door seksuoloog Talitha

“Hoe voelt een orgasme? Heb ik er één gehad?”

3 april 2021

Beste Talitha, ik ben al enkele jaren seksueel actief, zowel solo als met een partner. Toch denk ik dat ik nog nooit een hoogtepunt heb gehad. Ik weet het althans niet zeker. Daarom vraag ik mij af: hoe voelt een orgasme en wat gebeurt er dan precies?

– Margot, 26 jaar

Beste Margot,

Hoe een orgasme voelt, kan voor iedereen weer anders zijn. Sommige vrouwen omschrijven het als een gevoel van ontlading, terwijl anderen het omschrijven als ‘een explosie’. Er kunnen gevoelens van verbondenheid aan gepaard gaan en sommige vrouwen worden zelfs emotioneel. Kortom: de subjectieve ervaring van een orgasme is voor iedereen weer verschillend.

Wat gebeurt er tijdens een orgasme?

Lichamelijk gezien gebeurt er van alles op het moment dat je klaarkomt. Simpel gezegd is het orgasme: ‘het ritmisch samentrekken van de spieren rondom de geslachtsdelen.’ Het aan- en ontspannen van deze spieren duurt ongeveer 10-15 seconden, hoewel er ook dames zijn die een orgasme van een minuut beleven.

Het hoogtepunt van de opwinding

Het orgasme vindt plaats op het hoogtepunt van jouw opwinding. Gedurende het vrijen bouwt de opwinding meer en meer op, waardoor ook de spanning in je lijf en spieren rondom de geslachtsdelen toeneemt. Uiteindelijk vindt er een ontlading van deze spanning plaats: het orgasme.

“Simpel gezegd is het orgasme het ‘ritmisch en ongecontroleerd samentrekken van de spieren van en rondom de geslachtsdelen’.”

Wat gebeurt er in het lichaam?

Kenmerken van toenemende opwinding

 • Versnelde ademhaling
 • Bloeddruk en hartslag gaan omhoog
 • Verwijding van de bloedvaten, waardoor er een rode gloed over de huid verschijnt (‘seksblos’)
 • Stijver worden van de tepels
 • Vochtig worden van de vagina
 • De schaamlippen en clitoris zwellen op
 • De vagina wordt dieprood van kleur

Kenmerken van het orgasme

 • Ritmische en ongecontroleerde spiersamentrekkingen van de vagina, anus, baarmoeder en bekkenbodemspieren, gedurende 10-15 seconden.
 • Verhoogde ademhaling, bloeddruk en hartslag
 • Verwijding van de pupillen
 • Soms: kreunen

Vlak na het klaarkomen, keert het lichaam vrij snel terug naar een rusttoestand. Ademhaling, hartslag en bloeddruk normaliseren zich al gauw en ook de ‘seksblos’ verdwijnt langzaam weer. Je kan plotseling gaan zweten en de spierspanning verandert in ontspanning.

Wat gebeurt er in het brein?

Als je opgewonden bent, gebeurt er ook van alles in de hersenen. Zo komen er verschillende hormonen vrij bij het klaarkomen, zoals endorfine. Dit stofje zorgt ervoor dat jij je gelukkig en voldoen gaat voelen.

Ook komt oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, omdat het ervoor zorgt dat je je verbonden voelt met iemand. Daarnaast voelen veel mensen zich slaperig worden na een climax. Dat komt omdat het stofje prolactine vrij komt.

Klaarkomen kan verschillend zijn

Een hoogtepunt kan elke keer anders voelen. Soms voelt het even als ‘best lekker’, terwijl een andere keer het orgasme zeer duidelijk en heftig aanwezig kan zijn. Er zijn genoeg vrouwen die soms zeer milde orgasmes hebben, die nauwelijks te herkennen zijn.

Dat hangt onder andere af van hoe opgewonden je bent en hoe je wordt gestimuleerd. Zo kan een hoogtepunt tijdens penetratie (‘vaginaal orgasme’) vaak dieper voelen dan wanneer enkel de clitoris wordt gestimuleerd (‘clitoraal orgasme’). Het clitoraal klaarkomen voelt vaak wat heftiger en scherper aan.

Tip! Neem eens de tijd om te masturberen, en sta stil bij wat je gedurende het bevredigen ervaart. Pak er desnoods een spiegeltje bij om te bekijken wat er bij je vagina gebeurt.

Meervoudig orgasme

Vrouwen hebben het vermogen om na het klaarkomen nog langere tijd opgewonden te blijven. Daardoor kunnen ze vaker klaarkomen. Daarbij kan het eerste orgasme heftig voelen, en een tweede of derde keer wat minder intens. Ook zijn er vrouwen die het juist omgekeerd ervaren: een paar milde orgasmes voorafgaand aan een krachtige climax.

Blijf vooral genieten van seks. Soms hoort daar een hoogtepunt bij, maar soms ook niet. Een vrijpartij kan heel bevredigend zijn zonder een herkenbaar hoogtepunt! Probeer je dus niet te druk te maken. Als je blijft genieten en experimenteren, is de kans best groot dat je het orgasme vanzelf duidelijk opmerkt 🙂


Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

4 reacties op "Hoe voelt een orgasme? Heb ik er één gehad?"

 • wat fijn om dit te lezen zeg. Ik merk dat een orgasme voor mij best lastig is, althans: het voelt voor mezelf altijd zo frustrerend om er mee bezig te zijn. Heb nu geen vriend ofzo maar wel eens een bedpartner. En dan vraag die soms heel lomp: “ben je klaargekomen?” Ik voel me dan best ongemakkelijk als ik niet ben gekomen, terwijl de seks dan echt niet verkeerd was. Beetje alsof klaarkomen dan per se moet ofzo

  • Wat vervelend om te horen dat je huidige bedpartner hier zo lomp mee omgaat. Het kan goed zijn om hier eens een gesprek over aan te gaan. Romantische relatie of niet, het is belangrijk dat seks voor beide partijen prettig is. En het naspel maakt hier ook zeker deel van uit. Hierin kun je bijvoorbeeld aan je bedgenoot uitleggen dat het hebben van een orgasme bij jou geen prioriteit heeft, dit kan ook helpen bij het loslaten van je frustraties.

 • Ik ben 15 jaar en nog maagd .het lijkt mij wel fijn om een dildo te gebruiken maar ik vind het een beetje eng ofzo. Hoe werkt z’n ding nou eigenlijk ? Wat moet je precies doen om een orgasme ofzo te krijgen😨?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

Bronnen

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid