Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik wil een hoog libido houden. Hoe zorg ik daarvoor?”

17 oktober 2020,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb nu al een hele poos een relatie met mijn vriend. In het begin van onze relatie hadden we regelmatig seks. Ik had dan ook continu zin in seks. Nu is dat wel anders helaas. Mijn libido is niet meer zo hoog als in het begin en soms moet ik mij echt ertoe zetten om maar gewoon seks te hebben met mijn vriend. Hoe kan dat en hoe zorg ik voor een hoog libido?

– Sanneke

Beste Sanneke,

Hoe langer de relatie duurt, hoe minder vaak we seks lijken te hebben. En dat is ook niet onlogisch. Wanneer de relatie nog pril is, is alles nieuw en spannend. Dat zorgt onder andere voor een hoog libido.

Naarmate een relatie langer duurt, zal het nieuwe en spannende er vanaf gaan. Sommige koppels krijgen bijvoorbeeld te maken met sleur. En dit heeft zeker invloed op de zin in seks. Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken van een minder hoog libido. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat de zin in seks op peil blijft.

Onderzoek toont aan dat de gemiddelde Nederlander in een langdurige relatie gemiddeld niet vaker dan 3 keer per maand seks heeft.

Minder zin in seks: de oorzaken

 • In een langdurige relatie zitten.
 • Conflicten of irritaties in een relatie.
 • Een verschil in libido. Vaak ontstaat frustratie als je een minder hoog libido hebt dan je partner.
 • Stress, bijvoorbeeld door drukte, veel aan je hoofd hebben of een hoge (werk)druk ervaren.
 • Vermoeidheid en slaaptekort.
 • De seks niet meer op een fijne manier beleven, bijvoorbeeld door onvoldoende opwinding (met mogelijk pijn als gevolg) of te weinig intimiteit.
 • Negatieve gevoelens, zoals somberheid, angst, onzekerheid en depressie.
 • Gebruik van hormonale anticonceptie.
 • Bepaald medicijngebruik.

Behoud een hoog libido

Met ‘hoog’ bedoel ik meer: een libido dat voor jou – en voor je partner – voldoende en bevredigend is. Een verminderde zin in seks kan dus te maken hebben met bovenstaande factoren. Om dit aan te pakken heb ik de volgende tips voor je.

Een gezonde geest…

Stress, somberheid of een depressie zijn behoorlijke libido-killers. Zo komt bij stress het hormoon cortisol vrij, waardoor het libido omlaag gaat. Ook negatieve gedachten en gevoelens kunnen een behoorlijke impact hebben op hoe jij jezelf seksueel ziet en voelt. Wanneer je somber, angstig of onzeker bent, is er vaak weinig ruimte over om te genieten van seks en zin te hebben in seks.

“Bij stress komt het hormoon cortisol vrij, waardoor het libido omlaag kan gaan.”

Creëer voldoende rustmomenten voor jezelf en zorg ervoor dat jij lekker in je vel zit. Raadpleeg de huisarts indien somberheid, angst, depressie of andere negatieve gevoelens en gedachten jouw dagelijks functioneren teveel beïnvloeden.

… in een gezond lijf

Niet alleen jouw mentale gezondheid bepaalt hoe jij je seksueel voelt. Het is ook belangrijk om jouw lichaam gezond te houden. Voldoende slaap en een gezonde leefstijl dragen bij aan een hoger libido. Overgewicht en overmatig alcohol of middelengebruik, worden juist gelinkt aan een verminderde zin in seks. Zorg daarom voor voldoende beweging, rust en gezonde voeding.

Blijf aan je relatie werken

Conflicten in een relatie leiden dikwijls tot problemen op seksueel vlak. Blijf communiceren met elkaar en pak irritaties en problemen samen – actief – aan. Ook als er geen problemen tussen jullie zijn, is het belangrijk om moeite voor elkaar te blijven doen, zodat passie, spanning, intimiteit en gebondenheid op peil blijven. Elkaar aanraken, knuffelen of strelen zorgt ervoor dat jullie je verbonden voelen met elkaar.

Sta ervoor open om te experimenteren met nieuwe dingen op het gebied van seks. In de loop van tijd kunnen jullie seksuele voorkeuren namelijk veranderen.

Van seks krijg je zin in seks

Iedere keer wanneer we een orgasme hebben, komt er een lading dopamine vrij in het brein. Dit zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Dit werkt als een beloning. En daar willen we natuurlijk meer van. Van vaker seks hebben krijg je dus uiteindelijk meer zin in seks.

Ook leidt regelmatig vrijen tot een betere doorbloeding van de geslachtsdelen, waardoor je ook makkelijker opgewonden raakt en/of blijft. Dit zorgt er dan weer voor dat we makkelijker zin krijgen in seks.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

4 reacties

 1. Mijn man 79 jr vind zich te oud om nog een matige cq ruige sex te hebben en hij vindt het vervelend als ik wat stimulans probeer,
  Soms sex lijkt me heerlijk, ik 71 jr heb nog regelmatig een orgasme.
  Dolle pret maar wel alleen.
  Hoe krijg ik mijn man wel zover, ik heb erover gesproken met hem, en zou erover nadenken, het is nog steeds stil, jammer hè
  Help

  1. Hoi Joep! Jazeker, je mag je vraag insturen 🙂 Afhankelijk van de vraag komt deze online in de rubriek, maar ik zal ook altijd persoonlijk via de mail antwoorden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, omdat ik sinds kort mijn eerste vriendje heb, overweeg ik om anticonceptie te gaan gebruiken. Maar omdat er zoveel keuze is, vind ik het lastig om te beslissen waar ik voor moet kiezen. Waar moet ik rekening mee houden zodat ik de best…
2.754 keer bekeken