Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Waarom voelt het alsof ik moet plassen tijdens seks?”

6 augustus 2023,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb nu al enkele keren meegemaakt dat ik het gevoel heb te moeten plassen tijdens seks. Dit heb ik met meerdere bedpartners gehad, maar ik weet niet waar het vandaan komt. Dit gevoel is dan zo overheersend, dat ik dan niet meer kan genieten van de seks. Als de seks vervolgens voorbij is, is de plasdrang ook weer weg. Hoe kan dit?

– Laura, 21 jaar

Beste Laura,

Het gevoel te moeten plassen tijdens seks is volkomen normaal en komt dan ook bij veel vrouwen voor. In de meeste gevallen gaat het dan niet eens om een volle blaas. Echter, net als jij vinden veel vrouwen dat ongemakkelijk, waardoor het lastig wordt om nog van de vrijpartij te genieten.

Gevoel van plassen tijdens seks

De plasdrang die je tijdens de seks kan ervaren, heeft meestal te maken met de inwendige anatomie van je bekkengebied. De vagina zit namelijk dicht bij de blaas. Bij seksuele opwinding is er meer bloedtoevoer naar het bekken, waardoor onder andere het inwendige deel van de clitoris aanzwelt, maar ook de schaamlippen en vaginawand. Hierdoor ontstaat er meer druk op de blaas, wat bij langdurige stimulatie kan leiden tot het gevoel te moeten plassen tijdens de seks.

“Doggystyle en lepeltje-lepeltje zijn seksposities waarbij de plasdrang sneller opkomt dan andere seksstandjes.”

Sommige seksstandjes stimuleren indirect wat meer de blaas dan anderen. Zo zijn van onder andere doggystyle en lepeltje lepeltje bekend dat bij deze standjes de plasdrang sneller opkomt. Ook de positie waarbij de vrouw haar benen op de schouders van de man laat rusten, kan leiden tot het gevoel te moeten plassen.

Urine verliezen tijdens de seks

Daadwerkelijk plassen tijdens de seks komt niet vaak voor. Al kunnen sommige vrouwen soms wel een paar druppels urine verliezen. Dit urineverlies komt meestal doordat de urinebuis niet volledig is afgesloten tijdens de seks. Het komt dan vrij tijdens het orgasme, als meerdere spiergroepen samentrekken. Om dit te voorkomen, kan je proberen om vóór het vrijen naar het toilet te gaan om de blaas te legen. Leg eventueel een handdoekje naast het bed om wat urine op te vangen. Sommige koppels vinden seks onder de douche een prima oplossing.

G-spot stimulatie

Vaak wordt het plasgevoel ook gelinkt aan stimulatie van de g-spot en aan de vrouwelijke ejaculatie, ook wel squirten genoemd. Hierbij stoot de vrouw een ‘vloeistof’ uit via de urinebuis als ze klaarkomt. Deze vloeistof lijkt voor een groot deel te bestaan uit urine, maar er zijn ook andere stoffen aanwezig die in enkel urine ontbreken. Wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal over uit wat squirten en het vocht dat daarbij vrijkomt precies inhoudt.

Tip! Wil je juist een vrouwelijke ejaculatie ervaren? Dan is het belangrijk om je bekkenbodemspieren te ontspannen en je over te geven aan de ‘plasdrang’.

Wel lijken onderzoeken aan te tonen dat tijdens het squirten de blaas wordt geleegd. Het stimuleren van de G-spot kan dus leiden tot een toenemend gevoel te moeten plassen tijdens seks én de vrouwelijke ejaculatie (squirten), doordat de druk op de g-spot ook zorgt voor een druk op de blaas. De G-spot ligt namelijk aan de buikzijde van de vaginawand, ter hoogte van de blaas.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

5 reacties

 1. hallo wat kan ik eraan doen _ te ontspannen
  vaak hou ik me tegen verkrampen en zeg au
  voor mij nieuw ook

  1. Hallo Margareth,

   Wat maakt het dat je gaat verkrampen? Is dat omdat je pijn voelt? Of wat gaat er dan door je heen?
   Afhankelijk van de oorzaak kan je verschillende dingen doen:
   – glijmiddel gebruiken (om penetratie te versoepelen en comfortabel te maken, indien sprake is van vaginale droogte en pijn bij het vrijen)
   – het trainen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor krijg je meer controle over de aan- en ontspanning van jouw bekkenbodemspieren, waardoor je gemakkelijker kan ontspannen tijdens de seks.
   – Oefenen met staafjes van verschillende diktes. Je kan beginnen met het dunste staafje en de dikte opvoeren, om zo te oefenen met de spanning.

 2. Grappig dat iedereen dat gevoel anders ervaart. Ik ken het maar vind het een heerlijk gevoel, is de voorbode van een squirt🙈

  1. Voor iedereen is het gevoel inderdaad weer anders 🙂 Leuk om te lezen dat jij er van kan genieten. Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn partner en ik willen graag een keer anale seks proberen, maar ik maak me er toch een beetje zorgen over. Ik weet dat het vies klinkt, maar bestaat er een kans dat er poep meekomt? – Saartje Beste Saartje, Ja, die kans bestaat. Al…
60.838 keer bekeken