Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Hoe krijg ik een langdurige erectie?”

29 april 2023,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik hebben de gewoonte dat ik haar eerst vinger tot zij klaarkomt. Daarna penetreer ik haar met mijn penis. Echter, de laatste tijd wordt mijn penis vroegtijdig slap en lukt het dus moeilijk om nog te penetreren. Hoe komt dat en wat kan ik doen om te zorgen voor een langdurige erectie?

– Finn, 21 jaar

Beste Finn,

Bijna iedere man heeft het wel eens meegemaakt: de penis verliest eerder dan gewenst de erectie en wordt weer slap. Het is heel normaal dat dit soms gebeurt, bij jong of oud. Echter, gebeurt het geregeld, dan kan het zeker leiden tot vervelende gevoelens, onzekerheid bij jou en/of je partner of relationele of seksuele spanningen. Om te begrijpen wat je kan doen om te zorgen voor een langdurige erectie, is het fijn om te weten waar het door kan komen dat de penis eerder dan gewenst weer slap wordt.

Wist je dat… erectieproblemen onder een van de meest voorkomende seksuele problemen bij mannen vallen? Ongeveer 25% van alle mannen onder de 40 jaar heeft er wel eens last van (gehad).

Waarom blijft mijn penis niet stijf?

Bij het krijgen en houden van je erectie spelen diverse factoren een belangrijke rol. Het brein, je zenuwstelsel, hormonen, spierspanning en je bloedvaten: allen dragen bij aan een ‘normaal’ seksueel functioneren. Ook je psyche mag hierbij niet ontbreken: hoe jij je voelt, je gedachten en fantasieën, dat wat in je mind afspeelt, speelt een sleutelfactor in de mate waarin jij seksueel opgewonden raakt en tot een erectie komt. Naast alle lichamelijke en psychologische redenen waardoor je penis niet stijf wordt of blijft, speelt je leefstijl een niet onbelangrijke rol. Uiteindelijk zien we in de praktijk vaak dat een erectieprobleem ontstaat door een combinatie van verschillende factoren.

Psychologische oorzaken

 • Stress
 • Depressie of somberheid
 • (Chronische) vermoeidheid
 • Burn- of bore-out
 • Relationele problemen
 • Onzekerheid en/of laag zelfbeeld
 • Ervaren van prestatiedruk en faalangst

Lichamelijke oorzaken

 • Verslechterde doorbloeding
 • Hart- en vaatziekten
 • Te hoge bloeddruk
 • Te hoog cholesterolgehalte
 • Diabetes
 • Neurologische aandoeningen als MS, ziekte van Parkinson of slaapstoornissen
 • Beschadigingen aan het zenuwstelsel
 • Problemen met de urinewegen of de prostaat
 • Ziekte van Peyronie (kromstand van de penis)
 • Te veel spanning op de bekkenbodemspieren

Een erectieprobleem leidt vaak tot onzekerheid en focus bij een volgende keer: ‘Wat als het nu wéér niet lukt?’ Deze zorgen en stress houden een eventueel erectieprobleem helaas juist in stand.

Voornamelijk het ervaren van een druk te moeten presteren als man speelt een belangrijke rol bij het vroegtijdig verliezen van je erectie. Omdat de erectie nog vaak wordt gezien als hét mannelijke symbool van een goed seksueel functioneren, voelen veel mannen de nood om een stijve penis te krijgen én te houden. Zonder erectie is goede seks (penetratie) immers niet mogelijk, wordt vaak gedacht. De druk die hiermee gepaard gaat kan leiden tot een stressreactie in lichaam en geest, waardoor de seksuele opwinding juist blokkeert en daardoor de penis slap wordt. Te veel focus op het ‘moeten hebben en houden van een stijve penis’ werkt dus averechts.

Leefstijl en erectieproblemen

Onderschat ook niet de rol van een ongezonde leefstijl. Roken en overmatig alcohol- en/of drugsgebruik hebben een negatieve invloed op het welzijn van jouw lichaam en geest, waar ook het seksueel functioneren onder valt. Slechte voeding dat zich kenmerkt door een gebrek aan essentiële nutriënten, te weinig beweging, overgewicht, een te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol hebben vanzelfsprekend geen goede uitwerking op je gezondheid. Deze factoren kunnen immers leiden tot een hoger risico op het krijgen van hart- en/of bloedvatziekten, wat tevens leidt tot erectieproblemen.

Wist je dat… medicatiegebruik, te veel gebruik maken van chemicaliën (in parfums of bestrijdingsmiddelen van voedsel) tevens kan leiden tot een verstoring van je hormoonhuishouding, met mogelijk seksuele problemen tot gevolg?

Tips voor een langdurige erectie

De belangrijkste eerste stap die je zet, is bepalen of er überhaupt sprake is van een erectieprobleem. Indien je er regelmatig en/of langdurig last van hebt, is het de moeite waard om hier aandacht aan te schenken. Wees daarbij bewust van de verschillende oorzaken die kunnen leiden tot het verlies van je erectie. Ga dus na of er een lichamelijke of psychologische oorzaak aan ten grondslag kan liggen. Misschien een combinatie van verschillende factoren? Vergeet hierbij ook niet je leefstijl onder de loep te nemen. Enkele aandachtspunten:

 • Indien je goed functionerende nachtelijke erecties hebt en zonder problemen aan masturbatie kan doen, waarbij je erectie niet verdwijnt, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een psychologische reden;
 • Probeer zoveel mogelijk de focus te leggen op seksueel plezier, in plaats van te moeten presteren;
 • Zorg goed voor jezelf en verlies die selfcare niet uit het oog. Ontspan regelmatig, voed jezelf goed en gezond, beweeg regelmatig en onderneem dingen waar jij energie van krijgt;
 • Wees zo open en eerlijk mogelijk met je partner en maak de situatie bespreekbaar. Dit zorgt voor meer verbinding en intimiteit, en kan zorgen voor een vermindering van onzekerheid en spanning;
 • Schakel je huisarts in bij (vermoedens) van een lichamelijke oorzaak of langdurig aanhouden van het probleem. Een doorverwijzing naar een psycholoog of seksuoloog kan helpend zijn.

Hulpmiddelen

Naast allerlei dingen die je zelf kan doen om de situatie aan te pakken, zijn er ook specifieke hulpmiddelen die je kan inzetten om te zorgen voor een langdurige erectie. Een penispomp is vooral handig om te gebruiken voor het krijgen van een erectie. Dit is een cilindervormige koker die om de penis wordt geschoven. Via een pompje kan de penis vacuüm worden gezogen, waardoor bloed de zwellichamen instroomt en zo de penis hard wordt. Een penisring is vervolgens ideaal om te gebruiken om langdurig te genieten van je erectie. Deze ring wordt om de schacht van de penis geschoven, tot aan de basis ervan. Het zorgt ervoor dat het bloed minder goed terug kan stromen, dus juist langer in de zwellichamen blijft. Zo blijft de penis ook langer stijf.

Tip! Train je bekkenbodemspieren. Door middel van Kegeloefeningen krijg je meer controle over de aan- en ontspanning van deze belangrijke spieren, waardoor je ook meer controle krijgt over de bloedtoevoer naar de penis (en dus je erectie!).

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

 1. Ik heb last van een ernstige erectie in de penis, het is erg hard en onnatuurlijk bij het oprichten, en een zeer sterk seksueel verlangen. Ik ging naar de andrologiedokter en na een bloedtest vertelde hij me dat mijn behandeling was om seks te hebben. Ik heb 13 keer seks gehad in één nacht, en ’s ochtends was de vrouw uitgeput, en ik liep met haar mee tot ik afscheid van haar nam aan de deur en mijn penis erg stijf was. Ik vroeg haar om door te gaan tot 15 keer. Maar ze bood haar excuses aan. Het lijkt erop dat mijn penis haar baarmoeder heeft uitgeput vanwege de hardheid, omdat ze begon te lopen als een eend… Is deze toestand in mijn penis reden tot bezorgdheid? Nu is mijn lul sterk rechtop en zeer overvloedig met opwindingsvloeistof. Hij verkeert al meer dan drie uur in een staat van continue en ernstige erectie en is ondergedompeld in overvloedige opwindingsvloeistof. Dit is erg interessant, maar ik heb een goede nachtrust nodig. Ik wil niet masturberen omdat het verslaving veroorzaakt, het is geen remedie. Is het mogelijk om de oorzaak te achterhalen van deze sterke lust en harde erectie van de penis, die soms pijn doet vanwege de hevigheid van de erectie? Alsjeblieft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Wanneer een man tijdens de seks (veel) sneller klaarkomt dan hij zou willen, kan dat voor veel onzekerheid zorgen. Wanneer spreek je eigenlijk van vroegtijdig klaarkomen, ook wel premature ejaculatie genoemd? En: wat kan je er tegen doen? Allereerst…
5.294 keer bekeken