It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

“Ik heb soms een spontaan orgasme. Is dat normaal?”

3 augustus 2019,

geschreven door

Beste Talitha, ik merk dat ik soms wel eens zomaar een spontaan orgasme heb. Zonder dat ik eigenlijk iets doe. Zo kan het zelfs gebeuren dat ik een orgasme heb als ik aan het fietsen ben, of bijvoorbeeld als ik wakker word. Ik ben dan voor mijn gevoel helemaal niet met seks bezig. Is dit wel normaal?

– Jolijn

Beste Jolijn,

Het kan heel goed voorkomen dat je soms een spontaan orgasme ervaart. Zowel mannen als vrouwen kan dit overkomen en in de meeste gevallen is het helemaal niets om je zorgen over te maken.

Wat is een spontaan orgasme?

Een ‘spontaan orgasme’ zegt het eigenlijk al. Klaarkomen op momenten zonder dat je daar op rekent. Vaak kan dit gebeuren tijdens het dagelijks functioneren, zonder bezig te zijn met seks of iets dat met seks te maken heeft. Je hoeft dan ook niet per se seksueel opgewonden te zijn om tot een orgasme te komen.

Wist je dat… een derde van de vrouwen wel eens een orgasme in haar slaap/tijdens het wakker worden heeft gehad?

Zowel mannen als vrouwen kunnen een spontaan orgasme krijgen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren.

Nachtelijke orgasmes: natte dromen of slaap-orgasmes

Dat mannen tijdens de nacht kunnen ejaculeren, is algemeen bekend. Maar ook vrouwen kunnen een ‘natte droom’ ervaren. Tijdens de REM-slaap stroomt er namelijk meer bloed naar de vagina. Ook is dit de slaapfase waarin we dromen. Zo kan je ook erotische dromen hebben. Deze dromen, in combinatie met de verhoogde bloedtoevoer naar de schaamstreek, kunnen dus leiden tot een spontaan orgasme. Dit orgasme kan je bewust beleven als jij op dat moment wakker wordt.

Fysieke prikkeling bij niet-erotische handelingen

Meestal werken lichaam en geest samen als het op seks aankomt. Toch kan het orgasme ook optreden als één van de twee (lichaam of geest) niet bewust bezig is met seks. Zo is het helemaal niet gek dat je een orgasme kan krijgen tijdens het verrichten van een niet-erotische handeling. Bijvoorbeeld tijdens het fietsen of sporten. Er kan dan sprake zijn van wrijving bij de schaamstreek of bepaalde lichamelijke bewegingen en spierspanningen die leiden tot een ontlading in het bekken.

Wist je dat… mannen met een zittend beroep (bijvoorbeeld chauffeurs) makkelijk een erectie kunnen krijgen en zelfs tot een zaadlozing kunnen komen?

Klaarkomen zonder aanraking

Andersom geldt ook dat fysieke aanraking niet per se nodig is. Klaarkomen zonder aanraking is iets dat vooral bekend is in de tantra-wereld. Zo kan jij je mentaal focussen op seksuele fantasieën, waarmee je een seksuele energie aanwakkert. Deze seksuele energie kan uiteindelijk zo sterk aanwezig zijn, dat het leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar de schaamstreek. Uiteindelijk kan het leiden tot een ontlading (het orgasme).

Restless Genital Syndroom (ReGS)

In zeldzame gevallen kunnen vrouwen een aanhoudend tintelend gevoel in de schaamstreek hebben, zonder seksueel verlangen te hebben. Hierbij ervaren vrouwen continu het gevoel alsof ze bijna op het punt staan om klaar te komen. Er is een voortdurende genitale spanning en het gaat vaak gepaard met rusteloze benen.

Seks of zelfbevrediging bieden geen oplossing om het gevoel van opwinding te doen verminderen. ReGS heeft in veel gevallen een behoorlijk negatieve impact op het dagelijks functioneren. Artsen gaan uit van een neurologische oorzaak, zonder een eenduidige behandeling.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

  1. Als jongen van 18 jaar zat ik veel op de racefiets. Het kwam geregeld voor dat ik tijdens het fietsen een zaadlozing kreeg soms zonder aan seks te denken. Daarna heb ik mezelf geleerd om met behulp van druk en massage van het gebied tussen scrotum en anus tot superintense orgasmes te komen. Nu ben ik 68 én is het nog altijd mijn favoriete manier van masturberen. Elke week minstens een of twee keer. Zaaaalig.

  2. Toevallig laatst nog gehad, Lag te slapen ineens wakker geschrokken, want het voelde NAT aan.. kan je net lekker slapen, maakt een orgasme je weer wakker… leuk lichaam hen je dan 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik ga als happy single door het leven en heb niets te klagen. Op seksueel vlak weet ik mezelf vaak goed te bevredigen, maar inmiddels merk ik dat ik ook daar mijn routine in heb gevonden, waardoor het allemaal niet zo spannend meer is….
650 keer bekeken