door seksuoloog Talitha

“Is het slecht voor je relatie als je geen zin in seks hebt?”

14 augustus 2021

Beste Talitha, ik heb al een aantal jaar een relatie en ben heel tevreden over ons seksleven. Toch heb ik echt niet altijd zin in seks. Mijn vriend wel, dus soms doe ik het ook maar gewoon voor hem. Ik ben bang dat het schadelijk is voor mijn relatie als ik laat weten dat ik geen zin in seks heb. Is dat ook zo?

– Lize, 29 jaar

Beste Lize,

Het is een illusie dat we altijd maar zin hebben in seks. Libido is afhankelijk van heel wat factoren, waaronder de duur van je relatie. Iedere relatie komt het wel eens tegen: te moe, te druk, of gewoon echt even geen zin in seks.

Geen zin in seks hebben

Af en toe geen zin in seks hebben is dus heel normaal. Zowel mannen als vrouwen krijgen hier wel eens mee te maken. Wat veel mensen dan denken, is dat het makkelijker is om met tegenzin seks te gaan hebben, dan je schuldig te voelen over het feit dat je jouw partner mogelijk hebt ‘afgewezen’.

Zin in seks maken

In sommige gevallen kan je zeker zin in seks maken. Veel mensen – en de meeste vrouwen – hebben soms gerichte seksuele stimulatie nodig om überhaupt opgewonden te raken. Tijd maken voor voorspel is dan een uitkomst om de opwinding op te voeren, zodat jullie uiteindelijk mentaal en lichamelijk klaar zijn voor geslachtsgemeenschap.

Nee tegen seks zeggen kan geen kwaad

Het is echter nooit de bedoeling dat je met tegenzin seks gaat hebben. Soms heb je gewoon echt geen zin. Dat hebben we allemaal wel eens en dat moet ook prima kunnen. Dit moet dan ook goed bespreekbaar kunnen zijn in een relatie. Soms is het namelijk nodig om duidelijk die grens aan te geven. Een goede relatie kenmerkt zich onder andere door het bespreekbaar maken van elkaars wensen en grenzen. Aangeven dat je geen zin hebt in seks hoort daar dus ook bij.

“Een goede relatie kenmerkt zich door het bespreekbaar maken van elkaars wensen en grenzen.”

Een beter seksleven

Sommige onderzoekers zijn zelfs van mening dat af en toe aangeven dat je geen zin in seks hebt, goed is voor je relatie én seksleven. Het idee hierachter is dat seks een teken is van liefde en intimiteit. Idealiter gebeurt het dus op de juiste momenten. Regelmatig seks hebben op verkeerde momenten, of met de verkeerde redenen, kan een negatieve lading geven op het begrip ‘seks’ in jullie relatie.

Hoe zeg je op een juiste manier ‘nee’ tegen seks in je relatie?

  • Geef duidelijk aan waarom je geen seks wil
  • Blijf bij je standpunt: nee = nee.
  • Breng het zo positief mogelijk, maar wel eerlijk. Geef bijvoorbeeld aan dat je je partner erg lief hebt, ook al wil je op dat moment geen seks.
  • Weiger niet te vaak seks.
  • Bied een alternatief aan.

Voorbeeld: “Ik vind het fijn om seks met jou te hebben, maar vanavond kan ik mijn hoofd daar niet toe zetten. Ik wil wel graag met je knuffelen en sta open voor orale seks. Hoe denk jij daarover?”

Zin hebben, zin maken en seks weigeren

Het is goed om een balans te hebben tussen zin hébben in seks, zin máken voor seks en seks weigeren. Weiger dus niet te vaak als je een keer geen zin hebt. Geef ‘zin maken in seks’ ook een kans en ontdek wat dat teweeg kan brengen. Merk je dat je structureel een (te) laag libido hebt, dan kan dat duiden op een onderliggend probleem. De oorzaken van een verminderd libido zijn erg uitlopend. Afhankelijk van de oorzaak zijn er ook verschillende dingen die je kan doen om dit probleem op te lossen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

2 reacties op "Is het slecht voor je relatie als je geen zin in seks hebt?"

  • Ik snap niet dat ze zeggen dat vrouwen nooit geen zin in seks hebben, …bij ons is dat andersom…mn man heeft veel minder zin dan mij…
    We verschillen drie jaar, hij is drie jaar ouder.

  • Ik heb ook het probleem dat ik thuis geen sex meer heb al 5 jaar niet meer dat is best wel lang hoe dat kan weet ik niet toen ik voor stelde dat ik haar een keer wil beffen likken of vingeren sloeg ze meteen op slot ik wil haar best wel oralesex geven maar ze wil niets bij mij doen komt allemaal alleen van mij af al 32 jaar heeft ze mij nog nooit verwend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid