door seksuoloog Talitha

“Mijn man kan niet klaarkomen. Wat nu?”

4 februari 2023

Beste Talitha, bijna vijf jaar heb ik al een relatie met een hele lieve man. Ons seksleven is goed: hij schenkt veel aandacht aan mij en ik aan hem. Er is alleen een hele grote maar… Hij is nog nooit in of door mij klaargekomen. Hoe we het ook proberen, mijn man kan niet klaarkomen. Dit maakt mij zó onzeker. Erover praten gaat moeilijk, hij vindt dat niet prettig. Vaak wimpelt hij het af met een “ik vind het zelf ook vervelend.” Hij komt wel klaar als hij zichzelf bevredigd, hoewel ook niet altijd. Wat ik ook probeer, er verandert niets. En na bijna vijf jaar begin ik echt wanhopig te worden. Wat moet ik nu doen?

– Sofie, 33 jaar

Beste Sofie,

Orgasmeproblemen worden vaak bestempeld als ’typisch vrouwelijk seksuele klacht’, maar ook mannen kunnen meer dan eens moeite hebben met het bereiken van hun hoogtepunt. Vaak ligt er een behoorlijke lading op wanneer een man niet kan klaarkomen, doordat het mannelijke orgasme (c.q. de zaadlozing) nog veel wordt gezien als het einde van een (succesvolle) vrijpartij. Met andere woorden: zonder mannelijk orgasme zou de seks niet compleet kunnen zijn. Ook wordt het uitblijven van een orgasme snel geïnterpreteerd als een teken dat de seks niet prettig of stimulerend genoeg is. Of dat er te weinig opwinding is. Dit leidt dan niet alleen tot onzekerheid bij de man in kwestie zelf, maar dikwijls ook bij diens partner. Graag ga ik wat dieper in op het feit dat jouw man niet kan klaarkomen.

“Vaak ligt er een behoorlijke lading op wanneer een man niet kan klaarkomen, doordat het mannelijke orgasme (c.q. de zaadlozing) nog veel wordt gezien als het einde van een (succesvolle) vrijpartij.”

Als een man niet kan klaarkomen

Hoewel het uitblijven van een zaadlozing vaak als iets lichamelijks wordt gezien, heeft niet kunnen klaarkomen als man in de meeste gevallen toch een psychologische oorzaak. Fysieke redenen kunnen daarentegen wel onderliggend zijn, zoals ziekten als diabetes of neurologische aandoeningen, medicatiegebruik (denk aan antidepressiva), verzwakte bekkenbodemspieren, een laag testosterongehalte of onjuiste of onvoldoende fysieke stimulatie. Maar zeker als blijkt dat een orgasme wel wordt bereikt bij zelfbevrediging, geeft dat aan dat de penis en het bereiken van maximale opwinding in principe ‘naar behoren’ functioneert en dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk psychologisch van aard is. Denk hierbij aan:

  • Stress
  • (Chronische) vermoeidheid en/of (langdurige) uitputting
  • Burn-out of bore-out
  • Angst, somberheid of onzekerheid
  • Ervaren van prestatiedruk
  • Gewenning

Prestatiedruk en faalangst

Zoals gezegd ligt er bij seks nog vaak veel nadruk op het mannelijk orgasme. Een zaadlozing is dikwijls voor velen de kers op de taart, de finishing touch. Hierdoor kan er behoorlijk wat druk op de schouders van een man komen: het kan als een daadwerkelijke prestatie worden gezien. En bij presteren geldt vaak ook een kans op ‘falen’. Alsof vrijen zonder mannelijk orgasme niet compleet of volledig succesvol is. Juist door die prestatiedruk en de angst te falen wanneer een man niet kan klaarkomen, blijft volledige opwinding soms uit, waardoor het moeilijker wordt om tot het hoogtepunt te komen.

De rol van gewenning

Masturbatie is voor velen dé manier om te ontdekken welke vorm van stimulatie het lekkerst is en hoe je het best tot een climax kan komen. Oefening én herhaling baart wat dat betreft kunst. Je hersenen registreren dit echter, waardoor als het ware een patroon van stimulatie en klaarkomen wordt opgeslagen op jouw ‘harde schijf’. Bij het orgasme komen namelijk gelukzalige stoffen vrij, waaronder dopamine. Het is als een soort beloning voor de manier waarop jij jezelf stimuleert. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Hoe vaker je het op die specifieke manier herhaalt, hoe sterker dit patroon in je brein wordt. Seks met een partner of stimulatie op andere manieren wijkt in zekere zin af van de manier waarop je het gewend bent tijdens zelfbevrediging. Jouw brein herkent deze manier niet zo goed; aan deze manier is veel minder sterk een beloning gekoppeld. Hoe opgewonden je dan ook bent, jouw ‘mind’ zit een orgasme dan mogelijk in de weg.

“Seks met een partner of stimulatie op andere manieren wijkt in zekere zin af van de manier waarop je het gewend bent tijdens zelfbevrediging. Het kan dan lastiger zijn om tot een orgasme te komen.”

Wat te doen als partner?

Als partner heb je weinig invloed op het al dan niet bereiken van zijn orgasme. Wel kan je proberen om minder gewicht te hangen aan dat hele concept van het mannelijk orgasme. Probeer gewoon samen te genieten. Communicatie is hierbij essentieel: wat vinden jullie fijn en lekker om optimaal te genieten in de slaapkamer? Zie seks als een plezierige en intieme tijd samen, niet als (vlug) middel om het doel (klaarkomen) te bereiken. Wellicht ontdekken jullie samen andere of nieuwe manieren van stimulatie, waardoor jullie seksleven naar een next level wordt getild. Hoe lastig praten over seks ook is, het is wel nodig om samen in verbinding te blijven. Ga het dus open en onbevooroordeeld aan, zo haal je de schaamte en de gevoelige lading van het onderwerp.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid