Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

3.349 keer bekeken

Do’s en don’ts als je partner is vreemd gegaan

28 juni 2021,

geschreven door

Voor veel mensen staat vreemdgaan gelijk aan het beëindigen van de relatie. Logisch, maar vreemdgaan hoeft niet per se het einde van de relatie te betekenen. Als uit elkaar gaan voor jullie de enige oplossing lijkt, moeten jullie dat doen. Maar het is absoluut geen schande als jullie na overspel besluiten te werken aan jullie relatie. In dit artikel bespreken we manieren om te dealen met een partner die vreemdging.

Onthoud: je krijgt nooit meer dezelfde relatie terug als voor het overspel. Dus jullie moeten bij jezelf nagaan of jullie willen stoppen of verder gaan met de relatie. Daarnaast moet je natuurlijk altijd naar je eigen gevoel luisteren. Dus kan jij je niet vinden in onze tips en adviezen? Trek dan gewoon je eigen plan, zolang je maar trouw aan jezelf blijft. ❤️

“Het maakt niet uit wat je besluit, zolang je maar trouw blijft aan jezelf.”

Omgaan met het nieuws

Maar first things first, jij hoort dat je partner is vreemdgegaan. Even zakt de wereld onder je voeten weg. Je vermoedens blijken waarheid of misschien komt het als een enorme verrassing. Hoe dan ook, het is een mes in je rug, een klap in je gezicht en een deuk in je vertrouwen. Hoe kan jouw partner jou dit aandoen?

Do’s

 • Praat erover: Hoeveel schaamte je ook voelt, je moet erover praten. Het liefst met meerdere personen en net zo vaak tot jij beseft dat dit nu jouw realiteit is. Jouw partner is vreemd gegaan.
 • Huil: Zo veel en zo hard als je wil. In een situatie als deze moet je je gevoelens zeker niet onderdrukken.
 • Vraag hulp. Ben je er met je hoofd niet bij op werk? Geef dit aan en vraag hulp. Vergeet je dingen in het huishouden? Kan je er even niet voor je gezin zijn zoals je wil? Vraag hulp en schaam je hier niet voor.

Don’ts

 • Verdovende middelen als dranken drugs. Het doet pijn, maar je moet nu juist voelen! Als jij naar verdovende middelen grijpt verwerk jij je pijn niet. Je stelt het alleen uit.
 • Smeken om antwoorden. Natuurlijk wil je antwoorden, maar als je partner geen antwoorden wil geven is dat waarschijnlijk omdat de waarheid je alleen maar extra en onnodig pijn zou doen.
 • Impulsieve acties of wraakacties.

En dan?

Dan zijn er twee opties: Jullie gaan uit elkaar of jullie gaan samen verder. Voor beide situaties hebben wij wat tips voor je.

Jullie gaan uit elkaar

Het is niet meer dan logisch dat jij antwoorden wil. Je partner is het jou verschuldigd om te vertellen waarom hij of zij deze fout heeft begaan. Maar eigenlijk is alleen de ‘waarom’ een vraag waar je antwoord op wil. Je wil weten waar het fout is gegaan in jullie relatie. Maar de wie? Wanneer? Hoe vaak? Zullen je waarschijnlijk alleen maar pijn gaan doen. Denk dus goed na over wat je nou eigenlijk echt wil weten. Word geen (social media) stalker. Probeer zo veel mogelijk afstand te nemen. Ga niet op zoek naar die andere persoon en probeer je eigen leven te leiden. Wat gebeurt is, is gebeurt en daar kan niemand meer wat aan veranderen. Ga niet op zoek naar antwoorden die je niet wilt horen.

“De ‘wie? Wanneer? Hoe vaak?’ Zullen je waarschijnlijk alleen maar pijn gaan doen.”

Jullie blijven samen

Je moet je partner weer leren vertrouwen. En dat is ontzettend moeilijk. Maar het is heel belangrijk dat je niet verandert in een controle freak. Die elk moment van de dag wil weten waar je partner is, met wie en waarom. Stiekem even in zijn/haar telefoon kijken? Niet doen! Als jij dit soort dingen gaat doen is het een kleine stap naar obsessief controleren. En dan gaat de relatie niet werken, voor beiden niet. De belangrijkste pijlers van een goede relatie zijn vertrouwen en respect. Het vertrouwen is al geschaad door je partner, en het respect voor elkaars grenzen en vrijheid tast jij aan op deze manier.

Heb jij ervaring met een partner die vreemd ging? Wat zijn jouw beste tips?

4 reacties

 1. Toen ik erachter kwam dat mijn vrouw vreemd ging stortte mijn wereld in. Daarna volgde een periode van onzekerheid bij haar of ze verder wilde in onze relatie of niet. Onzekerheid bij mij of er wel of geen contact was met die ander. Die bleek nog wel degelijk bij haar te lopen pushen. Uiteindelijk is het goed gekomen en we zijn nu 5 jaar verder. Het vertrouwen is bijna weer zoals het voorheen was. Nu is elke situatie anders, wat voor mij hielp was om familie en vrienden die hun meningen ongevraagd kwamen ventileren even op afstand te houden en mijn eigen gevoel volgen.

 2. Blijf voor mijzelf met een vraag zitten:
  A ik ben vreemd gegaan tijdens mijn relatie met vrouw 1, op die manier kreeg ik een relatie met vrouw 2.
  B ben bij vrouw 2 vreemd gegaan, waardoor ik iets kreeg met vrouw 3.
  C De relatie met vrouw 1 resulteerde in een scheiding.
  D De relatie met vrouw 2 is nog 18 jaar lang in stand gehouden.
  E Ben nu zelf tot de conclusie gekomen dat ik niet geschikt ben voor een monogaam huwelijk, vindt het vrijen met andere vrouwen heel fijn en wil dat blijven doen. Vrouw 2 wist van mijn vreemd gaan zo hadden wij een relatie gekregen en ook daarna heeft ze diverse keren kunnen weten dat ik niet monogaam leefde, vanaf moment 1 hebben wij geen intieme relatie meer gehad er is nooit echt over gesproken, zei wilde weten, wat waarom, met wie, wanneer , telefoon en pc werden gecontroleerd, berichtjes werden gelezen.
  Ik had geen ‘goede’ antwoorden. Ben ik nu de gene die alleen maar fout is geweest of kon zei weten dat het weer zou gebeuren en dat bij mij hoorde.

  1. Beste Eddy,

   Het is altijd ingewikkeld wanneer iemand binnen een exclusieve relatie is vreemdgegaan. Voor jou is misschien de enige relevante vraag: wat maakt het daty je behoefte hebt aan seksueel contact met iemand anders dan je vaste partner? Hoe, waar, wanneer, hoevaak etc, is dan niet van belang. Als je voor jezelf het antwoord daarop weet, kan je het ‘vreemdgaan’ voor jezelf maar ook voor je partner verklaren. Het is vervolgens aan je partner om te bepalen wat ze met die informatie wil doen. Als je van jezelf weet dat je vrijen met andere vrouwen buiten je relatie fijn blijft vinden, zou je dat bij aanvang van een nieuwe relatie kunnen bespreken, wellicht is een open relatie dan meer iets voor jou.

 3. Mooi artikel 🙂 Mijn partner is vreemdgegaan en ja, mijn eerste vraag was: waarom? Hoeveel pijn het ook deed, ik ben dankbaar voor het feit dat het is gebeurd. Het is voor ons beiden een eye-opener geweest. Zijn vreemdgaan zei helemaal niets over zijn liefde voor mij, hij voelde zich enkel niet meer gezien, gewild en gewaardeerd door mij. Een belangrijke les en een proces waar we samen doorheen moesten. Niet alleen moest ik het hem vergeven, hij moest ook zichzelf dit vergeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

7.965 keer bekeken

Geschreven door

Nog nooit van Netflix and Chill gehoord? Dit is de term voor een date-avond waarbij je niet de deur uitgaat – en daadwerkelijk iets onderneemt – maar skipt naar het gedeelte waarbij je midden in een aflevering van Orange is the New Black je slag prob…
7.965 keer bekeken