door seksuoloog Talitha

“Waarom voelt het alsof ik moet plassen tijdens seks?”

3 november 2018   5.554

Hallo Talitha, ik heb nu al enkele keren meegemaakt dat ik het gevoel hebt te moeten plassen tijdens seks. Dit heb ik met meerdere bedpartners gehad, maar ik weet niet waar het vandaan komt. Dit gevoel is dan zo overheersend, dat ik dan niet meer kan genieten van de seks. Als de seks vervolgens voorbij is, is de plasdrang ook weer weg. Hoe kan dit?

– Laura

Hi Laura,

Het gevoel te moeten plassen tijdens seks is volkomen normaal en komt dan ook bij veel vrouwen voor. In de meeste gevallen gaat het dan niet eens om een volle blaas. Net als jij vinden veel vrouwen dat ongemakkelijk, waardoor het lastig wordt om nog van de vrijpartij te genieten.

Gevoel van plassen tijdens seks

De plasdrang die je tijdens de seks kan ervaren, heeft meestal te maken met de inwendige anatomie van je bekkengebied. De vagina zit namelijk dicht bij de blaas. Zodra een penis of een seksspeeltje de vagina ingaat, kan dat leiden tot een druk op de blaas. Langdurige stimulatie kan dan leiden tot het gevoel van plassen tijdens seks.

“Doggystyle en lepeltje-lepeltje zijn seks posities waarbij de plasdrang sneller opkomt dan andere seks standjes.”

Sommige seks standjes stimuleren indirect wat meer de blaas dan anderen. Zo zijn van onder andere doggystyle en lepeltje lepeltje bekend dat bij deze standjes de plasdrang sneller opkomt. Ook de positie waarbij de vrouw haar benen op de schouders van de man laat rusten, kan leiden tot het gevoel te moeten plassen.

Urine verliezen tijdens de seks

Daadwerkelijk plassen tijdens de seks komt niet vaak voor. Al kunnen sommige vrouwen soms een paar druppels urine verliezen. Dit urineverlies komt meestal doordat de urinebuis niet volledig is afgesloten tijdens de seks. Het komt dan vrij tijdens het orgasme, als meerdere spiergroepen samentrekken.

Om te voorkomen dat je last hebt van urineverlies tijdens de seks, kan je proberen om vóór het vrijen naar het toilet te gaan om de blaas te legen. Leg eventueel een handdoekje naast het bed om wat urine op te vangen. Sommige koppels vinden seks onder de douche een prima oplossing.

G-spot stimulatie

Soms wordt het gevoel van plassen tijdens de seks gelinkt aan G-spot stimulatie. Het stimuleren van de G-spot wordt vaak gekoppeld aan de vrouwelijke ejaculatie (‘squirten‘). Hierbij stoot de vrouw een ‘vloeistof’ uit via de urinebuis als ze klaarkomt. Deze vloeistof lijkt voor een groot deel te bestaan uit urine, al zijn wetenschappers er nog steeds niet over eens of het voor 100% uit urine bestaat.

Wel lijken onderzoeken aan te tonen dat tijdens het squirten de blaas wordt geleegd. Het stimuleren van de G-spot kan dus leiden tot squirten, doordat de druk op de G-spot ook zorgt voor een druk op de blaas. De G-spot ligt namelijk aan de buikzijde van de vaginawand, ter hoogte van de blaas.

Wil je juist een vrouwelijke ejaculatie ervaren? Dan is het belangrijk je over te geven aan de ‘plasdrang’.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in, of laat een reactie achter hieronder. Ik beantwoord hem dan zo snel mogelijk voor je!

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

5 reacties op "Waarom voelt het alsof ik moet plassen tijdens seks?"

 • Grappig dat iedereen dat gevoel anders ervaart. Ik ken het maar vind het een heerlijk gevoel, is de voorbode van een squirt🙈

  • Hallo Margareth,

   Wat maakt het dat je gaat verkrampen? Is dat omdat je pijn voelt? Of wat gaat er dan door je heen?
   Afhankelijk van de oorzaak kan je verschillende dingen doen:
   – glijmiddel gebruiken (om penetratie te versoepelen en comfortabel te maken, indien sprake is van vaginale droogte en pijn bij het vrijen)
   – het trainen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor krijg je meer controle over de aan- en ontspanning van jouw bekkenbodemspieren, waardoor je gemakkelijker kan ontspannen tijdens de seks.
   – Oefenen met staafjes van verschillende diktes. Je kan beginnen met het dunste staafje en de dikte opvoeren, om zo te oefenen met de spanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

© 2019 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid