Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

17.735 keer bekeken

Herken jij alle soa symptomen? Check ze hier!

24 januari 2018,

geschreven door

Seksueel overdraagbare aandoeningen. Oftewel: soa’s! Aandoeningen die we met z’n allen het liefst willen vermijden. Toch stijgt het aantal Nederlanders met één of meerdere soa’s de afgelopen jaren. Maar hoe weet je nou eigenlijk of je een soa hebt? Kan jij de soa symptomen herkennen? Check het hier!

Wist je dat…  het aantal Nederlanders dat besmet raakt met een soa ieder jaar stijgt?

Alle soa symptomen op een rijtje

Met beschermd vrijen wordt bedoeld: bescherming tegen soa’s. Het condoom is doorgaans de enige anticonceptiemethode die bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Tevens is het raadzaam om een condoom of een beflapje te gebruiken bij orale seks. Per soort infectie verschillen de symptomen. Het is dus soms lastig om een infectie te herkennen. Om jou hierbij te helpen, bespreek ik van de meest voorkomende soa’s de symptomen waar jij op moet letten.

De soa symptomen van… Chlamydia, de meest voorkomende soa

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen nestelt, met als mogelijk gevolg een ontsteking aan de baarmoedermond, plasbuis of de anus. In zeer ernstige, onbehandelde gevallen kan het leiden tot onvruchtbaarheid.

Typische klachten van chlamydia zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, koorts, anale jeuk of irritatie* en afscheiding bij de ontlasting of diarree*. Voor mannen geldt dat er sprake kan zijn van afscheiding uit de plasbuis (vooral in de ochtend) en pijn in het scrotum. Vrouwen kunnen last krijgen van meer of andere afscheiding dan normaal, abnormaal bloedverlies (tussen twee menstruaties of na het vrijen) en pijn tijdens of na het vrijen.

* Deze klachten zijn typisch wanneer er anaal contact heeft plaatsgevonden.

Let op! Bij 70% van de dames en bij 50% van de mannen zijn er geen klachten. Daardoor kan iemand lang rondlopen met deze infectie en het dus ook aan anderen doorgeven.

De soa symptomen van… Genitale wratten

Genitale wratten zijn roze of vleesachtig van kleur. Je kunt ze herkennen aan de bloemkoolachtige, bobbelige structuur, op of rond de genitaliën. De besmetting begint vaak met kleine bultjes, die steeds meer en groter worden. Ze kunnen gaan jeuken en pijnlijk zijn, maar geeft vaak ook geen klachten. Bij vrouwen kunnen de klachten erger worden tijdens de menstruatie of zwangerschap.
Wratjes kunnen worden aangestipt. Ook kan de arts de wratten bevriezen, wegsnoeien of wegbranden. Hoe eerder je ze laat weghalen, hoe sneller de klachten over zijn en hoe kleiner de kans is dat de wratjes terugkomen.

Let op! Genitale wratten kun je ook oplopen zonder dat je seks hebt met iemand, doordat genitale wratten door hetzelfde virus als ‘normale wratten’ wordt veroorzaakt.

De soa symptomen van… Gonorroe (de ‘druiper’)

Gonorroe is zeer besmettelijke bacteriële infectie dat op en in de slijmvliezen van de geslachtsdelen zit. Het kan ook voorkomen in de keel of in de ogen. Vrouwen hebben doorgaans geen klachten of klachten die lijken op de klachten van chlamydia. Mannen kunnen daarentegen duidelijke klachten hebben, zoals de ‘druiper’: afscheiding uit de plasbuis die groen of geel van kleur is.
Gonorroe kan gepaard gaan met keelontsteking of andere ontstekingen in het lichaam.

Wist je dat… gonorroe vooral wordt doorgegeven door middel van penetrerende seks en pijpen?

De soa symptomen van… Genitale herpes

Het herpesvirus is een virus dat altijd in je lichaam zal blijven, wanneer je eenmaal besmet bent geraakt. Helaas is er nog geen medicatie dat herpes kan genezen.

Het virus dringt het lichaam binnen via de huid en slijmvliezen van je mond, penis, vagina of de anus. Het kan zelfs overgedragen worden via je vingers naar andere delen van het lichaam. Een condoom biedt dus geen 100% bescherming.

Een uitbraak van genitale herpes kan zeer pijnlijk zijn. De eerste klachten ontstaan binnen een week na besmetting. Het begint vaak met jeuk en een branderig gevoel, gepaard met opgezette klieren en koorts. Gaandeweg zullen er blaasjes of zweertjes zichtbaar zijn, die erg pijnlijk kunnen zijn (ook bij het plassen). Deze blaasjes zijn zeer besmettelijk. Je bent dan ook ten tijde van een actieve herpes-aanval besmettelijk voor anderen. De blaasjes zullen binnen 3 weken indrogen en wegtrekken. Een volgende uitbraak kan op ieder moment voorkomen. Vooral op momenten dat je weerstand wat lager is.

Wist je dat… 50 tot 70% van de bevolking het herpusvirus draagt? Sommigen zullen dit niet eens weten. Anderen zullen het herkennen in de vorm van een koortslip (want een koortslip wordt ook door het herpesvirus veroorzaakt!).

De soa symptomen van… Syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie. Ongeveer 2 tot 12 weken na onbeschermde seks ontstaan er pijnloze, harde zweertjes. Inwendige zweertjes, zoals in de mond, de anus of de vagina, worden vaak niet opgemerkt. In sommige gevallen verschijnen er vlekken op de huid, raken de klieren opgezet en komen de klachten verder overeen met een normaal griepje. Zo’n 2 tot 3 weken na het verschijnen van deze symptomen verdwijnen de klachten weer.

De infectie is dan echter niet verdwenen. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan de infectie jaren later leiden tot beschadigingen aan het hart, de hersenen, het ruggenmerg en de botten.

Let op! Als de zweertjes in iemands mond aanwezig zijn, kan je syfilis ook oplopen door te zoenen met diegene.

De soa symptomen van… Hiv/aids

Hiv is een virus dat kan voorkomen in besmet bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Veel mensen die besmet raken, zullen dit niet merken. Als er al klachten zijn, lijken deze symptomen het meest op een flinke griep die binnen 6 weken na besmetting optreden. Hiv breekt stap voor stap het immuunsysteem af, waardoor je minder goed beschermd bent tegen allerlei infecties. Wanneer het afweersysteem zodanig is afgezwakt waardoor het lichaam amper nog beschermd kan worden, spreken we van aids, een syndroom dat dodelijk kan zijn.

Momenteel is genezing van hiv nog niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel geneesmiddelen die hiv onder controle kunnen houden, waardoor de kans op de ontwikkeling naar aids klein wordt. Steeds meer mensen die positief op hiv worden getest, kunnen dus met de juiste middelen gewoon oud worden.

Laat je testen

Maak je je zorgen over eventuele klachten of heb je onbeschermd seks gehad? Dan is het verstandig om je te laten testen. Dit kan bij jouw huisarts, maar ook bij de GGD. Tegenwoordig voeren de meeste artsen de test niet zelf meer uit. Ze zullen je een test geven, die jijzelf mag uitvoeren en vervolgens mag opsturen naar het laboratorium. Vind je het toch te spannend om eerst naar jouw huisarts of een GGD in de buurt te gaan? Dan kan je er voor kiezen om een zelftest naar jou thuis op te laten sturen.

Het is wel goed om te weten dat een reguliere test bij de huisarts, GGD en de zelftest enkel test op chlamydia en gonorroe. De diagnose van genitale herpes en genitale wratten wordt tijdens een consult bij de huisarts vastgesteld (soms na aanleiding van een kweek). Syfilis en hiv kunnen alleen worden aangetoond door middel van een bloedonderzoek. Dit wordt enkel uitgevoerd door een arts.

Heb jij je wel eens laten testen op een soa? Of wil je jouw ervaring met ons delen? Laat dan een reactie hieronder achter! Je hoeft niet je echte naam in te vullen en het email-adres wordt niet getoond 🙂

2 reacties

    1. Het gebruik van een condoom verkleint de kans om herpes te krijgen. Het geeft alleen geen volledige bescherming. Het virus kan bijvoorbeeld ook buiten de rand van het condoom zitten. Heb je een koortslip dan kan je het virus ook met de mond of de vingers overdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.719 keer bekeken

Geschreven door

Vrouwen stellen nogal wat eisen aan hun bedpartners. Zo vinden veel vrouwen het vreselijk wanneer hun man met sokken in bed stapt of direct gaat slapen wanneer de vrijpartij voorbij is. Maar wat vinden mannen nou eigenlijk een domper in bed? Bij Easy…
4.719 keer bekeken