NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Onze eerste keer lukt ons niet. Help!”

21 mei 2022,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik zijn sinds kort samen en we bevredigen elkaar wel, maar doen niet echt aan penetratie. Dit komt omdat dit ons niet goed lukt. Als we het proberen, lijkt het of hij er niet in komt. Ook heb ik wel eens last van bloedverlies bij het vingeren en heeft hij moeite met stijf blijven. Het is voor ons beide de eerste keer, zijn we soms te gespannen? Help!

– Eline, 19 jaar 

Beste Eline,

De eerste keer vrijen is voor veel mensen behoorlijk spannend. Het klinkt in de media, in films of in boeken vaak erg romantisch, maar soms komt er heel wat bij kijken. Het hoeft dan ook absoluut niet perfect te gaan, als jullie uiteindelijk maar jullie weg erin vinden waar jullie beiden van genieten.

Klaar voor de eerste keer?

De stap om samen met je partner seks te gaan hebben is niet zomaar eentje die je maakt. Intiem zijn met je lief maakt je kwetsbaar, zowel lichamelijk als mentaal. Om je hierbij comfortabel te voelen, zul je soms een hele ontdekkingsreis voor moeten afleggen. Vaak begint dat bij soloseks of masturberen, door je lichaam te leren kennen en te ervaren wat je fijn vindt op seksueel vlak, waar je opgewonden van raakt, welke spots gevoelig zijn en wat je juist niet lekker vindt. Voordat je dus overgaat tot penetratie, adviseer ik om eerst goed kennis te hebben van je eigen lijf en je eigen seksuele wensen en grenzen.

De juiste ontspanning voor voldoende opwinding

Jouw lichaam zal niet direct klaar zijn voor actie. Daar is een aandachtig en goed verzorgd voorspel voor nodig. Bij mannen werkt dit doorgaans wat sneller en gemakkelijker: het krijgen en houden van de erectie zal voldoende zijn om over te kunnen gaan tot penetratie. Meiden of vrouwen hebben wat langer nodig. Het kan soms tot wel een halfuur duren voordat een vrouw voldoende opgewonden is. Dat betekent dat de vagina voldoende vochtig is en de vagina-diepte genoeg is verlengd zodat een penis erin past. Ontspanning van de bekkenbodemspieren speelt hierbij tevens een essentiële rol. Voor het bevochtigen van de vagina kunnen jullie glijmiddel gebruiken, al adviseer ik doorgaans om eerst te ontdekken hoe je met het juiste voorspel van nature voldoende vochtig wordt.

“Je dient eerst voldoende opgewonden te zijn, voordat je overgaat tot penetratie.”

Aandacht voor de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren is een spiergroep dat in het bekken ligt. Het ondersteunt de organen die in dit gebied liggen, zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Ook zorgt het voor het openen en afsluiten van de anus, plasgaatje en vagina. Probeer maar eens te doen alsof je jouw plas ophoudt: dit zijn de bekkenbodemspieren die je dan aanspant. Bij veel spanning wordt de vagina-opening wat dichtgeknepen en wordt de bloedtoevoer naar de vagina deels geblokkeerd. Dit zit een goede seksuele opwinding in de weg. Ga je bij onvoldoende opwinding toch over tot penetratie (met een vinger, een speeltje of een penis), dan kan dat pijnlijk zijn, wondjes of bloedingen tot gevolg hebben en merk je dat een penis wellicht niet past.

Van voorspel tot genieten van de eerste keer

Begin dus bij het begin, door je ontspannen en comfortabel te voelen met jezelf, je lijf en uiteindelijk ook met je partner. Weet van jezelf wat je lekker vindt en wees niet bang om dit ook aan te geven aan je partner. Zo leren jullie van elkaar hoe jullie elkaar kunnen verwennen en wat nodig is om goed opgewonden te raken.

Tip! Varieer voorzichtig met wat verschillende seksstandjes. Afhankelijk van jullie positie kan de seks anders aanvoelen. Experimenteer en ontdek wat voor jou wel of niet werkt.

Het helpt om je te blijven richten op wat je voelt en je lijf: voelt het nog fijn en ontspannen? En onthoud: het voorspel is essentieel! Ga echt pas over tot iets in de vagina brengen wanneer je voldoende vochtig bent en ontspannen genoeg bent om iets te ontvangen. Zelfs dan mag je niets forceren. De ontmaagding hoeft ook echt niet direct een geweldig succes te zijn. Jullie mogen best wat klungelen, gaandeweg ontdekken jullie wel wat werkt en wat niet. Elke keer een stapje verder proberen is net zo intiem en waardevol.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb nu al enkele keren meegemaakt dat ik het gevoel heb te moeten plassen tijdens seks. Dit heb ik met meerdere bedpartners gehad, maar ik weet niet waar het vandaan komt. Dit gevoel is dan zo overheersend, dat ik dan niet meer kan …
32.954 keer bekeken