NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

19.050 keer bekeken

Zo kun jij je vaginisme overwinnen

30 september 2020,

geschreven door

Ongeveer 150.000 vrouwen in Nederland hebben last van vaginisme. Hierbij is het inbrengen van een penis, vinger of tampon in je vagina simpelweg onmogelijk. Soms omdat het te veel pijn doet, soms omdat de vagina te nauw lijkt te zijn. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer je graag penetratie wilt, maar je lichaam niet meewerkt. Er zijn vrouwen die zelfs geen wattenstaafje in hun vagina krijgen. 

Oorzaken vaginisme

Bij een overgroot deel van de vrouwen met vaginisme is de oorzaak niet lichamelijk, maar mentaal. Zo kan een angst voor seks of een trauma de boosdoener zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen te doen om je vaginisme te verminderen of zelfs helemaal op te lossen. Omdat vaginisme verschillende oorzaken kan hebben, kan het zijn dat de ene oplossing misschien beter werkt voor jou dan voor de ander. Probeer te bedenken waar jouw vaginisme mogelijk door is ontstaan! Zo kun je het beste bepalen welke methode voor jou goed kan werken. Helaas is het niet altijd mogelijk om de oorzaak van vaginisme te achterhalen.

Praat erover en ontspan

Het kan zijn dat jouw vaginisme wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld onzekerheid over je bedprestaties of over hoe je eruit ziet. Maar er zijn ook vrouwen die nog nooit seks hebben gehad en bang zijn voor penetratie. Je bekkenbodemspieren kunnen zich dan onbewust flink aanspannen. Het is in dat geval belangrijk dat jij en je partner op één lijn zitten. Praat over je angsten en onzekerheden en leg uit dat je tijd nodig hebt. Maar zorg daarnaast ook voor een fijne, relaxte sfeer zodat je (bekkenbodem)spieren ontspannen en penetratie uiteindelijk makkelijker wordt.

Voorspel om vaginisme te verhelpen

Probeer bijvoorbeeld eens een (erotische) massage of neem samen een warm romantisch bad voordat jullie aan een vrijpartij beginnen. Neem de tijd om te ontspannen. Hang geen tijd aan jullie vrijpartij en houd in je achterhoofd dat penetratie niet moet, maar dat jullie het alleen doen als jij eraan toe bent. Ook al is dat niet nu, maar een andere keer! Leg de focus op voorspel en elkaar bevredigen met vingers en mond. Dat alles kan ervoor zorgen dat penetratie minder belangrijk voor je wordt en dus ook minder angstaanjagend.

Penetratie-oefeningen voor vaginisme

Penetratie-oefeningen kunnen heel goed helpen voor vrouwen die bijvoorbeeld een te strak maagdenvlies hebben of bang zijn dat penetratie pijnlijk is. Ze kunnen wennen aan het oprekken van de vagina door iets met een kleine diameter in te brengen. Elke keer dat de omvang als prettig wordt ervaren, kan een groter staafje gebruikt worden. De volgende tips zijn handig bij penetratie-oefeningen:

 • Stel jezelf gerust en doe het in een ontspannen omgeving waar je ongestoord je gang kunt gaan.
 • Forceer het niet, geef je lichaam de tijd om te wennen aan de dikte.
 • Doe het helemaal zelf; jij weet immers hoe ver je kunt gaan.
 • Doe het eerst alleen; laat je partner alleen toekijken als jij je daar comfortabel bij voelt.

“Penetratie-oefeningen kunnen heel goed helpen voor vrouwen die bijvoorbeeld een te strak maagdenvlies hebben of bang zijn dat penetratie pijnlijk is.”

Deze methode zal niet voor elke vrouw werken. Wanneer je vaginisme is ontstaan door relatieproblemen of afkeer voor bijvoorbeeld de penis, zal het oprekken van je vagina niet de oplossing zijn. Dan zul je wat moeten doen aan je angst voor het mannelijke geslachtsdeel of de tegenzin voor seks met je partner. Lees in dat geval de alinea ‘hulp inschakelen’.

Welke staafjes kan ik gebruiken?

Is je vagina zo nauw dat je er zelfs geen vinger in kunt steken? Dan is de 4-delige dilator set wat voor jou. Het smalste staafje is slechts 0,9 centimeter in doorsnee en de dikste is 1,2 centimeter. Wanneer je toe bent aan dikkere staafjes – of je krijgt een vinger er al wel in – is de vaginisme dildo set geschikt. Eindig je oefeningen uiteindelijk met een dildo van 4 centimeter doorsnee, wat de dikte is van een gemiddelde penis.vaginisme dilator set vaginisme dildo

Bekkenbodemoefeningen voor vaginisme

Behalve het oprekken van je vaginaopening, kun je ook proberen je spieren binnenin te laten ontspannen. Dit kun je doen door enkele bekkenbodemoefeningen te doen. Dit helpt slechts wanneer je bekkenbodemspieren gespannen zijn door stress of angst. Wanneer er een lichamelijke oorzaak is voor jouw vaginisme, zullen deze oefeningen je (waarschijnlijk) niet helpen. Denk aan gekantelde bekken, littekenweefsel binnenin of een vaginale infectie. In dat geval is het raadzaam je huisarts om advies te vragen. Maar als je vaginisme terug is te leiden naar spanningen, kun jij proberen je bekkenbodemspieren te ontspannen door middel van oefeningen.

Waar zitten de bekkenbodemspieren?

Allereerst is het belangrijk dat jij weet waar je bekkenbodemspieren zitten. Deze spieren lopen binnenin van je schaambeen tot je stuitje. Ze zorgen ervoor dat jij je ontlasting op kunt houden en ze bepalen dus ook hoe strak je vagina is. Lokaliseer je bekkenbodemspieren door bijvoorbeeld eens je plas op te houden midden in de straal. Doe dit overigens niet te vaak, dat is niet goed voor je lichaam. Maar zo voel je ze wel duidelijk zitten. Nu je weet welke spieren je moet trainen, kun je aan de slag:

 • Bekkenbodemspieroefening 1: ga op je rug op de grond liggen met je voeten vlak op de grond en je knieën in de lucht. Kantel je bekken waardoor jij je onderbuikspieren aanspant en je rugwervel volledig op de grond komt te liggen. Houd dit 5 seconden vast. Ontspan je spieren vervolgens waardoor je bekken weer omhoog komen. Doe dit langzaam en herhaal 10 keer in sets van 3.
 • Bekkenbodemspieroefening 2: blijf voor deze tweede oefening op je rug liggen met je voeten plat op de grond en je knieën in de lucht. Breng je bekken zodanig omhoog dat ze in de lucht hangen en jij je billen aanspant. Laat alleen je schouderbladen en voeten contact maken met de grond. Houd 5 seconden vast en laat je heupen weer naar de grond komen. Herhaal deze beweging 10 keer in sets van 3.
 • Bekkenbodemspieroefening 3: ga op handen en knieën zitten en ontspan eerst je rug, zodat hij een beetje hol wordt. Maak vervolgens een bolle rug en span je bekkenbodemspieren en buikspieren aan. Probeer je navel zoveel mogelijk in te trekken. Houd deze positie 5 seconden vast. Ontspan weer en herhaal de oefening 10 keer in sets van 3.

Als je deze oefeningen regelmatig herhaalt, kun jij na verloop van tijd precies voelen waar je bekkenbodemspieren zitten en wanneer ze gespannen zijn. Als de oefeningen succesvol zijn, heb jij na verloop van tijd meer controle over je spieren en ben je in staat ze zelf weer te ontspannen als ze onbewust samenknijpen.

“Als je deze oefeningen regelmatig herhaalt, kun jij na verloop van tijd precies voelen waar je bekkenbodemspieren zitten en wanneer ze gespannen zijn.”

Hulp inschakelen

Soms ontstaat vaginisme door een trauma uit het verleden zoals seksueel misbruik bijvoorbeeld of door relatieproblemen. Het probleem komt dan niet door een lichamelijke oorzaak, maar een mentale. Een uitgebreid voorspel, dilator oefeningen of bekkenbodem trainingen zullen dan vaak niet helpen om vaginisme op te lossen. In dat geval kun je het beste hulp zoeken bij een professional. Praat met je huisarts en laat je doorverwijzen naar een psycholoog, therapeut of seksuoloog. Er zijn veel mensen gespecialiseerd in vaginisme, waardoor je een groot aanbod aan professionals hebt om uit te kiezen.

Botox behandeling om vaginisme aan te pakken

Botox wordt vaak geassocieerd met plastische chirurgie. Maar het is ook een heel handig goedje om spieren mee te verslappen. Een botoxbehandeling om vaginisme tegen te gaan heeft alleen nut als je seksueel actief bent en als de oorzaak van je vaginisme niet lichamelijk is, maar psychisch. Ook heeft deze behandeling geen nut wanneer je relatieproblemen hebt bijvoorbeeld. Want het verslappen van je spieren gaat er in dat geval niet voor zorgen dat seks voor jou weer leuk wordt. Je kunt in dat geval beter hulp van een professional zoeken.

“Een botoxbehandeling om vaginisme tegen te gaan heeft alleen nut als je seksueel actief bent en als de oorzaak van je vaginisme niet lichamelijk is, maar psychisch.”

De behandeling is wel geschikt wanneer je onbewust je bekkenbodemspieren aanspant bij het zien van een penis of de gedachte dat penetratie pijnlijk is. Bij een botox behandeling worden de spieren in je vagina circa 3 tot 6 maanden verslapt. Hierdoor is penetratie niet of minder pijnlijk waardoor penetratie positiever wordt ervaren! Als de botox dan na enkele maanden is uitgewerkt, zouden de spieren zich niet meer onbewust moeten aanspannen.

Helaas is een botox behandeling niet goedkoop en ben je al gauw tussen de €1500 en €2000 euro kwijt.

Heb jij vaginisme en probeer je er van af te komen? Deel je verhaal en vertel ons of de bovenstaande opties hebben geholpen! Ook als jij nog meer tips weet die je lotgenoten kunnen helpen, horen we het graag van je!

12 reacties

 1. Hallo, ik heb geen vaginisme maar ik was een lange tijd heel sexueel actief. Ik en mijn vriend deden het elke dag ook als ik ongesteld was. Nu kunnen we het al bijna 2 maanden niet meer doen omdat ik een vreselijke pijn ervaar en seks gewoonweg niet lukt. Mijn clitoris doet ook pijn en lopen gaat soms moeizaam, ik kan niet naar de dokter om thuisredenen. Wat heb ik? Is het een hele geïrriteerde vagina?

  1. Beste Annebella,

   Wat vervelend dat je pijn ervaart tijdens het vrijen en bij de clitoris. Voel je de pijn ook als jullie niet seksueel actief zijn? En voel je het uitwendig, of (ook) inwendig. Sluit de vagina-opening af of voel je pijn bij aanraking? Je geeft aan dat soms lopen ook moeizaam verloopt. Mogelijk kan er sprake zijn van overgevoeligheid, een ontsteking of een infectie, waardoor de clitoris/vulva pijnlijk aanvoelt. Zo op afstand kan ik geen diagnose stellen, daar het verschillende oorzaken kunnen zijn, afhankelijk waar en wanneer je precies de pijn voelt.
   Probeer in ieder geval zo goed mogelijk voor je vulva te zorgen. Dat wil zeggen: niet wassen met zeep, maar dagelijks met lauwwarm water spoelen. Draag waar mogelijk katoenen ondergoed en zorg voor een goede weerstand. Bij een verminderde weerstand kunnen vaginale infecties makkelijker de kop opsteken.

   Indien dat niet voldoende is, kan ik niets anders adviseren om contact op te nemen met je huisarts.

 2. Ik heb extreem veel pijn tijdens het vingeren met mijn partner. Vooral het penetreren. Ik kan me daardoor niet ontspannen. Mijn vagina is te nauw

 3. Ik heb hier jaren last van gehad, niets hielp, tot dat iemand van cocosolie zonnebloemlecticine en een aantal gram cannabis een zalfje heeft gemaakt. Dat smeer je 20 min voor aanvang heel dun op de ingang van je vagina en iets erin. Dan raakt alles ontspannen.

 4. Een aantal maand geleden heeft mijn vriend me ongelofelijk gekwetst op gebied van mijn bedprestaties en uiterlijk.
  Met als gevolg dat ik vaginisme heb gekregen denk ik. Mijn gynaecoloog kan niets vinden. Ik ben 54 en heb altijd een super sexleven gehad. Wat nu en ik wil er vanaf.

  1. Wat ontzettend naar zeg, Sabrina. Dat is absoluut niet leuk om van je eigen vriend te horen en ik kan me voorstellen dat dat impact heeft op je seksleven. Hebben jij en je vriend het hier al samen over gehad? Wat was het doel van jouw vriend? Was zijn boodschap bedoeld om iets te veranderen op dat gebied? En is dat een reële verwachting? Het vaginisme dat hieruit is ontstaan, is psychisch van aard. Dat wil zeggen: door de onzekerheid n.a.v de opmerking van je vriend, kan je jouw lichaam en bekken niet meer ontspannen. De spanning kan zo hoog zijn, dat penetratie niet meer lukt. De oplossing: terug de ontspanning vinden. Dat betekent vooral: je weer zeker voelen op het gebied van seks en je eigen lichaam. Die zekerheid moet je voor een groot deel uit jezelf halen: vind jij jezelf mooi? Zo ja, dan heb je alle recht om je daar zeker over te voelen. Voel jij jezelf niet zo mooi? Waar ligt dat dan aan? Kan je daar iets aan veranderen zodat jij jezelf weer mooi vindt? En ook op het gebied van seks: wat vindt jouw vriend niet zo goed? Kan je daar iets in veranderen?

 5. Eye-opener dit artikel! Ik ben nog maagd en heb angst voor penetratie (ik krijg er net een vinger in en voel dan mijn maagdenvlies zitten, zo’n raar gevoel) dus deze tips en de dilator set ga ik zeker uitproberen, bedankt!

  1. Hoi Rubicon, wat fijn dat je iets aan dit artikel hebt gehad! Ik kan me jouw angst goed voorstellen hoor, knap dat je het langzaamaan wil uitproberen 🙂 Doe het stapje voor stapje, dan komt het vast goed. Heel veel succes en plezier gewenst!

  1. Hoi Anoniempje,

   Als je vaginisme hebt, komt de penis niet of nauwelijks in de vagina gewoonweg omdat het te nauw is. Dat kan extreem pijnlijk zijn. Wat ik je zou willen adviseren is om lekker te ontspannen voor jullie seks hebben. Probeer massages bij elkaar of neem een bad. Ook een uitgebreid voorspel kan helpen. Succes!

  2. Als je naar de huisarts gaat, kan ze dat even onderzoeken. Ze kijkt dan met een eendenbek (vraag een kleintje!) en ze gaat met haar vinger voelen of jouw spieren dan samenknijpen of dat ze misschien iets voelt wat niet thuis hoort in je vagina.
   Als je vagina ontspannen is, kun je het vergelijken met een ‘gapend gat’ waar je zonder moeite je vinger in kunt stoppen, alsware er nog ruimte over is naast je vinger en voel je niet zoveel van in je vagina. Als het gespannen is, dan moet je moeite doen of kracht zetten om je vinger naar binnen te krijgen en een soort ‘hoekje’ om (dat is de gespannen spier die hard aanvoelt) voordat je je vinger helemaal erin kan doen. Dit voelt niet fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.003 keer bekeken

Geschreven door

Sexy, stijlvol én comfortabel. Livia Corsetti heeft een nieuwe collectie en wij zijn verliefd! Bekijk de setjes, zou jij ze willen dragen om je partner mee te verrassen? De nieuwste lingerie setjes van dit merk hebben een diepblauwe kleur en zijn a…
1.003 keer bekeken