vermijd het gebruik van zeepjes.
 • Je hoort de cup niet te voelen zitten. Voel je toch iets? Dan kan je hem zachtjes wat hoger duwen en zo positioneren totdat het comfortabel voelt.
 • Tijdens het dragen van de cup hoor je niet te lekken, hooguit een druppeltje of veegje. Lek je toch meer? Dan kan het zijn dat hij niet goed is ingebracht. Probeer dan een andere vouwtechniek. Blijft het lekken aanhouden? Dan is dit mogelijk een teken van een verkeerde maat.
 • Je kunt het steeltje iets afknippen wanneer deze je irriteert.

Gebruik jij al een menstruatiecup? Of sta je ervoor open een te gaan gebruiken? Laat het ons weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

22.522 keer bekeken

Geschreven door

Val je op vrouwen en wil je weten hoe lesbische seks nou eigenlijk werkt? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe seks met een andere vrouw zou zijn? Misschien is lesbische seks nog een onbekend terrein voor jou en ben je op zoek naar weetjes en tips. Dan …
22.522 keer bekeken