Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Zijn het mannelijk en vrouwelijk orgasme verschillend?”

21 april 2018,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik hebben een geweldig seksleven, maar we genieten er beiden op een andere manier van. Soms komt zij meerdere keren klaar, soms ook niet. Hoe kan dat ons orgasme verschillend is? Ik kan nadat ik een orgasme heb gehad al helemaal niet nog een keer klaarkomen. Waarom is dat? Komen mannen en vrouwen echt heel anders klaar?

– Yannick

Beste Yannick,

Het klopt inderdaad dat mannelijk en vrouwelijk orgasme verschillend zijn op sommige vlakken. En dat heeft met een aantal dingen te maken. Ik zal je hier wat meer uitleg over geven.

Wat gebeurt er tijdens een orgasme?

In het lichaam

Zowel mannen als vrouwen hebben tijdens een orgasme een versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk en hartslag. Ook is er sprake van samentrekking van de bekkenbodemspieren en spieren rondom de anus. Bloedvaten zullen verwijd zijn, waardoor een rode gloed over de huid zichtbaar kan zijn.

Het mannelijk orgasme heeft een duidelijke evolutionaire functie: de mogelijkheid tot voortplanting. Veel onderzoekers vragen zich af wat het directe nut van een vrouwelijk orgasme is.

In het brein

Als we seksueel opgewonden zijn, vertonen dames en heren verschillende hersenactiviteit. Echter, tijdens het orgasme zijn bij zowel mannen als vrouwen dezelfde delen geactiveerd en gedeactiveerd. Bij beiden komen ook meerdere hormonen en stofjes vrij, waaronder:

  • Endorfine. Creëert een gelukzalig en voldaan gevoel.
  • Oxytocine*. Ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het versterkt de emotionele band tussen de partners.
  • Prolactine. Een hormoon dat ons slaperig maakt.

* Oxytocine komt bij vrouwen in grotere hoeveelheden vrij. Daarom linken vrouwen vaker seks aan liefde en willen ze vaker knuffelen na de seks.

Wist je dat… endorfine ook vrij komt bij het eten van chocolade, het luisteren naar je favoriete muziek en tijdens meditatie?

Waarom het mannelijk en vrouwelijk orgasme verschillend zijn

Hoewel de meeste mannen en vrouwen een vergelijkbaar gevoel ervaren tijdens het hoogtepunt, is het mannelijk en vrouwelijk orgasme verschillend op een aantal vlakken.

De duur van het orgasme

Het orgasme van de vrouw duurt gemiddeld langer dan die van de man. Het vrouwelijk orgasme duurt tussen de 10 tot 15 seconde, waarbij de climax van de man na 5 tot 10 voorbij is. Er zijn gevallen bekend van vrouwen die langer dan een minuut genieten van een orgasme.

Tijd om tot een orgasme te komen

Voor vrouwen is het vaak een stuk moeilijker om tot een orgasme te komen dan voor mannen. Dit heeft mede te maken met de anatomie van de geslachtsdelen. Zo hebben veel vrouwen clitorisstimulatie nodig. En niet ieder standje tijdens de seks zorgt voor deze stimulatie.

Daarnaast heeft een vrouw 10 tot 20 minuten nodig om volledig opgewonden te zijn en een orgasme te bereiken, terwijl de heren er gemiddeld 7 tot 14 minuten over doen. Dit is echter wel een gemiddelde van iedere vorm van seksuele stimulatie (masturbatie, orale seks, penetratie). Tijdens penetratie komen veel mannen binnen 5 minuten klaar.

Veel vrouwen kunnen sneller klaarkomen tijdens masturbatie dan tijdens penetratie.

De herstelfase

Na het orgasme komt ons lichaam in een rustfase. Er komen dan grote hoeveelheden prolactine vrij én de seksuele opwinding gaat dalen. Dit maakt het dus lastig om na een orgasme nog een keer klaar te komen. We moeten letterlijk herstellen van een orgasme.

Maar vrouwen kunnen vaker klaarkomen. Hoe komt dat dan? Bij vrouwen is deze herstelfase minder sterk aanwezig en bovendien veel korter. Ze blijven dus seksueel opgewonden en er komt minder prolactine vrij (dat stofje dat ons slaperig maakt 🙂 ). Als ze na een orgasme gestimuleerd blijft, is de kans dus aanwezig dan ze opnieuw tot een hoogtepunt komt.

Let op! Mannen kunnen wel meerdere orgasmes ervaren, maar in deze gevallen is er geen sprake van een zaadlozing. Hij ervaart het gevoel van klaarkomen dan in zijn hoofd (‘droog orgasme‘).

Ejaculatie

Het meest bekende verschil: mannen hebben een zaadlozing tijdens de climax; vrouwen niet. Al zijn er vrouwen die in staat zijn om te ‘ejaculeren’ tijdens het hoogtepunt: squirten. Dit fenomeen wordt voornamelijk toegeschreven aan het stimuleren van de g-spot.

Wist je dat… een man zich soms nog dagen na een zaadlozing moe en lamlendig kan voelen door het vrijkomen van grote hoeveelheden prolactine?


Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. Als ik sex Heb met mn vriendin dan hebben voor spel maar tijdens de voor spel kom ik gauw klaar Hoe kan ik uit stellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik ben heteroseksueel en sinds mijn 14e seksueel actief. Soms masturbeer ik, maar laatst ging ik mijzelf anaal vingeren. Ik kwam daar erg fijn van klaar, hoewel ik dit zelf best raar vond. Ik zou hier graag verder mee willen experiment…
29.358 keer bekeken