Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Orgasme uitstellen en beter klaarkomen. Tips?”

16 december 2022,

geschreven door

Beste Talitha, al enige tijd zoek ik naar manieren om mijn orgasme uit te kunnen stellen met als bijkomend voordeel dat ik beter klaarkom. Ik vind dat ik te vlug klaarkom, vaak nog voordat mijn vriendin haar hoogtepunt heeft bereikt. Dit zit ons seksleven soms wel eens in de weg. Als ik dan al zo snel klaarkom, voelt het orgasme ook niet echt spectaculair. Hoe kan ik mijn orgasme uitstellen en kom ik beter klaar?

– Max, 42 jaar

Beste Max,

Vroegtijdig klaarkomen is een van de meest voorkomende seksuele ongemakken onder mannen. Wat vroegtijdig klaarkomen precies inhoudt, heeft in veel gevallen ook te maken met wat voor de man (en/of diens partner) wenselijk is. Ongeacht hoe snel je tot een orgasme komt, kan jij jouw orgasme uitstellen op verschillende manieren. Dikwijls is hier een verbeterde beleving van het hoogtepunt aan gekoppeld. Niet gek dat je naast het uitstellen van je orgasme daardoor ook op zoek bent naar manieren om je orgasme te verbeteren.

Van prestatiedruk naar orgasmeproblemen

Officieel wordt met vroegtijdig klaarkomen, ook wel premature ejaculatie genoemd, bedoeld: een zaadlozing hebben binnen één minuut bij penetratie. Soms komt een ejaculatie voor voordat penetratie heeft plaatsgevonden. Maar in de volksmond wordt te snel klaarkomen ook al aangekaart wanneer de man eerder dan gewenst tot een hoogtepunt komt. Bij regelmatig voorkomen kunnen gevoelens als frustratie, onzekerheid en stress de kop opsteken of leiden tot spanningen in de relatie.

Extra tip! Bij het standje ‘cowgirl‘ wordt de eikel minder geprikkeld, waardoor het orgasme makkelijker kan worden uitgesteld.

In de meeste gevallen heeft vroegtijdig klaarkomen echter een psychologische oorzaak. De druk om te moeten presteren kan vaak leiden tot een verhoogde mate van spanning. De mannelijke erectie is immers nodig voor penetratie. Het uiteindelijke hoogtepunt van een man wordt nog altijd gezien als de kers op de taart. De erectie en het mannelijk orgasme zijn daarmee onbewust nog steeds gekoppeld aan het succes van een vrijpartij. Niet gek dat veel mannen daardoor een druk ervaren.

Maar juist die druk en de spanning zitten optimale opwinding in de weg, waardoor mannen soms erectieproblemen krijgen, moeite hebben met klaarkomen of juist eerder dan gewenst klaarkomen. Daarbij komt dat bij spanning het stresshormoon cortisol gaat stijgen. Deze toename zorgt ervoor dat de eikel gevoeliger wordt en daardoor een orgasme sneller wordt bereikt. Voldoende ontspanning en proberen zoveel  mogelijk te focussen op het seksueel plezier en genot is daarom essentieel voor een maximale seksualiteitsbeleving.

Je orgasme uitstellen op 3 manieren

1. Train je bekkenbodemspieren: aandacht voor de PC-spier

Een van de meest belangrijke spieren die bij het orgasme betrokken zijn, is de PC-spier. De pubococcygeus spier dient als belangrijkste bekkenbodemspier bij mannen. De bekkenbodemspieren vormen een spiergroep dat gelegen is in het bekken, waar het de belangrijkste bekkenorganen ondersteunt. Ook spelen ze een essentiële rol bij het seksueel functioneren. Bij toenemende seksuele opwinding komt er namelijk steeds meer spanning op deze spiergroep te staan. Uiteindelijk mondt dit uit in een ontlading van die spanning: het orgasme. De spieren trekken dan ritmisch samen om te ontladen.

Te veel spanning op het bekken resulteert vaak in een orgasme dat eerder optreedt dan gewenst. Het loont daarom om meer controle te krijgen over de bekkenbodemspieren, met name de PC-spier. Dit kan je krijgen door bekkenbodemspieroefeningen, ook wel Kegeloefeningen genoemd, te doen. Hierbij span je gericht de spieren aan om vervolgens de spanning weer los te laten. Je voelt de spier het beste aan wanneer je doet alsof je jouw urine probeert op te houden. Hoe meer je controle hebt over deze spanning, hoe meer je dus ook controle hebt over je orgasme.

2. Orgasme uitstellen met de stop-startmethode

Simpel gezegd houdt de stop-startmethode in dat je tijdig stopt met de stimulatie. Veel mannen vinden het echter lastig op tijd te stoppen, doordat ze eerder dan verwacht hun point of no return bereiken. Dit is het punt waarop je het orgasme voelt opkomen en het niet meer kan onderdrukken, waardoor je uiteindelijk klaarkomt. De stop-startmethode leert jou aan te voelen hoe je opwinding toeneemt en wanneer je jouw point of no return bereikt, zodat je die voortaan voor kan zijn.

  • Je kunt hier eerst mee oefenen tijdens het masturberen. Bouw het langzaam op en ervaar hoe jouw opwinding toeneemt. Probeer nog niet het orgasme uit te stellen of tegen te houden: het is belangrijk dat je eerst het punt leert aanvoelen waarop jij jouw orgasme voelt aankomen.
  • Breid vervolgens de oefening uit en probeer op het punt waarop je het orgasme op voelt komen, te stoppen met stimulatie. Neem even pauze en hervat de stimulatie. Doe dit een aantal keer tot je klaarkomt. Experimenteer op den duur ook met het inkorten van de pauzes tussendoor.
  • Pas uiteindelijk deze methode ook toe tijdens het vrijen met jouw partner. Houd er rekening mee dat zelfbevrediging anders aanvoelt dan stimulatie door of met jouw partner. Het kan helpen om met je partner een stopwoord of teken af te spreken om het naderen van jouw point of no return mee aan te geven.

“Vroegtijdig klaarkomen hoeft niet het einde te betekenen. Las een pauze in en probeer het opnieuw of bevredig elkaar op andere manieren, zoals met de mond of de hand. Dit werkt vaak ook bevredigend voor de partner.”

3. Stel je orgasme uit middels de knijptechniek

Een extra techniek om tijdens de stop-startmethode toe te passen, is de knijptechniek. Leg hierbij je duim op het toompje en de wijsvinger op de eikelrand en knijp voor 10-15 seconde stevig in de eikel. Dit is een manier om tijdens de pauze de opwinding voldoende te laten zakken. Werkt dit niet voor jou? Dan kan je ook overwegen om orgasme uitstellende hulpmiddelen te gebruiken, zoals orgasmevertragende condooms of crèmes.

Beter klaarkomen?

Met het uitstellen van je orgasme gaat vaak ook een betere beleving van je orgasme gepaard. Toch kan je ook op andere manieren experimenteren met het optimaliseren van jouw orgasme. Overweeg bijvoorbeeld eens andere manieren van stimulatie, zoals het prikkelen van jouw perineum, anus of prostaat. Anale stimulatie is niet voor niets populair onder mannen (ongeacht hun geaardheid!), doordat daarmee de prostaat gestimuleerd kan worden. De prostaat ligt immers in een gevoelig gebied vol zenuwen die onder andere de erectie en het orgasme reguleren. Prostaatstimulatie leidt daardoor dikwijls tot een intens orgasme. Om deze vorm van stimulatie te vergemakkelijken, kan je gebruik maken van seksspeeltjes, zoals een prostaatstimulator. Indien je geen behoefte hebt aan deze manier van bevredigen, kan je ook op andere manieren je seksleven boosten en je orgasme verfijnen. Het gebruik van een penisring zorgt voor een langdurige erectie en maakt je penis gevoeliger, waardoor je orgasme uiteindelijk intens kan voelen. Maar ook een uitgebreid voorspel, erotische massages of sensuele streeloefeningen kunnen helpen voor een algemene boost van jullie seksleven.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Als je gelukkig bent in een relatie en je zou graag kinderen willen, maar jouw partner niet, dan is dat natuurlijk een lastige kwestie. Zeker als je elkaar niet kwijt wilt, maar kinderen krijgen wel een belangrijke droom voor je is. Hoe pak je dat no…
355 keer bekeken