Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik heb pijn bij het vrijen. Wat kan ik doen?”

9 januari 2021,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendje en ik zijn sinds kort aan het experimenteren met seks. We zijn voor elkaar onze eerste bedpartners, dus het is allemaal nog erg spannend. We zijn inmiddels zover dat we klaar zijn voor seks en hebben het een paar keer geprobeerd, maar ik heb veel pijn bij het vrijen. Wat kan ik doen om er meer van te gaan genieten?

– Lotte

Beste Lotte,

De eerste keer met iemand naar bed gaan is voor velen een heel spannende ervaring. Hoewel je misschien vaak leest dat de eerste keer geweldig is voor de meesten, is dat in de praktijk lang niet altijd het geval. Seks (in breedste vorm) is dan ook iets dat je langzaam samen moet ontdekken. Dat geldt ook voor penetratie: het kost tijd en geduld om te ervaren hoe jullie het prettig en lekker kunnen maken.

Hoe ontstaat pijn bij het vrijen?

Pijn bij het vrijen is een van de meest gehoorde klachten onder meiden en vrouwen. Niet alleen bij vrouwen die voor het eerst seksueel actief zijn, ook ervaren dames kunnen nog altijd pijn voor, tijdens of na de seks ervaren. Deze pijn kan – afhankelijk van waar je de pijn voelt – verschillende oorzaken hebben.

Diepe dyspareunie

Pijn bij het vrijen wordt in medische termen ook wel dyspareunie genoemd. Die pijn kan je voelen diep in je onderbuik tijdens penetratie. Dit wordt diepe dyspareunie genoemd en is vaak voelbaar doordat de penis (of een seksspeeltje) tegen de baarmoedermond stoot. De meest voorkomende oorzaak daarvan is onvoldoende seksuele opwinding. In rusttoestand is de vagina slechs 6 à 7 cm diep. Bij opwinding rekt de vagina op, waardoor deze dieper wordt en makkelijker een penis in erectie kan ontvangen. Bij onvoldoende opwinding is de vagina wellicht nog niet diep genoeg, waardoor de penis tijdens penetratie sneller tegen de baarmoederwand drukt. Dit is dan voelbaar en kan pijnlijk zijn.

Wist je dat… sommige vrouwen van nature een minder diepe vagina hebben, waardoor de sneller pijn bij het vrijen ervaren?

Oppervlakkige dyspareunie

Een andere vorm van pijn bij het vrijen is meer voelbaar bij of rondom de vagina-opening. Dit wordt oppervlakkige dyspareunie genoemd en is – net als bij diepe dyspareunie – vaak een gevolg van te weinig seksuele opwinding. Als vrouwen opgewonden raken, stroomt er meer bloed naar de vagina, waardoor deze opzwelt. Door de toenemende druk op de bloedvaatjes in de vaginawand, wordt het vocht in het bloed naar buiten geperst, waardoor de vagina vochtig wordt. Het vochtig worden van de vagina wordt ook wel vaginale lubricatie genoemd en is nodig om penetratie van een penis soepel en comfortabel te laten verlopen. Onvoldoende opwinding kan ervoor zorgen dat de vagina niet vochtig genoeg is, waardoor penetratie stroef en pijnlijk wordt.

Andere oorzaken van pijn bij het vrijen

Naast onvoldoende seksuele opwinding, kunnen er ook andere oorzaken van pijn bij het vrijen:

  • Vaginisme. Hierbij spannen de spieren rondom de vagina-opening onwillekeurig samen, waardoor de vagina (deels) gesloten raakt. Iets inbrengen kan dan lastig of onmogelijk worden of gaat gepaard met pijn. Soms lukt zelfs het inbrengen van een vinger of tampon niet. Dyspareunie en vaginisme gaan vaak samen: bij pijn span je de spieren sneller aan, waardoor een vaginistische reactie optreedt. Dit leidt vervolgens weer tot meer pijn.
  • Een infectie van de vagina of vulva. Sommige vrouwen hebben last van een infectie, waarbij sprake is van een branderig of pijnlijk gevoel tijdens de seks of bij aanraking. Ook sommige soa’s kunnen pijn bij het vrijen veroorzaken.
  • Huidaandoeningen in en rondom de vagina, zoals eczeem of psoriasis.
  • Endometriose
  • Te harde en/of ruwe penetratie.

Zo kan je genieten van een fijn seksleven

De beste tip die ik je kan meegeven is: neem alle tijd om langzaam naar penetratie toe te werken. Je lichaam heeft tijd nodig om volledig opgewonden te raken. Het voorspel is een belangrijk onderdeel van het seksuele repertoire en stelt jou in staat om goed op te warmen. Ontdek middels dit voorspel wat jij fijn en lekker vindt en waar jij echt opgewonden van raakt.

Tip! Lukt het niet om voldoende vochtig te worden, ook al ben je klaar voor penetratie? Gebruik dan glijmiddel.

Pas als je goed vochtig bent geworden, ben je er klaar voor om tot penetratie over te gaan. Dit kan soms wel tot 20 à 30 minuten duren. Probeer tijdens de penetratie zoveel mogelijk te ontspannen. Als er teveel spanning op je bekken staat, gaan de spieren rondom de vagina-opening, ook wel de bekkenbodemspieren genoemd, aanspannen, waardoor de vagina-opening vernauwt. Iets inbrengen wordt dan lastiger en kan pijnlijk worden.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. mijn vriendin is Chinees, Chinese vrouwen hebben een kleinere (strakkere) vagina. Ik daarintegen heb een dikke penis (omtrek 17 cm). Mijn vriendin houd niet van voorspel. Strelen vind ze kietelen en orale sex vind ze vies. Waardoor het inbrengen voor haar en mij heel pijnlijk is. Eenmaal binnen geniet ze volledig van sex. Ze zegt ook “size matters” , ze vind mijn penis heel mooi en fijn. Ik had glijmiddel gekocht. haar reactie doe niet zo raar met spuug lukt het ook wel. Ik zou heel graag als voorspel orale sex willen, en dan niet zozeer pijpen maar haar vagina kussen en likken. Ik vind haar vagina heel mooi. Maar zij vind haar vagina lelijk en stinken. kortom sex met haar is in het begin pijnlijk ook voor mij, maar daarna is het voor ons geweldig. Hoe kan ik haar overtuigen dat het anders, beter kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, lange tijd was ik vrijgezel en maakte ik veel gebruik van mijn luchtdrukstimulator. Op die manier kwam ik makkelijk aan mijn trekken. Sinds kort heb ik een vriendje en ik merk dat het in de slaapkamer erg stroef gaat. Het lukt me niet …
2.687 keer bekeken