Hoe houd je jouw sex toys schoon? De complete gids!

6 december 2017 door NaughtyNick   6.542

Wanneer je een seksspeeltje in huis haalt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Daarnaast wil je ze goed schoonhouden om nare infecties en zelfs SOA’s (mocht je de speeltjes delen met je partner of huisgenoot) te voorkomen. De do’s en don’ts wat betreft het schoonmaken en onderhouden van je seksspeeltje lees je hier!

De basic rules – wat je altijd moet doen!

De meeste mensen leggen hun speeltjes na het gebruik eerst aan de kant, om er een aantal dagen later achter te komen dat ze nog schoongemaakt moeten worden. Niet meer doen! Wanneer je jouw speeltje niet gelijk schoonmaakt, kan het materiaal beschadigd raken. Daarnaast wil je natuurlijk ook geen schimmel in of op je seksspeeltje!

Wanneer je net een seksspeeltje hebt aangeschaft, is het aan te raden om deze eerst aan een grondige inspectie te onderwerpen. De kans is klein, maar het kan zijn dat je speeltje door een fabrieksfout kleine beschadigingen of scherpe randen heeft. Zonde om daar achter te komen wanneer je het ding al hebt gebruikt. Bacteriën kunnen zich in deze gaatjes nestelen en op die manier nare infecties veroorzaken. Daarom altijd eerst even checken!

Sextoy delen?

Wil je het seksspeeltje samen met je huisgenoot gebruiken? Zorg dan dat het een niet-poreus seksspeeltje betreft. Poreuze producten (producten die gemaakt zijn jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich kunnen gaan nestelen. Alleen wanneer je een niet-poreus speeltje gebruikt, kan je er zeker van zijn dat je na het schoonmaken van het speeltje geen SOA kunt overdragen.

“Poreuze producten (producten gemaakt van jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich in kunnen gaan nestelen”

Sex toys reinigen: zo doe je dat!

Niet elk seksspeeltje heeft dezelfde schoonmaakbehandeling nodig. Hieronder bespreken we de verschillende seksspeeltjes en de schoonmaakmethodes die hiervoor geschikt zijn.

Een speciale toycleaner

Voor seksspeeltjes zijn speciale toycleaners verkrijgbaar. Een toycleaner komt vaak in een flacon waarmee je het reinigingsmiddel eenvoudig en gedoseerd kunt aanbrengen op het speeltje. Een toycleaner bevat geen alcohol, maar heeft een antibacterieel ingrediënt wat nare geurtjes, schimmels en bacteriën tegengaat.

Je brengt de toycleaner aan op het speeltje en wrijft met een doekje het reinigingsmiddel over het speeltje heen. Laat de toycleaner ongeveer een minuut lang inwerken, alvorens je hem onder de kraan afspoelt. Je wilt er zeker van zijn dat er geen antibacteriële substantie achterblijft op het speeltje. Vervolgens droog je de toy af met een droge doek en je speeltje is weer klaar voor gebruik!

satisfyer

De vaatwasser

Geloof het of niet, maar seksspeeltjes kunnen ook gewoon in je vaatwasser worden schoongemaakt! Elektrische seksspeeltjes zoals vibrators zijn niet tegen de vaatwasser bestand. De elektrische onderdelen kunnen dan kapot gaan. Dildo’s en buttplugs kunnen de vaatwasser over het algemeen het beste verdragen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat alle bacteriën gedood worden is het aan te raden om een heet programma (65 graden of hoger) in te stellen.

Gebruik in ieder geval geen vaatwastablet wanneer je jouw speeltje in de vaatwasser wilt reinigen. De chemische bestanddelen in zo’n tablet kunnen het materiaal van je toy beschadigen.

Uitzondering:

 • Elektrische seksspeeltjes
 • Poreuze seksspeeltjes

Water en milde zeep

De eenvoudigste manier om je speeltjes schoon te maken, is met warm kraanwater. Houd je speeltje direct na gebruik onder de warme kraan en gebruik hierbij eventueel een milde zeep. Een antibacteriële zeep zoals Dettol (gewoon bij de Action verkrijgbaar) werkt ook erg goed. Zorg ervoor dat je de toy na het schoonmaken goed afspoelt. De antibacteriële zeep is niet fijn om in of op je geslachtsdeel te krijgen. Hoekjes en gleufjes zijn plekjes waar makkelijk vuil achter kan komen te zitten. Hiervoor kun je het beste een wattenstaafje gebruiken.

Met een antibacterieel doekje

Je seksspeeltje reinigen met een antibacterieel doekje is een snelle en effectieve manier om de boel schoon te houden. Het maakt hierbij niet uit van welk materiaal je seksspeeltje gemaakt is. Je veegt met het doekje de sextoy schoon en spoelt het speeltje vervolgens af met een beetje warm water. Vervolgens droog je de toy af met een droge doek of een stuk keukenrol en je bent klaar!

Uitkoken

Om de aanwezige bacteriën te doden, kun je jouw seksspeeltje ook uitkoken. Stop het speeltje in een pan met kokend water en kook het ongeveer drie tot vijf minuten door. Zorg dat het speeltje de bodem van de pan niet raakt, om verbranding van je toy te voorkomen.

Wees daarnaast op je hoede met glazen seksspeeltjes. Deze mogen vaak niet te lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Laat een glazen seksspeeltje maximaal een minuut in het kokende water liggen, wanneer je hem op deze manier wilt schoonmaken.

Uitzondering:

 • Poreuze seksspeeltjes

Masturbators schoonmaken

Het schoonmaken van een masturbator vergt een iets andere aanpak dan het reinigen van bijvoorbeeld een dildo of vibrator. Masturbators kunnen het beste binnenstebuiten gedraaid worden om de binnenkant goed te kunnen reinigen. Breng vervolgens een toycleaner aan op de binnenkant van het speeltje, alvorens je hem afspoelt met warm water.

Dep het speeltje daarna met een droge doek af en laat het in een goed geventileerde kamer drogen. Wanneer het speeltje aan de binnenkant niet goed droog is, bestaat de kans op schimmelvorming. Kom je zwarte puntjes tegen aan de binnenkant? Dan heb je de toy waarschijnlijk niet goed laten drogen. Zwarte puntjes zijn namelijk een teken van schimmel. Op dat moment rest je niks anders meer dan je speeltje weg te gooien. Zonde!

Sex toys onderhouden

Let op met batterijen

Verwijder voor het schoonmaken van je sex toy altijd de batterijen. Je wilt niet dat deze gaan corroderen. Dit kan de elektronica van je elektrische seksspeeltje namelijk beschadigen.

Glijmiddel

Glijmiddel en seksspeeltjes zijn natuurlijk een goede combinatie. Pas echter wel op dat je geen siliconen toys combineert met een glijmiddel op siliconenbasis. Het siliconen glijmiddel tast het materiaal van het speeltje aan, waardoor het moeilijker wordt om je toy goed schoon te houden. Gebruik je een siliconen speeltje? Gebruik dan altijd een glijmiddel op waterbasis.

Seksspeeltje opbergen/bewaren

Wees je ervan bewust dat wanneer jij je seksspeeltje na het schoonmaken op een willekeurige plek opbergt, het een hoop stof en haren kan aantrekken. Niet iets wat je in je vagina wilt hebben lijkt ons! Om dit te voorkomen kun je het beste een opbergzakje aanschaffen. Wil je meerdere speeltjes in één zak bewaren? Doe dit dan alleen met speeltjes die voor 100% uit siliconen bestaan. Plastic speeltjes kunnen bijvoorbeeld gaan smelten wanneer ze tegen elkaar aanliggen. Het beste is om elke toy in een eigen opbergzakje te bewaren.

Wanneer je verder nog vragen hebt over het schoonmaken van je toy horen we dit graag in een reactie hieronder!

Reageer

Gerelateerde berichten

16 reacties op Hoe houd je jouw sex toys schoon? De complete gids!

 • Ik heb mijn sextoy al heel erg lang, ooit een keer in een winkel gekocht. Hoe kan ik er dan achter komen van welk materiaal deze is gemaakt?

  • Wanneer je een speeltje online koopt, kan je vaak bij de specificaties zien van welk materiaal het gemaakt is. Het beste advies wat ik kan geven is het speeltje proberen op te zoeken op internet. Het moet vast mogelijk zijn om op deze manier het materiaal te achterhalen. Mocht het niet lukken, mag je de naam van de toy aan mij doorgeven en zoek ik het voor je uit!

  • Seksspeeltjes van siliconen (en andere niet-poreuze materialen) zou je in principe ook met een afwasmiddel kunnen schoonmaken. Blijft er een beetje schoonmaakmiddel achter, dan loop je wel het risico op een vaginale infectie. Je kunt daarom beter een toycleaner gebruiken.

 • Als je in de Masturbator toy bent gekomen en dit Is bijv een doggystyle ass. Dan Kun je hem niet binnenstebuiten draaien wat is dr beste aanpakmethode? Om zeker te weten dat de binnenkant goed droog is. Heb na het spoelen maar wat wc papier erin gestopt.

  • In principe zijn de meeste masturbators zo flexibel dat je ze makkelijk binnenstebuiten kunt draaien. Heb je misschien een linkje naar de masturbator die je gebruikt? Dan kan ik kijken of deze een andere aanpak nodig heeft. Ik zou er geen WC papier in stoppen. Stukjes toiletpapier kunnen dan in de masturbator blijven zitten. Spoel hem eerst goed door, alvorens je de sleeve binnenstebuiten draait. Daarna dep je de binnenkant met een handdoek droog. Draai de sleeve nu weer terug en laat hem in een goed geventileerde kamer drogen.

  • Hi Fari, wij raden het aan om seksspeeltjes schoon te maken met een toycleaner of milde zeep en lauw water. Alcohol kan het materiaal van je seksspeeltje beschadigen. Met een toycleaner ben je er zeker van dat je speeltje helemaal hygiënisch schoon is!

  • Hi VB,

   Het maakt eigenlijk niet echt uit. Beide materialen kan je weer schoonmaken na gebruik.
   Een siliconen speeltje is echter wel gladder, en daarom ook makkelijker schoon te maken.
   Succes!

  • Hoi Jojane,

   Dat hangt een klein beetje van het materiaal van je vibrator af. Heb je een siliconen vibrator zonder naadjes en randjes waar vuil achter kan blijven zitten en maak je het speeltje goed schoon na gebruik, dan blijft je speeltje echt een hele tijd goed.

  • Hi Rico,
   Het is mogelijk om je masturbator met antibacteriële zeep schoon te maken, of Unicura hier onder valt durf ik niet te zeggen. Voor meer informatie over het product kun je de verkoper raadplegen. We adviseren je wel om de masturbator daarna alsnog schoon te maken met toycleaner en om onderhoudspoeder te gebruiken om de levensduur van je masturbator te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

[instagram – feed]

© 2019 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid