door seksuoloog Talitha

“Ik wil het langer volhouden in bed. Hoe?”

17 juni 2023

Beste Talitha, ik heb sinds kort een nieuwe vriendin en we genieten volop van elkaar. Over het algemeen hebben we niets te klagen, enkel zit ik er wat mee dat onze seks niet lang duurt. Ik bereik naar mijn idee sneller dan ik voorheen gewend was mijn hoogtepunt, vaak nog voordat mijn vriendin maximaal heeft kunnen genieten. Hoewel we het er nog niet goed over hebben gehad, merk ik bij mijzelf en bij haar wat teleurstelling en frustratie. Hoe kan ik het langer volhouden in bed?

– Rudy, 43 jaar

Beste Rudy,

Seksuele prestaties en uithoudingsvermogen variëren van persoon tot persoon. Het is normaal dat de duur van seksuele activiteit kan verschillen en dat het niet altijd lang hoeft te duren om plezierig te zijn. Het is niet per se dat hoe langer het duurt, hoe beter de daad is. Daarnaast hoeft een snel orgasme ook niet direct het einde te zijn van de seks. Je kunt immers daarna nog op genoeg manieren van elkaar genieten, bijvoorbeeld door over te gaan op manuele of orale seks (bij je partner), intiem knuffelen of een erotische massage. Eventueel gun jij jezelf even een pauze en proberen jullie het daarna opnieuw. Kortom: laat de timing van het orgasme niet leidend zijn voor jouw seksueel plezier.

Langer volhouden in bed met deze tips

Mocht je echter toch willen investeren in het verlengen van jouw uithoudingsvermogen in de slaapkamer, zijn er verschillende strategieën die jou kunnen helpen zodat je het langer kan volhouden in bed.

1. Train je bekkenbodemspieren met kegeloefeningen

Door regelmatig de bekkenbodemspieren te trainen, kun je de controle over de ejaculatie verbeteren. Om de spieren te vinden, probeer tijdens het plassen je urinestroom te onderbreken. Knijp diezelfde spieren 10 seconden aan, ontspan en herhaal dit 10 keer per dag. Ook als je niet urineert, kun je deze oefening uitvoeren door te doen alsof je je plas probeert op te houden.

4. Voorspel, voorspel en nog meer voorspel

Voorspel is van essentieel belang om gezamenlijk aan een bevredigend seksleven te werken. Neem dus ruim voldoende de tijd om in de stemming te komen, elkaar op te warmen en te verwennen. Hierdoor kunnen jullie de opwinding wat gelijkmatiger verdelen. De focus ligt meer op orale en manuele seks, niet zo zeer op penetratie. Mocht je tijdens het voorspel je hoogtepunt bereiken en voer je daarna de opwinding weer op, kan het goed zijn dat een tweede keer klaarkomen wat langer op zich laat wachten.

Tip! Ook kan het helpen om voor de seks te gaan masturberen. Net als bij het voorspel geldt: een eerder orgasme kan helpen een volgend orgasme wat te vertragen.

2. Experimenteer en verander met verschillende seksstandjes

Verander posities: Het overschakelen naar andere seksposities kan helpen om de stimulatie te verminderen en het uithoudingsvermogen te verlengen. Probeer posities waarbij je meer controle hebt over het ritme en de diepte, zoals de missionarispositie of de lepeltjespositie. Ook gun je hiermee jezelf even wat pauze van gevoelige stimulatie, waardoor jouw point of no return en het orgasme mogelijk wat worden uitgesteld.

3. Neem pauzes en focus op je ademhaling

Als je voelt dat je bijna het punt van ejaculatie bereikt, neem dan even een pauze. Dit is het moment vlak voor je point of no return (het moment waarop je het orgasme niet langer kan tegenhouden). Vertraag het ritme, haal diep adem en concentreer je op je ademhaling. Dit kan helpen om de opwinding te verminderen en het moment van climax uit te stellen.

Extra tip! Maak gebruik van orgasmevertragende middelen, zoals condooms of orgasmevertragende crèmes of sprays.

Als het uithoudingsvermogen tijdens seks een aanhoudend probleem vormt en invloed heeft op je seksleven, kan het raadzaam zijn om professioneel advies in te winnen bij een arts of een seksuoloog.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid