door seksuoloog Talitha

“Ik heb als man moeite met klaarkomen. Wat nu?”

2 september 2023

Beste Talitha, mijn vraag gaat over het mannelijke orgasme. Het is een wat minder bekend probleem, maar ik heb moeite met klaarkomen. Zowel tijdens penetratie als bij orale seks of als mijn vriendin mij aftrekt, lukt het me eigenlijk niet. Aan mijn vriendin ligt het niet: ik vind haar opwindend en ze is – kort gezegd – erg goed in bed. Klaarkomen lukt me echter wel als ik masturbeer. In het verleden heb ik gekampt met een seksverslaving maar dat ligt inmiddels achter me. Zou dit mee kunnen spelen? Ik heb verder een actieve leefstijl en tussen mijn vriendin en mij gaat het verder ook goed. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik ook samen met mijn partner tot een orgasme kan komen?

– Lennart, 33 jaar

Beste Lennart,

Niet of moeilijk kunnen klaarkomen wordt vaak nog gezien als een typisch vrouwelijk seksueel probleem. Toch komt anorgasme – zoals het officieel wordt genoemd – ook met enige regelmaat voor bij mannen. Ongeacht de leeftijd. Dit kan door uiteenlopende zaken voorkomen, van fysieke tot mentale of emotionele oorzaken. Afhankelijk van wat de onderliggende reden is, zijn de oplossingen ook verschillend van aard.

Wat veroorzaakt anorgasmie bij mannen?

In de meeste gevallen heeft anorgasmie bij mannen een mentale oorzaak. Stress, angstgevoelens, depressie, een laag zelfbeeld, het ervaren van prestatiedruk of faalangst zijn de meest voorkomende oorzaken die kunnen verklaren waarom jij moeite hebt met klaarkomen. Zeker wanneer je merkt dat het komen tot een hoogtepunt wel lukt tijdens masturbatie, duidt anorgasmie tijdens de seks met je partner op een psychologische grondslag. Je lichaam en het seksueel functioneren werken immers naar behoren. Bij seksuele opwinding en het vermogen om tot een climax te komen, speelt ontspanning en focus op het genot een belangrijke rol. Afleidende gedachten, onzekerheid, schuld, schaamte of juist teveel bezig zijn met het ‘moeten klaarkomen’, werken belemmerend en houden een orgasme vaak tegen. Niet alleen kan dit leiden tot het uitblijven van een orgasme, maar ook tot het afnemen van je seksuele opwinding en het verlies van je erectie. Het gevolg hiervan is weer dat je een volgende keer meer onzeker kan worden. Zal het deze keer wél lukken? Wat als het wéér niet lukt? Met een groeiende faalangst en toenemende prestatiedruk tot gevolg wordt een orgasmeprobleem enkel meer in stand gehouden.

Wist je dat… naarmate mannen ouder worden, zij grotere kans hebben op het ervaren van orgasmeproblemen? Dit kan komen door een dalend testosterongehalte wat heel normaal is bij het ouder worden.

Fysieke redenen waarom mannen moeite met klaarkomen hebben

 • Bepaalde fysieke aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten;
 • Gebruik van medicatie, bijvoorbeeld antidepressiva of bloeddrukverlagers;
 • Urologische problemen zoals prostaatproblemen of een verstopte zaadleider hebben;
 • Hormonale disbalans waarbij met name sprake is van een verminderd niveau van testosteron;
 • Neurale aandoeningen zoals zenuwbeschadiging;
 • Verzwakte bekkenbodemspieren.
 • Gebrek aan de juiste stimulatie (bij te weinig wrijving, een te vochtige vagina van de partner of te weinig spanning op het bekken van de partner).

Seksuele gewoonten en gewenning

Masturbatie is meestal voor velen een van de eerste seksuele ervaringen die je opdoet. Het is vaak dé manier waarop jij leert wat je wel en niet fijn vindt qua stimulatie. Al gauw ontdek je hoe jij jezelf het beste kan bevredigen en ontwikkel je op die manier bepaalde gewoonten. Onbewust registreert je brein bepaalde manieren en patronen als belonend en functioneel. Als jij jezelf op een specifieke wijze stimuleert en tot een hoogtepunt komt, onthoudt je brein dit waardoor een volgende keer deze manier sneller wordt herhaald en opnieuw wordt beloond met een climax. Zo kan je gaandeweg gewend raken een bewuste seksuele handelingen of zelfbevrediging etc. Seks met een partner, penetratie, orale seks of met de hand door iemand anders bevredigd worden kan heel anders aanvoelen en ‘afwijken’ van datgene wat jij doorgaans gewend bent. Je brein herkent dit minder goed als dé manier waarop jij beloond mag worden met een orgasme, waardoor het dus lastiger kan zijn om tot je hoogtepunt te komen.

Moeite met klaarkomen? Dit kan je doen

 • Geef open, eerlijk en duidelijk aan wat jij lekker vindt in bed, zodat jouw partner weet hoe jij het best verwend kan worden;
 • Train je bekkenbodemspieren om meer controle te krijgen op de aan- en ontspanning van je PC-spier. Deze spier speelt een belangrijke rol bij seksuele functies als de erectie en het orgasme;
 • Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Een happy mind = een happy body en vice versa. Een algemeen welzijn bevordert ook jouw seksuele welzijn;
 • Raadpleeg je huisarts bij (vermoedens van) fysieke oorzaken. Hij of zij kan jou voorzien van de juiste adviezen of eventuele doorverwijzing;
 • Experimenteer met verschillende seksstandjes, voeg eventueel een seksspeeltje toe of maak gebruik van stimulerend glijmiddel. Heb lol met elkaar en ontdek wat af om te onderzoeken wat voor jullie beiden optimaal werkt.

Hoezeer het orgasme nog altijd wordt gezien als een onmisbare kers op de taart van goede seks, probeer vooral zoveel mogelijk te genieten van dat wat is. Focus je op het seksuele plezier en genot, richt je op wat jij en je partner lekker vinden en ga helemaal op in elkaar. Ook zonder orgasme kan de seks heel intiem en bevredigend zijn. Minder focus op het orgasme geeft jouw seksuele opwinding juist meer kans om toe te nemen.

Extra tip! Probeer eens om samen te masturberen. Naast dat dit heel intiem en verbindend is, geeft het jullie beide extra kennis of wat jullie fijn en opwindend vinden.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid