Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

58.292 keer bekeken

Je seksspeeltjes schoonmaken? De complete gids!

21 maart 2024,

geschreven door

Haal je een seksspeeltje in huis, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Maar ook om nare infecties of soa’s te voorkomen, moet je jouw sextoys natuurlijk goed schoonhouden! Hoe kun je jouw seksspeeltjes het beste reinigen en onderhouden? Dat leggen we uit!

Inhoud van dit artikel

De basisregels – wat je altijd moet doen!

De meeste mensen leggen hun speeltjes na het gebruik eerst aan de kant, om er een aantal dagen later achter te komen dat ze nog schoongemaakt moeten worden. Niet meer doen! Als jij jouw speeltje niet gelijk schoonmaakt, kan het materiaal beschadigd raken. Daarnaast is schimmel in of op je seksspeeltje het laatste dat je wilt!

Bij de aanschaf van een seksspeeltje is het aan te raden deze eerst grondig te inspecteren voordat je er gebruik van maakt. De kans is heel klein, maar het kan zijn dat je speeltje door een fabrieksfout kleine beschadigingen of scherpe randjes heeft. Tevens kunnen bacteriën zich in kleine gaatjes nestelen en op die manier nare infecties veroorzaken. Daarom altijd eerst even checken!

Kan je een soa krijgen door een seksspeeltje?

Wij raden aan om je seksspeeltjes niet te delen, maar wil je de toy per se delen (of gebruiken bij meerdere partners), dan zijn er een paar belangrijke adviezen.

Zorg ten eerste dat het een niet-poreus seksspeeltje betreft. Poreuze producten (producten die gemaakt zijn van jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich kunnen gaan nestelen. Alleen wanneer je een niet-poreus speeltje gebruikt (bijv. glas of metaal), kan je er zeker van zijn dat je na het schoonmaken van het speeltje geen soa kunt overdragen.

Een soa is overdraagbaar door bloed, vaginaal vocht, sperma en voorvocht. Het verschilt per soa hoe makkelijk je deze kan overdragen, maar het is dus zeker niet onwaarschijnlijk dat je een soa krijgt door een seksspeeltje.

“Poreuze producten (producten gemaakt van jelly, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine openingen in het materiaal waar bacteriën zich in kunnen gaan nestelen”

Zorg er dus voor dat jij het speeltje na elk gebruik goed schoonmaakt met de adviezen die je in dit artikel leest.

Sextoy reinigen: zo doe je dat!

Niet elk seksspeeltje heeft dezelfde schoonmaakbehandeling nodig. Hieronder bespreken we de verschillende seksspeeltjes en de schoonmaakmethodes die hiervoor geschikt zijn.

Wat is een toycleaner?

Voor seksspeeltjes zijn speciale toycleaners verkrijgbaar. Een toycleaner komt vaak in een flacon waarmee je het reinigingsmiddel eenvoudig en gedoseerd kunt aanbrengen op het speeltje. Een toycleaner bevat geen alcohol, maar heeft een antibacterieel ingrediënt dat nare geurtjes, schimmels en bacteriën tegengaat.

Je brengt de toycleaner aan op het speeltje en wrijft het reinigingsmiddel met een doekje over het speeltje heen. Laat de toycleaner ongeveer een minuut lang inwerken, voordat je hem onder de kraan afspoelt. Je wilt er zeker van zijn dat er geen antibacteriële substantie achterblijft op het speeltje. Vervolgens droog je de toy af met een droge doek en je speeltje is weer klaar voor gebruik!

De vaatwasser

Sommige seksspeeltjes kunnen ook gewoon in je vaatwasser! Maar let goed op, want elektrische seksspeeltjes zoals vibrators zijn niet tegen de vaatwasser bestand. De elektrische onderdelen kunnen dan kapot gaan. Heeft je speeltje een accu of werkt het op batterijen? Dan kan deze dus niet in de vaatwasser. Dildo’s en buttplugs kunnen de vaatwasser over het algemeen het beste verdragen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat alle bacteriën gedood worden, is het aan te raden om een heet programma (65 graden of hoger) in te stellen.

Gebruik in ieder geval geen vaatwastablet als je jouw speeltje in de vaatwasser wilt reinigen. De chemische bestanddelen in zo’n tablet kunnen het materiaal van je toy beschadigen.

Let op! Elektrische en poreuze seksspeeltjes kunnen niet gereinigd worden in de vaatwasser.

Water en milde zeep

De eenvoudigste manier om je speeltjes schoon te maken, is met warm kraanwater. Houd je speeltje direct na gebruik onder de warme kraan en gebruik hierbij een milde zeep. Een antibacteriële zeep werkt ook goed. Hoekjes en gleufjes zijn plekjes waar makkelijk vuil achter kan komen te zitten. Om dit goed schoon te maken, kun je het beste een wattenstaafje gebruiken.

Zorg ervoor dat je de toy na het schoonmaken wel goed afspoelt. Antibacteriële zeep is niet fijn om in of op je intieme zone te krijgen.

Met een antibacterieel doekje

Je seksspeeltje reinigen met een antibacterieel doekje is een snelle en effectieve manier om de boel schoon te houden. Het maakt hierbij niet uit van welk materiaal je seksspeeltje gemaakt is. Je veegt met het doekje de sextoy schoon en spoelt het speeltje vervolgens af met een beetje warm water. Dan droog je de toy af met een droge doek of een stuk keukenrol en je bent klaar!

sextoy reinigen

Uitkoken

Om de aanwezige bacteriën te doden, kun je jouw seksspeeltje ook uitkoken. Stop het speeltje in een pan met kokend water en kook het ongeveer drie tot vijf minuten door. Zorg dat het speeltje de bodem van de pan niet raakt, om verbranding van je toy te voorkomen.

Wees daarnaast op je hoede met glazen seksspeeltjes. Deze mogen vaak niet te lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Laat een glazen seksspeeltje maximaal een minuut in het kokende water liggen als je hem op deze manier wilt schoonmaken.

Let op! Houd rekening met speeltjes die niet waterproof zijn. Ook geldt dat poreuze speeltjes niet geschikt zijn om uit te koken.

Masturbators schoonmaken

Het schoonmaken van een masturbator vergt een iets andere aanpak. Masturbator sleeves kunnen het beste binnenstebuiten gedraaid worden om de binnenkant goed te reinigen. Breng vervolgens een toycleaner aan op de binnenkant van het speeltje, alvorens je hem afspoelt met warm water.

Dep het speeltje daarna met een droge doek af en laat het in een goed geventileerde kamer drogen. Wanneer het speeltje aan de binnenkant niet goed droog is, bestaat de kans op schimmelvorming. Kom je zwarte puntjes tegen aan de binnenkant? Dan is dat een teken van schimmel. Op dat moment rest je niks anders meer dan je speeltje weg te gooien. Zonde!

OTOUCH – Speciale Masturbator Borstel

Deze handige en voordelige borstel is gemaakt om je masturbator gemakkelijk mee schoon te maken. Vervang de douchekop met deze spoeler, uitgerust met een borstel en sproeier, voor een grondige reiniging! Je kunt ook desinfecterende vloeistof toevoegen voor een nog beter effect.

Verwijder de douchekop, installeer de spoeler en spoel de masturbatorkamer uit. Zo simpel is het!

Sex toys onderhouden

Let op met batterijen!

Verwijder voor het schoonmaken van je sex toy altijd de batterijen. Je wilt niet dat deze gaan corroderen. Dit kan de elektronica van je elektrische seksspeeltje namelijk beschadigen.

Glijmiddel

Glijmiddel en seksspeeltjes zijn natuurlijk een goede combinatie. Pas echter wel op dat je geen siliconen toys combineert met een glijmiddel op siliconenbasis. Het siliconen glijmiddel tast het materiaal van het speeltje aan, waardoor het moeilijker wordt om je toy goed schoon te houden. Gebruik je een siliconen speeltje? Gebruik dan altijd een glijmiddel op waterbasis.

Seksspeeltje opbergen/bewaren

Wees je ervan bewust dat wanneer jij je seksspeeltje na het schoonmaken op een willekeurige plek opbergt, het een hoop stof en haren kan aantrekken. Om dit te voorkomen kun je het beste een opbergzakje aanschaffen. Wil je meerdere speeltjes in één zak bewaren? Doe dit dan alleen met speeltjes die voor 100% uit siliconen bestaan. Plastic speeltjes kunnen bijvoorbeeld gaan smelten wanneer ze tegen elkaar aanliggen. Het beste is om elke toy in een eigen opbergzakje te bewaren.

Is jouw toy aan vervanging toe?

Wees altijd alert op de staat van je sextoys. Zie je verkleuringen, vlekken of voelt het materiaal niet meer zoals het hoort? Heb je twijfels over de kwaliteit van het materiaal? Dan doe je er verstandig aan om het speeltje weg te gooien. Veiligheid staat altijd voorop! Zo voorkom je mogelijke gezondheidsrisico’s en kun je zorgeloos van je toys genieten.

Hoe houd jij altijd jouw seksspeeltjes schoon? Deel jouw schoonmaak-methode in een comment hieronder!

34 reacties

  1. Hoi Aad,
   Het makkelijkst is om de dilator te reinigen met toycleaner. Hiermee hoef je het speeltje alleen maar in te sprayen, het een minuutje in te laten trekken en vervolgens af te spoelen. Mocht je geen toycleaner hebben, dan kun je ook water en milde zeep gebruiken om de dilator schoon te maken. Zorg ervoor dat je de zeep goed afspoelt. Dep de dilator vervolgens droog met een pluisvrije doek of laat hem aan de lucht drogen (er kunnen dan wel wat watervlekken achterblijven, maar dat is niet erg).
   Succes!

 1. Hoe kun je het beste een suck-o-mat schoonmaken. Voor zover ik zie kun je die niet binnenste buiten draaien om schoon te maken. Is alleen het inspuiten met toy cleaner, naspoelen met water en afdrogen voldoende ?

  1. Hoi Wil,
   Dat is inderdaad de beste manier om hem schoon te maken. Om het makkelijker te maken kun je ook een intieme douche met een smal tuitje gebruiken om de sleeve wat beter uit te kunnen spoelen (zoals deze). Een ander soort spuit met smalle tuit kan natuurlijk ook.
   Succes!

 2. Mijn silliconen vibrator is per vergissing met silliconen glijmiddel gebruikt. De vibrator was eerst matte, maar nu glimt hij (ook na 4x wassen met water en zeep). Moet ik de vibrator weggooien uit voorzorg?

  1. Hi Hanne!

   De verandering van het materiaal dat je ziet komt inderdaad door de werking van het siliconen glijmiddel. Siliconen reageren op elkaar wat kan zorgen voor verkleuringen. Daarnaast kán het materiaal worden aangetast wat in houdt dat de toy bijvoorbeeld niet meer waterproof is en het materiaal lastig schoon te maken is. We adviseren daarom om geen enkel risico te nemen en inderdaad voor een nieuw product te gaan. Misschien ook wel een leuk excuus om weer wat nieuws uit te zoeken? 😜

 3. Ik heb een anaaldildo die door regelmatig gebruik wat bruin geworden is.
  Aangezien ik niet altijd tijd heb voor een anaalspoeling en de dildo best lang is komt er soms wat ontlasting mee. Hoewel ik hem direct na gebruik schoonmaak met warm water en zeep krijg ik hem niet meer zo mooi schoon.
  Heeft iemand hier ervaring mee?

  1. Hi Atie,

   We raden sowieso aan om een toycleaner te gebruiken in het vervolg, deze kan je hier vinden. Maar jouw dildo krijg je nu waaschijnlijk niet meer de kleur zoals voorheen. Dat hoeft trouwens niet erg te zijn hoor. Sommig materiaal verkleurt gewoon na verloop van tijd. Kijk maar eens naar siliconen telefoonhoesjes, die worden ook bruinig na een tijdje! Het kan ook liggen aan de zeep die je gebruikt in combi met het materiaal van de toy…

   Zolang je de toy na elk gebruik goed schoonmaakt, kan het dus geen kwaad dat hij wat verkleurd is.

 4. Ik heb een silicone dildo. Doordat een fles siliconeglijmiddel heeft gelekt zijn er inktvlekken van plastic verpakking op de dildo gekomen. Zijn de vlekker ergens mee weg te halen? Ik ben er bekend mee dat bij deze dildo watergedragen glijmiddel gebruikt moet worden.

  1. Hoi Dave,

   Oei, dat is balen. Inktvlekken zijn enorm lastig te verwijderen van welk materiaal dan ook, dus ik vrees dat je deze vlekken niet meer uit je dildo gaat krijgen. Met chemische schoonmaakmiddelen tast je het siliconen materiaal aan, dus het enige wat je eigenlijk kan doen is de dildo zo goed mogelijk schoonmaken met warm water en toycleaner. Maar die vlekken zullen wel blijven helaas.

 5. Weten jullie hoe veilig het is om je speeltje gereinigd weer te gebruiken nadat je een keer een soa opgelopen hebt? Dus: je hebt een soa en wil na behandeling je speeltje weer gebruiken, maar uiteraard niet opnieuw besmet raken daardoor. Is gewoon goed reinigen voldoende?

  1. Beste V.,

   Goed reinigen is dan inderdaad van essentieel belang. Daarna kan je het veilig opnieuw gebruiken. Deel echter nooit je eigen gebruikte speeltjes met anderen. Veel plezier!

 6. Ik heb net deze masturbator bestelt (https://www.easytoys.be/ashley-rose-mega-masturbator-p-36700/) en vraag me af hoe ik deze best kan schoonmaken na gebruik? Ik heb ook voor de zekerheid de easytoys groene bus toycleaner gekocht maar ben niet zeker of dit gepast is voor deze masturbator? Binnenste buiten draaien lijkt me onmogelijk (kan uiteraard fout zijn). Kan iemand mij de beste methodes geven die ik kan gebruiken want ik wil uiteraard zolang mogelijk ervan genieten.

  Alvast bedankt!

 7. Ik gebruik vaak Dettol liquid. Die kan je verdunnen en dan je speeltje mee schoonmaken. Goed afspoelen anders houd je een ziekenhuis luchtje over.

 8. ik gebruik het liefs EasyGlide toy cleaner;
  1: doet zijn werk super maakt het goed schoon
  2 ruikt ook nog lekker fris
  3 Kan de volgende dag weer lekker verder!

  1. Hi Rico,
   Het is mogelijk om je masturbator met antibacteriële zeep schoon te maken, of Unicura hier onder valt durf ik niet te zeggen. Voor meer informatie over het product kun je de verkoper raadplegen. We adviseren je wel om de masturbator daarna alsnog schoon te maken met toycleaner en om onderhoudspoeder te gebruiken om de levensduur van je masturbator te verlengen.

   1. Hoe reinig ik t best anaaltoys?

    Mijn vrouw en ik gebruiken beide graag een buttplug.
    Wij hebben hiervoor de anale trainingskit aangeschaft en gebruikt ook al, schoonmaken doen we nu onder de kraan en met de easyglide toycleaner.
    Echter blijven ze daarna toch lichtelijk naar ontlasting ruiken, iemand tips….?

    1. Hi herontdekkoppel,
     Ook deze kun je het beste schoonmaken met antibacteriële zeep om het nare geurtje eraf te krijgen. Wel is het gewenst om het daarna alsnog, als extra, met EasyGlide Toycleaner te reinigen. Maak je toys altijd schoon met lauwwarm water en laat deze drogen of neem ‘m af met een stofvrije doek.

  1. Hoi Jojane,

   Dat hangt een klein beetje van het materiaal van je vibrator af. Heb je een siliconen vibrator zonder naadjes en randjes waar vuil achter kan blijven zitten en maak je het speeltje goed schoon na gebruik, dan blijft je speeltje echt een hele tijd goed.

  1. Hi VB,

   Het maakt eigenlijk niet echt uit. Beide materialen kan je weer schoonmaken na gebruik.
   Een siliconen speeltje is echter wel gladder, en daarom ook makkelijker schoon te maken.
   Succes!

  1. Hi Fari, wij raden het aan om seksspeeltjes schoon te maken met een toycleaner of milde zeep en lauw water. Alcohol kan het materiaal van je seksspeeltje beschadigen. Met een toycleaner ben je er zeker van dat je speeltje helemaal hygiënisch schoon is!

 9. Als je in de Masturbator toy bent gekomen en dit Is bijv een doggystyle ass. Dan Kun je hem niet binnenstebuiten draaien wat is dr beste aanpakmethode? Om zeker te weten dat de binnenkant goed droog is. Heb na het spoelen maar wat wc papier erin gestopt.

  1. In principe zijn de meeste masturbators zo flexibel dat je ze makkelijk binnenstebuiten kunt draaien. Heb je misschien een linkje naar de masturbator die je gebruikt? Dan kan ik kijken of deze een andere aanpak nodig heeft. Ik zou er geen WC papier in stoppen. Stukjes toiletpapier kunnen dan in de masturbator blijven zitten. Spoel hem eerst goed door, alvorens je de sleeve binnenstebuiten draait. Daarna dep je de binnenkant met een handdoek droog. Draai de sleeve nu weer terug en laat hem in een goed geventileerde kamer drogen.

  1. Seksspeeltjes van siliconen (en andere niet-poreuze materialen) zou je in principe ook met een afwasmiddel kunnen schoonmaken. Blijft er een beetje schoonmaakmiddel achter, dan loop je wel het risico op een vaginale infectie. Je kunt daarom beter een toycleaner gebruiken.

 10. Ik heb mijn sextoy al heel erg lang, ooit een keer in een winkel gekocht. Hoe kan ik er dan achter komen van welk materiaal deze is gemaakt?

  1. Wanneer je een speeltje online koopt, kan je vaak bij de specificaties zien van welk materiaal het gemaakt is. Het beste advies wat ik kan geven is het speeltje proberen op te zoeken op internet. Het moet vast mogelijk zijn om op deze manier het materiaal te achterhalen. Mocht het niet lukken, mag je de naam van de toy aan mij doorgeven en zoek ik het voor je uit!

  1. Een goede vraag Cas! Wanneer je op de productpagina van een specifiek speeltje bent, kun je helemaal naar beneden scrollen. Daar zie je een overzicht van de eigenschappen van het speeltje, waaronder het materiaal. Bijvoorbeeld bij de roze sweet secret prostaat stimulator: https://www.easytoys.nl/anaal-dildo/roze-sweet-secret-prostaatstimulator-_26836.html. Daar kun je onder ‘Technische specificaties’ bij eigenschappen zien dat het van siliconen is gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.928 keer bekeken

Geschreven door

Sinterklaasavond ligt op de loer! Weet jij al wat voor cadeautjes je aan je partner gaat schenken? En wat staat er eigenlijk bovenaan jouw stoute wensenlijstje? Om je op weg te helpen, zetten we de meest sexy cadeautips voor je op een rij. Sexy Sinte…
1.928 keer bekeken