Beste Talitha, ik heb nu sinds 6 maanden een vriend en we bevredigen elkaar vaak. We hebben alleen nooit seks, omdat ik vaginisme heb. Ik ben bang dat hij dit op den duur gaat missen en dat dit onze relatie in gevaar kan brengen. Hoe kan ik van mijn vaginisme afkomen? Helpt een dildo of vibrator?
– Annelieke
Beste Annelieke,
Vaginisme kan heel vervelend zijn. Ik begrijp ook dat het een impact op jouw seksleven en jouw relatie heeft. Ik zal je uitleggen wat vaginisme precies betekent en wat je zelf kan doen om seks met jouw vriend mogelijk te maken.
Vaginisme: wat is het precies?
We spreken van vaginisme als de bekkenbodemspieren onwillekeurig, heftig samentrekken, waardoor de vagina als het ware gesloten wordt. Dit kan het inbrengen van een vinger, penis of voorwerp moeilijk of onmogelijk worden. Ook kan het leiden tot pijnlijke penetratie. Pijnlijke penetratie kan er vervolgens toe leiden dat de bekkenbodemspieren blijven aanspannen, waardoor een vicieuze cirkel van een vaginistische reactie en pijnlijke seks ontstaat.
De mate waarin de bekkenbodemspieren gaan samentrekken, kan per vrouw verschillen. Sommige dames hebben bijvoorbeeld alleen een vaginistische reactie bij het binnentreden van een penis. Andere vrouwen krijgen zelfs hun eigen vinger – of een tampon – er niet in.
“Vaginisme is het onwillekeurig samentrekken van de bekkenbodemspieren, waardoor de vagina wordt gesloten. Daardoor is het inbrengen van een vinger, penis of voorwerp niet of nauwelijks mogelijk.”
Het samentrekken van de bekkenbodemspieren
Het is dus belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wanneer je last hebt van het onwillekeurig samentrekken. Gebeurt dit enkel wanneer je seks wil hebben met jouw vriend? Of heb je er ook last van als je jouw eigen vingers of een tampon wil inbrengen?
Om de vaginistische reactie beter te begrijpen, is het bewustzijn van de bekkenbodemspieren erg belangrijk. Wanneer trekken ze precies samen? Om dit inzicht te krijgen, kan je de volgende vragen eens bij langs gaan:
- Is het onder sommige omstandigheden wél mogelijk iets in de vagina te brengen?
- Is er een verschil in reactie bij vingers (zelf, partner), tampon, dildo, anders?
- Ben je bewust van het samentrekken van de bekkenbodemspieren?
- Sinds wanneer heb je last van vaginisme? Is hier een speciale gebeurtenis aan vooraf gegaan?
- Wanneer treedt de samentrekking op? Is dat bij het binnengaan, ervoor, of erna?
- Merk je dat je regelmatig je plas of ontlasting ophoudt? Het ophouden van urine en ontlasting gebeurt namelijk ook door het samentrekken van de bekkenbodemspieren.
- Merk je dat je – ondanks de vaginisme – wel zin in seks hebt en opgewonden wordt?
De oplossing voor vaginisme: stappenplan
Om iets aan jouw vaginisme te doen, kan je zelf de volgende stappen uitvoeren.
Stap 1 : Bewustwording van de vagina en de bekkenbodemspieren
Voordat je ook maar iets in de vagina probeert te brengen, is het goed om vertrouwd te raken met jouw vagina en de omliggende bekkenbodemspieren. Neem daarom eens de tijd om jouw vagina te verkennen. Mogelijk helpt het je om hier een spiegeltje bij te gebruiken. Bekijk hoe jouw vagina eruit ziet, raak het aan en ervaar hoe het voelt. Breng nog niets in de vagina, maar streel bijvoorbeeld de schaamlippen, de venusheuvel en clitoris. Hoe reageert jouw lichaam daar op?
“Ga eerst je vagina verkennen, bijvoorbeeld met behulp van een spiegeltje. Kijk en voel, zonder iets in te brengen.”
Stap 2: Kegeloefeningen
De bekkenbodemspieren spelen een cruciale rol bij vaginisme. Om het te overwinnen zal je baat hebben bij kegeloefeningen om deze spiergroep te trainen. Het doel van deze oefeningen is dat je bewust wordt van het aan- en ontspannen van de spieren. Enkele oefeningen:
De lift-oefening
Sta, zit of lig in een comfortabele houding. Knijp vervolgens de anus, vagina en urinebuis dicht. Eigenlijk alsof je je urine of ontlasting heftig probeert tegen te houden. Probeer vervolgens zo krachtig mogelijk de spieren omhoog te duwen: als een lift die naar de bovenste etage moet. Houd dit 5 tot 10 seconde vast – ontspan de spieren weer langzaam – herhaal 3 maal.
De knie-knijp-oefening
Plaats een voorwerp, zoals een bal of een stevig kussen, tussen je knieën. Druk vervolgens zo hard mogelijk je knieën naar elkaar toe en houd het 10 seconde vast. Herhaal vervolgens 3 keer. Hiermee train je de binnenkant van je dijbenen, maar zeker ook de bekkenbodemspieren.
“Goede getrainde bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je bewust wordt van het aan- en ontspannen van de spiergroep.”
Je bekkenbodemspieren trainen? Dit zijn de beste oefeningen!
Stap 3: Oefenen met het inbrengen
Wanneer je eenmaal bewust bent van de (ont)spanning van je bekkenbodemspieren, is het tijd om voorzichtig te oefenen met het inbrengen van iets in je vagina. Je kan bijvoorbeeld beginnen met je eigen vinger. Breng wat glijmiddel aan en leg je vinger tussen je schaamlippen (breng het dus nog niet in). Wat gebeurt er? Speel bewust met het aan- en ontspannen van de spieren.
Breng vervolgens beetje voor beetje de vinger in. Begin met het topje en ontdek hoe ver je kan gaan. Blijf de bekkenbodemspieren aan- en ontspannen. Bouw dit stapsgewijs op en breid het uit met twee vingers, enzovoorts.
Tip! Doe dezelfde oefening met een gladde bullet vibrator. De trillingen van deze kleine vibrator zorgen ervoor dat de spieren gaan ontspannen.
Oefenen met staafjes
Deze oefening kan ook worden opgebouwd met behulp van de Inspire Vaginisme Dildo Set. Dit is een set van vijf staafjes met verschillende lengtes en diktes, gemaakt van zacht siliconen. Je kan beginnen met het kleinste en dunste staafje, die qua grootte vergelijkbaar is met de grootte van een vinger. Vervolgens bouw je het op. Je bepaalt zelf het tempo.
Stap 4: Oefenen met je partner
Nu wordt het tijd om bovenstaande oefeningen met je partner te gaan doen. Zo kunnen jullie beiden bewust worden van wat de bekkenbodemspieren doen, wanneer jullie samen intiem zijn.
Tip! Jullie kunnen de oefeningen combineren met zogenaamde streeloefeningen: Sensate Focus-oefeningen.
De oorzaak van vaginisme
Waarom de aanspanning plaatsvindt, is niet altijd te achterhalen. Bij sommige vrouwen is het een gevolg van een negatieve associatie met seks en penetratie, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen op dit gebied. Andere vrouwen ontwikkelen juist vaginisme door (de angst voor) pijn. Of ze hebben gewoonweg een te gespannen bekkenbodem.
Ga daarom goed na wat bij jou de mogelijke oorzaak kan zijn. Indien er sprake is van een onderliggend (psychologisch) probleem, is het raadzaam om dit probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld met behulp van een psycholoog of seksuoloog bij jou in de buurt.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.