Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

5.666 keer bekeken

Waarom gaan gelukkige stelletjes vreemd?

13 juli 2020,

geschreven door

Misschien is het jezelf overkomen of in je nabije omgeving. Je bent of kent dé Brangelina (shipname Brad Pitt en Angelina Jolie, red.). Alles lijkt koek en ei, als er een meant to be koppel bestaat, zijn zij het wel. Dan komt er ineens die shock. Een van de twee lovebirds heeft een scheve schaats gereden.

Het gebeurt vaak genoeg. Dat stelletje wat o zo gelukkig leek met elkaar, is niet meer samen. Het verbaast velen onder ons dat zelfs de meest gelukkige koppels vreemdgaan. Volgens de Amerikaanse relatietherapeut Esther Perel komt ontrouw in de beste relaties voor. Maar waarom? In samenwerking met Ted Talk heeft zij deze vraag beantwoord. Om jullie de beste informatie te verstrekken hebben wij onder andere gebruikt gemaakt van deze bron.

De mens en monogamie

Eerst een grappig weetje. De uitspraak ‘Een vos verliest zijn streken niet’ wordt vaak gebruikt om het gedrag van een vreemdganger te omschrijven. Toch is een vos een van de weinige monogame dieren. Maar zijn de mens en monogamie een vanzelfsprekende combinatie? De meningen zijn hierover verdeeld. Nou, voor alle mensen die denken dat mensen van nature monogaam zijn; sorry maar bij deze prik ik die liefdesbubbel door.

“Mannen hebben er evolutionair gezien veel aan om hun genetisch materiaal te verspreiden en vrouwen zoeken de meest interessante genen voor het allersterkste nageslacht.”

Natuurwetenschapper Charles Darwin is zelfs van mening dat polygamie* een voorwaarde is voor een gunstige evolutie. Met zijn onderbouwing dat ‘wedden op meerdere paarden’ de kans op een sterke nakomeling aanzienlijk vergroot. Mannen hebben er evolutionair gezien veel aan om hun genetisch materiaal te verspreiden en vrouwen zoeken de meest interessante genen voor het allersterkste nageslacht.

Polygamie:
zelfst.naamw. (v)

Een huwelijksvorm waarbij één persoon tegelijkertijd gehuwd is met twee of meer personen.

De zoektocht naar jezelf

De afgelopen 13 jaar sprak Perel met verschillende stellen. Ze hadden één ding gemeen; hun relatie hing aan een zijden draadje door vreemdgaan. Eerste gedachte is dat deze koppels dan vast erg ongelukkig waren over hun relatie. Maar dat is niet zo. Sterker nog, mensen gaan eerder vreemd doordat ze iets van zichzelf kwijt zijn geraakt, dan dat er iets mis is met hun partner. Het heeft dus niets te maken met hoe gelukkig of ongelukkig je bent in je relatie. Het heeft veel meer met jezelf te maken, stelt Perel.

“Een slippertje komt vaak voort uit het verlangen om iets van jezelf terug te vinden wat je ooit verloren bent.”

Een andere stelling van Perel is: “In het hart van een affaire vind je vaak het verlangen. Het hunkeren naar een emotionele band. Vrijheid, autonomie en intense seksualiteit.” Een slippertje komt dus vaak voort uit het verlangen om iets van jezelf terug te vinden wat je ooit verloren bent. Bijvoorbeeld je levenslust en flirten met onbekenden.

Vreemdgaan door verlies

Wat ook een reden kan zijn voor vreemdgaan, is het verlies door bijvoorbeeld overlijden van iemand in de persoonlijke omgeving. Bij het overlijden van een bekende, komt het vaak voor dat je gaat nadenken over het leven. Vragen zoals ‘Is dit het nu?’, ‘Leef ik wel genoeg?’ of ‘Kan ik niet meer halen uit mijn leven?’ zijn vaak triggerpunten om het eens buiten de deur te gaan zoeken. Perel is van mening dat verhoudingen minder over seks gaan dan over verlangens. Ga je vreemd? Dan heb je het gevoel dat je leeft.

“Ga je vreemd? Dan heb je het gevoel dat je leeft.”

Verleiding van het nieuwe: het coolidge effect

Onze seksuologe stelt dat vreemdgaan ook te maken heeft met de behoefte aan nieuwigheid en nieuwe seksuele prikkels. Na enige tijd wordt de seksuele interesse in je huidige partner minder, maar ben je wel geïnteresseerd in seks met een ander persoon. Dit noem je ook wel het coolidge effect.

Geen excuus

Deze redenen zijn natuurlijk absoluut geen reden om je partner te bedriegen! Oké… it makes sense, maar afspraken zijn afspraken. Als jij afspreekt met je partner dat zoenen al vreemdgaan is, dan doe je dat uit respect naar je partner niet. Wanneer jij merkt dat je toch spanning mist of niet het idee hebt dat je genoeg aan het leven bent, maak dit dan bespreekbaar. Het randje opzoeken is soms leuk en spannend, maar niet zwichten voor de verleiding is moeilijk. Alleen getrainde robots kunnen dat. En zelfs die kunnen af en toe vallen…

Bovenop het geslachtsdeel van een ander.


Ben jij wel eens vreemdgegaan?

1 reactie

  1. Hallo,
    Ik vind het erg eenzijdig om de vreemdganger per definitie als fout te bestempelen. Ik ben zelf jaren lang vreemd gegaan omdat ik opgesloten zat in een relatie met de moeder van mijn kinderen die vanaf het moment dat de kinderen geboren waren geen zin meer had in sex en daar ook niet over wilde praten. Omdat ik mijn kinderen niet wilde verlaten ben ik nog jaren gebleven, wat een zware opgave was voor mij. Uiteindelijk ben ik vreemd gegaan en toen mijn kinderen wat ouder waren heb ik de relatie verbroken. Ik heb flink geworsteld met deze situatie en had ook erg moeite met de hulpverleners die net als jullie in eerste instantie met hun afkeuring klaar stonden.
    Ik hoop dat ook jullie je mening wat kunnen nuanceren.
    Groet,
    Hendrik Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.986 keer bekeken

Geschreven door

Krijg jij een ongelukkig gevoel bij single zijn? Dat is helemaal niet nodig! Er zijn ontzettend veel voordelen als je vrijgezel bent, ongeacht je leeftijd. Misschien heb je een kleine oppepper nodig om in te zien hoe fijn het is om single te zijn. Na…
1.986 keer bekeken