Beste Talitha, vorige maand ben ik besmet geraakt met herpes. De klachten zijn inmiddels weer verdwenen, maar ik weet dat ik nooit meer van dit virus afkom en dat ik vaker zo’n vreselijke een herpesaanval kan krijgen. Ik ben heel erg verdrietig van. Want hoe kan ik ooit nog een normale relatie aangaan en seks hebben als ik mijn partner kan besmetten?
– Suzie
Beste Suzie,
Wat rot dat je besmet bent geraakt met het herpes-virus. Van herpes is bekend dat een aanval zeer heftig en pijnlijk kan verlopen. Helaas is er inderdaad (nog) geen geneesmiddel. Het virus blijft daarom voor altijd in je lijf aanwezig. Toch hoeft dat geen negatieve invloed op je leven te hebben.
Herpes Genitalis
Herpes Simplex – oftewel herpes – is wereldwijd één van de meest voorkomende virussen. Veel mensen kennen het als de ‘koortslip’, maar het virus kan ook overgedragen worden via seksueel contact. Dit wordt dan herpes genitalis genoemd. Eigenlijk gewoon een koortslip, maar dan op een andere plek!
Feit: 50-70% van de bevolking draagt het herpesvirus.
Terugkerende aanvallen
Het virus blijft dus voor altijd in je lijf. Dat betekent dat je na de eerste aanval terugkerende aanvallen kan krijgen. Hoe vaak je een aanval zal hebben, is moeilijk te voorspellen. Sommige mensen krijgen maandelijks te maken met een aanval, anderen krijgen nauwelijks of zelfs nooit meer een aanval. Dit heeft vaak te maken met je weerstand.
Wist je dat… een aanval vaak de kop op steekt wanneer de weerstand laag is? Bijvoorbeeld tijdens de griep, rond de menstruatie of tijdens stressvolle perioden.
Een klein ‘gelukje’ bij een ongeluk: terugkerende aanvallen zullen meestal korter en minder heftig verlopen als de eerste aanval.
Tip! Naast virusremmende medicatie van de huisarts, kan je zelf ook een aantal middelen gebruiken om een uitbraak aan te pakken. Zo kan je zinkzalf op de plekjes aanstippen, maar ook het aanbrengen van appelazijn of tea tree olie met een wattenschijfje heeft bij sommigen positief resultaat.
Besmettingsgevaar bij genitale herpes
Herpes kan verspreid worden door huid-op-huid contact. Seksueel contact is dus geen absolute voorwaarde. Het virus kan bijvoorbeeld ook via de vingers worden overdragen. Het besmettingsgevaar is het grootst tijdens een actieve aanval. Zo werkt het bij een koortslip ook: mensen die geen actieve koortslip hebben, kunnen zorgeloos met anderen zoenen.
“Veel mensen met genitale herpes hebben gewoon seks (zonder condoom) als ze geen actieve herpesaanval hebben.”
Hoe voorkom ik een volgende aanval?
Voorkomen is beter dan genezen. Herpes hoeft dan ook helemaal geen ingrijpende impact te hebben op je leven. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de kans op een volgende aanval te verkleinen:
- Vermijd stress
- Zorg voor een goede weerstand
- Vermijd (zoveel mogelijk) alcohol
- Indien van toepassing: stop met roken
- Heb voldoende lichaamsbeweging
Een aanval voorkomen met voeding
Ook de juiste voeding kan een behoorlijk effect hebben. Het blijkt dat bepaalde stoffen in onze voedingsmiddelen een herpesuitbraak kunnen ’triggeren’. Het gaat hierbij voornamelijk om de aminozuren arginine en lysine. Een disbalans, waarbij arginine de overhand heeft, zou verantwoordelijk zijn voor meer en heftigere uitbraken. De oplossing? De balans terugvinden door het aan te vullen met lysine.
Waar zit veel arginine in?
Bepaalde voedingsmiddelen bevatten in verhouding veel arginine, waardoor er een disbalans kan ontstaan. Arginine zit vooral in chocolade, noten (vooral pinda’s en amandelen), (soja)bonen, zeevruchten (vooral tonijn, zalm en garnalen), eieren, tofu en knoflook.
Hoe breng in arginine/lysine weer in balans?
Het eten van veel groenten, fruit, kaas, en (volle) yoghurt helpt om de verhouding tussen arginine en lysine in balans te houden. Mocht het lastig zijn om de balans te houden, helpt het ook om L-lysine als voedingssupplement (preventief) in te nemen. L-lysine betekent dat het een natuurlijke vorm is van lysine.
Extra tip! Zorg voor voldoende Vitamine C. Dit lijkt een aanval ook te kunnen verminderen.
Herpes, relaties en seks
Het dragen van het herpesvirus kan gepaard gaan met gevoelens van schaamte en bezorgdheid. Toch kunnen veel mensen prima met het virus leven, zonder vervelende gevolgen voor hun relaties en seksleven. Laat het je dus niet ontmoedigen. En heb je een partner? Dan heb ik een aantal tips voor je.
Communicatie
Om een gezonde en stabiele relatie aan te gaan, raad ik je aan om direct aan je partner te vertellen dat je het herpesvirus draagt. Het beste is om hier zo normaal mogelijk en eerlijk over te zijn. Je hoeft je nergens voor te schamen. En weetje? Er bestaat een aannemelijke kans dat ook hij/zij het virus draagt.
Vermijd seks ten tijde van een actieve aanval
Herpes is vooral besmettelijk tijdens een actieve aanval, wanneer er zichtbare blaasjes aanwezig zijn. Condooms zullen jullie niet 100% beschermen tegen overdracht, dus daarom is het beter om helemaal geen vaginaal en anaal contact te hebben tijdens een aanval. Vermijd ook het ontvangen van orale seks. Tussen de aanvallen door is het prima om seks te hebben.
Let op! Blaasjes of rode plekjes zijn niet altijd zichtbaar tijdens een aanval. Daardoor kunnen mensen het virus ook doorgeven zonder dat ze in de gaten hebben dat ze een aanval hebben.
Seks tijdens een actieve aanval?
Met de handen en het geven van orale seks
Ook als je een actieve aanval hebt, kan je nog prima genieten met je partner. Zo kan jij je partner met de mond (indien je geen koortslip hebt!) of je vingers bevredigen. Het is dan wel noodzakelijk om je handen goed te wassen, vóórdat je hem/haar bevredigt. Ook je partner kan jou gerust met de handen bevredigen, indien de handen daarna goed worden gewassen.
Extra tip! Met een erotische massage kunnen jullie ook erg van elkaar genieten. Samen masturberen is eveneens spannende optie.
Met een seksspeeltje
Het gebruik van een seksspeeltje is ook een prima alternatief. Je partner kan jou bevredigen met een dildo, een vibrator of een clitoris-stimulator, indien het aanraken van het geïnfecteerde gebied mogelijk – dus niet te pijnlijk – is. Natuurlijk kan jij ook jouw partner met een seksspeeltje bevredigen. Zowel voor hem als voor haar zijn verschillende speeltjes verkrijgbaar.
Zorg ervoor dat een seksspeeltje niet naar elkaar kan worden uitgewisseld. Na gebruik is een goede reiniging noodzakelijk.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.
8 Responses
Begrijp ik het goed dat als je herpes gehad heb dat je niet perse altijd besmettelijk bent. Je bent vooral besmettelijk als je bultjes hebt. Maar je kan ook besmettelijk zijn zonder klachten?
Ik heb genitiale herpes gekregen van mn vriendin terwijl zij geen zichtbare bultjes had. Hoewel ze mij wel vertelde dat ze het ooit gehad heeft. Ik heb 1 keer 1 bultje terug zien komen. Daarna al dik 2 jaar niks meer.
Moet ik het toch meer zien als een koortslip en het kan de beste overkomen? Of moet ik anderen actief ervan beschermen door altijd een condoom te dragen? (Mocht het uit gaan tussen ons of zo, of in geval van een trio bv.)
Als je koortslip heb gehad ga je ook niet preventief nooit meer iemand zoenen lijkt mij…
Ik ben er vandaag achter gekomen dat ik genitale herpes heb. Ik ben 32 jaar en heb al 16 jaar een relatie (de helft van mijn leven dus!) mijn partner is de enige waar ik ooit seks mee heb gehad. Hij heeft 3 seks partners gehad. 1 voor mij, ik, en 1 9 jaar geleden, hij is toen vreemdgegaan en hier eerlijk voor uitgekomen. De relatie liep toen niet lekker, we hebben er aan gewerkt en vervolgens 3 mooie kindjes gekregen. De relatie gaat goed, een jaar geleden is ons 3e kindje geboren, Nu blijk ik opeens geniale herpes te hebben . Hij heeft nergens last van. De huisarts vermoedt dat mijn vriend vreemd is gegaan. Mijn vriend ontkent dit en begrijpt ook echt niet hoe ik dit kan hebben.
Hij gaat zeer regelmatig naar de coffeeshop en deelt joint met anderen. Kan het zijn dat hij zo besmet is geraakt en Het aan mij heeft gegeven? Of kan het niet anders dan dat hij vreemd is gegaan?
Dag Mihran,
Wat heftig zeg, een eerste keer genitale herpes kan zeer vervelend en pijnlijk zijn. Hopelijk kom je de eerste aanval goed door: uiteindelijk drogen de blaasjes op en trek het weer weg.
Wat betreft het krijgen van GH: het is ook heel goed mogelijk dat jouw partner een stille drager van het herpes virus is. Iemand die het virus dus bij zich draagt, maar dit niet van zichzelf weet. Zo’n virus kan dan al jarenlang in iemands lijf zitten. Maar dit geldt ook voor jou: je kan al jaren het virus bij je dragen zonder dat je dat wist. Mogelijk komt het dan tot uiting bij stress, een verminderde weerstand of bij ontregeling van je immuunsysteem (denk hierbij aan ziekte, de griep etc).
Vergeet ook niet dat genitale herpes makkelijk kan ontstaan door overdracht via de mond of vingers, als jij of je partner een koortslip heeft. Jouw partner kan inderdaad dus via het delen van diverse joints een (stille) koortslip hebben opgelopen en jou via intiem contact genitale herpes hebben gegeven. Vreemdgaan is uiteraard mogelijk, maar zeker niet de enige verklaring.
Sterkte met herstel! Als extra tip adviseer ik je om ruimschoots L-lysine tabletten in huis te halen en te slikken. 🙂
mijn partner heeft genitiale herpes. Kan ik haar gewoon blijven vingeren en dat ik daarna direct mijn handen was, of is er dan alsnog kans dat ik het oploop?
Kan ik haar zoenen en orale seks ontvangen van haar, zonder gevaar?
Het is toch zo dat je het oploopt via de slijmvliezen, of kan het virus ook gewoon door de huid van je vingers naar binnen dringen..?
Alvast bedankt.
Hoi Michael,
Haar vingeren hoeft inderdaad geen problemen te geven, indien je na het vingeren direct je handen goed wast. Haar zoenen en orale seks ontvangen kan ook zonder problemen, indien ze geen last heeft van koortslip. Het virus is inderdaad overdraagbaar via contact met de slijmvliezen. Als het virus op je vingers komt, je raakt jouw mond of andere slijmvliezen niet aan, én je wast je handen grondig, dan hoef je niet bang te zijn voor overdracht.
Groet,
Talitha
Goedenmiddag
Ik heb herpes opgelopen waarschijnlijk lang geleden . Nu mijn weerstand heel laag heb ik vaker last van trug komende blaasjes nu vind ik dat geen ramp aangezien ze binnen paar dagen weg zijn . Maar nu heb ik gelezen dat het zich kan sluimeren in de zenuw . Nu heb ik al paar jaar last van me onderrug en linker been daarbij verschillende fisio gedaan maar helaas . Nu laatste hoop een MRI voor een hernia onderzoek daarbij ook doorverwezen naar een huidspecialist . Komt dit vaker voor ??
Mvg mau
Beste Mau,
Herpes is inderdaad een virus dat zich in het lichaam nestelt en ook niet meer verdwijnt. Net als het verkoudheidsvirus. Bij een lagere weerstand kan het virus de kop opsteken. Voor zover bekend wordt herpes niet gelinkt rugklachten met uitstralingspijn. Ik acht het waarschijnlijker dat de oorzaak van deze klachten iets anders is dan het herpes virus. Succes en sterkte met de onderzoeken! Hopelijk komt er iets uit en volgt een passend behandelplan.
Bij een aanval, de eerste twee a drie dagen elk anderhalf uur 1 tablet van 1000 Mg L-lysine en 1 vitamine C 1000 Mg slikken (ongeveer 8 van beide) Van de C kun je aan de diaree gaan, dan dag erna 1 minder.
Meestal zet aanval niet eens door, merk he dat het op zijn retour gaat, dan gewoon 1 L-Lysine en ongeveer 3 vitamine C. Werkt voor mij heel goed.