Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

7.066 keer bekeken

Succesvol samen blijven na vreemdgaan: zo doe je dat

21 november 2021,

geschreven door

Wanneer het vreemdgaan van een van de partners aan het licht komt, gaat dat meestal gepaard met veel verdriet, boosheid, wanhoop, schuld, schaamte en wantrouwen. Voor velen een heldere reden om de relatie te verbreken. Maar overspel hoeft niet per definitie het einde van een relatie te betekenen. Wat is ervoor nodig om samen deze schok boven te komen? Hoe kan je als koppel verder gaan na vreemdgaan? Voor zowel de vreemdganger als de partner die bedrogen werd, gelden verschillende adviezen om het overspel achter jullie te laten en jullie relatie opnieuw een kans te geven. Check het in dit blogartikel.

Maar eerst… waarom gaan mensen vreemd?

Om het overspel van jezelf en/of die van je partner te begrijpen, is het belangrijk om goed na te gaan wat de reden is geweest van het vreemdgaan. Deze redenen kunnen heel uiteenlopend zijn. De meest voorkomende motieven zijn een gebrek aan intimiteit, een behoefte aan meer spanning of bevestiging, gevoelens van verliefdheid of (toevallig) blootgesteld worden aan verleidende omstandigheden. Onzekerheid en een verminderd gevoel van gewaardeerd zijn spelen vaak een cruciale rol bij overspel. Wanneer dit het geval is, is het natuurlijk aan de partner zelf wat hiermee gedaan wordt. Vreemdgaan is daarnaast een subjectief iets: wanneer spreken we van vreemdgaan?

“Wat vreemdgaan ook is, het is het verbreken van een regel die jij en je partner binnen jullie relatie hebben afgesproken.”

Wat is vreemdgaan eigenlijk?

Waar de een de grens trekt bij het flirten met anderen, ziet een ander het hebben van geslachtsgemeenschap met een ander als vreemdgaan. Wat vreemdgaan ook is, het is duidelijk een verbreking van een regel die jij en je partner samen hebben afgesproken binnen jullie (exclusieve) relatie. Zo kan ook binnen een open of polyamoreuze relatie sprake zijn van overspel wanneer grenzen worden overschreden. Vreemdgaan betekent in principe dus voor iedereen weer iets anders.

Hoe verder na vreemdgaan?

Wanneer het vreemdgaan aan het licht is gekomen, zal dat ongetwijfeld eerst een enorme schok zijn. Verschillende heftige emoties worden gevoeld, de bedrieger wordt gezien als de slechterik en de bedrogene als het slachtoffer. Toch zal overspel voor beide partners vaak een ingrijpende gebeurtenis zijn, die ook de bedrieger pijn kan doen. Om verder te kunnen als koppel is het belangrijk om hiervan bewust te zijn en verder te denken dan dat zwart-wit-beeld. Dat betekent dat beide partners werk moeten verrichten wil de relatie kans van slagen hebben.

“Hoe pijnlijk de waarheid ook is, het bevat belangrijke informatie over waar het jullie relatie mogelijk aan ontbrak.”

Wat te doen na overspel: adviezen voor de bedrieger

  • Wees eerlijk en vertel in waarheden. Dit is belangrijk om te doen, om ervoor te zorgen dat de bedrogene geen aannames gaat doen en zich helemaal gek gaat denken. De waarheid vertellen betekent niet het onthullen van de details, maar wél om wat voor soort overspel het ging. Was het iets eenmaligs? Had het betekenis? Wat is de aanleiding geweest? Hoe pijnlijk de waarheid ook is, het bevat belangrijke informatie over waar het jullie relatie mogelijk aan ontbrak.
  • Bied ruimte voor alle emoties van je partner. Er zal een rollercoaster aan gevoelens voorbij komen, zoals verdriet, woede, wanhoop, onzekerheid of zelfs onverschilligheid. Hoe schuldig jij je ook voelt, je kan het beste je partner alle ruimte geven deze gevoelens te laten voelen en te luisteren naar hem of haar.

Adviezen voor de bedrogene

  • Wraak mag, maar met mate. Wanneer je tot in je kern gekwetst wordt door je partner neig je er al gauw naar hem of haar een zelfde soort pijn terug te doen. Wraak is iets dat veel mensen in meer of mindere mate ervaren bij dergelijke situaties. Dit kan echter de relatie des te meer stuk maken. Wees daarom bewust van je wraakgevoelens en blijf rustig. Soms kan denken aan wraak al bevredigend genoeg zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan je altijd samen met je partner afspreken wat een goede manier van wraak nemen is.
  • Zorg goed voor jezelf en onderneem dingen. Ook al voel je niet die behoefte, het kan erg helend werken om – ondanks je verdriet – leuke dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld met vrienden. Of gun jezelf een heerlijke dag wellness. Doe wat voor jou plezierig is en haal je energie uit je vrienden en hobby’s.
  • Wees heel voorzichtig met de ander beperkingen opleggen. Je wil natuurlijk na het vreemdgaan jezelf en jullie relatie beschermen door te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Sommigen gaan daarom hun partner dingen verbieden, zoals actief zijn op social media of op stap gaan met vrienden. Ook dwingen sommigen een telefooncontrole af. Wees echter bewust dat iets verbieden enkel spanning oplevert en je kan je afvragen: wil ik wel zo’n relatie waarin ik dit nodig heb om samen door te kunnen?

“Wees voorzichtig met beperkingen opleggen of telefooncontroles. Je kan jezelf dan afvragen: wil ik wel zo’n relatie waarin ik dit nodig heb om samen verder te gaan?”

Hoe verder na ontrouw: tips voor jullie beiden

  • Evalueer samen jullie relatie. Waarom is het gebeurd? Wat ontbrak er in jullie relatie? En hoe willen jullie het samen weer terugkrijgen? Vaak is daar inzet en energie van jullie beiden voor nodig.
  • Begrijp dat geen enkele relatie perfect is. Hoe graag je ook wil dat jullie elkaars perfecte match zijn en dat alles volledig klopt in jullie relatie: dit is meestal niet realistisch. En dat hoeft ook niet: een relatie kan prima imperfecties hebben en succesvol verlopen. Wanneer jullie dit accepteren, zullen jullie beiden minder behoefte voelen om iets na te jagen wat misschien niet haalbaar is.
  • Spreek naar elkaar uit wat jullie onder vreemdgaan verstaan. Begint dat bij flirten? Zoenen? Of is er sprake van overspel wanneer er gemeenschap heeft plaatsgevonden? Door jullie opvattingen hierover te delen zullen jullie elkaar beter gaan begrijpen.
  • Accepteer dat vertrouwen niet kan worden afgedwongen. Leg geen druk op elkaar en spreek ook geen tijdslimiet af waarna het vertrouwen hersteld dient te zijn. Vertrouwen moet groeien en dat kost tijd. Niemand die van tevoren kan aanduiden hoe lang dat gaat zijn en wat ervoor nodig is dat te bevorderen.
  • Investeer in jullie relatie. Ga samen dingen ondernemen, doe dingen die jullie misschien lange tijd niet meer hebben gedaan maar jullie ‘vroeger’ leuk vonden. Ook kunnen jullie nagaan wat jullie zo leuk aan elkaar vonden op het begin van jullie relatie. Hoe gedroegen jullie je toen? Hoe zag jullie seksleven er toen uit? Onderzoek het samen en ervaar eens hoe het is die elementen weer toe te voegen aan jullie relatie.

Heb jij ervaring met vreemdgaan? Wat betekende dit voor jou relatie? Laat het hieronder in een comment achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.847 keer bekeken

Geschreven door

De meeste vrouwen weten het wel, maar toch zijn er (te) veel vrouwen die niet weten hoe zij de intieme zone het beste kunnen verzorgen. In dit artikel vertellen wij alles wat je wil weten over intieme verzorging. Van wassen tot ontharen en het juiste…
3.847 keer bekeken