Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Zo helpt seks je die winterdip door

15 januari 2023,

geschreven door

Koud. Guur. Vroeg donker. Dikke truien aan. In vergelijking met de hoopvolle lente en zwoele zomer, staat de winter nou niet meteen bekend als de meest sexy tijd van het jaar. Toch is er een goede reden om juist in de winter wat extra aandacht aan je seksleven te besteden. Seks is namelijk een heel goed medicijn tegen die vervelende winterdip. Of je nu af en toe tijd maakt voor een fijne sessie met je partner of een beetje tijd neemt voor wat intimiteit, een beetje sexy time op z’n tijd helpt jou net wat meer goedgehumeurd die gure maanden door.

In de winter minder zin?

Heb je in de winter wat minder zin in seks? Merk je dat je hoofd er gewoon even wat minder naar staat? Maak je geen zorgen, dat is helemaal niet raar. Veel mensen ervaren dat zo. Het is nu eenmaal een seizoen waarin we allemaal wat meer naar binnen gekeerd raken. We hebben bedekkende kleding aan, zijn minder buiten en zoeken elkaar net wat minder op. Waar de zomer bol staat van dagjes strand en avondjes op het terras, kruipen veel mensen in de winter liever met dikke sloffen aan onder een dekentje op de bank. En dan kan het dat het sexy sfeertje even ver te zoeken is. Zeker als je in de donkere maanden ook nog wat meer last krijgt van somberheid en neerslachtigheid.

Tijd voor geborgenheid

Hoewel het dan verleidelijk kan zijn om aan deze gevoelens toe te geven en seks even onderaan je prioriteitenlijstje te zetten, is het juist in deze periode extra belangrijk om er wel tijd voor te maken. Genieten van seks roept namelijk allemaal prettige gevoelens op. Zo roept het een gevoel van verbondenheid en genegenheid op, waar je juist in een winterdip net even wat extra behoefte kan hebben. Ook is het goed voor je zelfvertrouwen, zelfbeeld en algehele geluksgevoel. De ideale mentale vitaminecocktail dus om een beetje happy de winter door te komen.

Juist in deze periode is het extra belangrijk om tijd te maken voor seks.

Een bommetje aan geluksstofjes

Dat seks je zo’n goed gevoel geeft, komt doordat je allemaal fijne stofjes aanmaakt gedurende het voorspel, tijdens de seks zelf en bij het het orgasme. Oxytocine en vasopressine geven bijvoorbeeld een verbonden en liefdevol gevoel. Dopamine stimuleert je genot- en beloningscentrum. Serotonine reduceert stress en stimuleert het geluksgevoel. Als je seks hebt, laat je dus als het ware een soort bommetje van positieve stofjes afgaan. Juist in de wintermaanden dat je misschien wel een extra boost kan gebruiken, is dat natuurlijk ideaal.

Help je immuunsysteem de winter door

En dat is nog niet alles. Wist je dat mensen die drie keer per week seks hebben een beter immuunsysteem hebben? Seks versterkt namelijk het immuunsysteem. Gezond leven en goed slapen zijn hier ook heel belangrijk voor. En laat seks nou net enorm goed helpen bij het verlagen van stress en het stimuleren van een goede nachtrust. Dat komt onder andere door de serotonine die tijdens de seks vrijkomt. Deze neurotransmitter is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. En ook andere stofjes die tijdens de seks vrijkomen zijn goed voor stressreductie, ontspanning en slaap.

Seks helpt enorm goed bij het verlagen van stress en het stimuleren van een goede nachtrust.

Maak plezier

Tot slot moeten we natuurlijk ook de fun factor niet vergeten. Seks is simpelweg een hele goede manier om samen met je partner een fijne tijd te hebben, te lachen, te genieten en lol te hebben. Weer even elkaars nabijheid te voelen en de ander te laten weten hoe aantrekkelijk je elkaar vindt. Gun de ander en jezelf dus juist in die koude winter die intieme momenten samen, dan geef je zo’n winterdip net een beetje minder kans. Waar kun je de winterkou nou beter mee trotseren dan met zo’n heerlijke rozige aftersex glow op de wangen? Het goede gevoel dat seks je geeft, houd je namelijk van binnenuit warm.

Veel plezier!

Hulp nodig?

Worstel je met je sexdrive of heb je moeite om seksualiteit een prioriteit te maken? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, seks hebben is voor mij altijd een hele andere beleving dan voor mijn vriend, heb ik het idee. Ik heb vaak moeite met klaarkomen, maar het ontbreken van een orgasme betekent voor mij niet dat de seks niet fijn was. Mijn vriend daarente…
2.385 keer bekeken