It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

“Mijn vriendin en ik hebben geen seks. Wat kan ik doen?”

10 augustus 2019,

geschreven door

Beste Talitha, hoewel mijn vriendin en ik dol op elkaar zijn, hebben we nooit seks. In het begin van onze relatie hadden we wel regelmatig seks, maar al gauw werd dat minder, tot we nu op het punt gekomen zijn dat we nooit seks hebben. We hebben een goede relatie verder, maar ik mis de seks wel. Ik zou ons seksleven graag opnieuw leven willen inblazen. Hoe kaart ik dat aan?

– Bram

Beste Bram,

Veel koppels in een langdurige relatie ervaren een verminderde seks-frequentie naarmate de relatie langer duurt. Waar jullie in de prille fase van jullie relatie niet genoeg van elkaar konden krijgen, wordt op den duur alles minder spannend, nieuw of zelfs gewoontjes. Soms kan dat inderdaad leiden het uitblijven van seks.

Redenen waarom jullie geen seks hebben

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de zin in seks vermindert (of volledig verdwijnt) en jullie niet of nauwelijks meer seks hebben. De voornaamste redenen zijn:

 • De duur van de relatie
 • Verminderde aantrekking
 • Onderliggende relationele problemen
 • Gebrek aan spanning en intimiteit
 • Stress, drukte of oververmoeidheid
 • Bij vrouwen: gebruik van hormonale anticonceptie
 • Ongezonde leefgewoonten, zoals overmatig alcoholgebruik, roken of een slecht voedingspatroon

Wist je dat… koppels in een langdurige relatie gemiddeld niet vaker dan 3 keer per maand seks hebben?

Naast de duur van de relatie, kunnen onderliggende problemen ervoor zorgen dat de seksuele spanning tussen jullie vermindert of verdwijnt. Minder intimiteit in het algemeen kan tevens leiden tot minder spanning in de slaapkamer. Daarnaast kan een druk bestaan, bijvoorbeeld door het hebben van een veeleisende baan of gezinsleven, jullie seksleven behoorlijk verstoren.

Je seksleven nieuw leven inblazen

Wees bewust van je eigen behoeften

Voordat je aan je partner uitlegt waar je mee zit, is het verstandig om voor jezelf op een rijtje te zetten wát hetgeen precies is wat je mist. Wat zijn jouw concrete behoeften? En wat heb jij nodig om tegemoet te komen in je behoeften? Wat is voor jou een ideaal seksleven? Als je dit voor jezelf duidelijk weet, kan je het ook beter uitleggen aan je partner.

“Maak voor jezelf concreet wat precies hetgeen is dat je mist, voordat je het aankaart bij je partner.”

Maak het bespreekbaar

Om iets binnen je relatie te veranderen, is goede communicatie onmisbaar. Niets zeggen lost namelijk niets op. Praten over seks is eigenlijk iets dat altijd van belang is, ook in relaties waarbij beide partners tevreden zijn over het seksleven. Voor de meesten is seks nou eenmaal van belang voor een goede relatie. Kaart daarom gerust aan hoe jij jullie relatie op dit moment ervaart. Leg de focus op datgene wat je wil toevoegen, in plaats van het ontbrekende te benadrukken.

Sta open voor de reacties van je partner. Mogelijk ervaart zij helemaal geen probleem, of loopt ze juist tegen andere zaken aan. Door het gesprek aan te gaan krijgen jullie weer hoogte van elkaars behoeften, wensen en grenzen. Zo creëren jullie ruimte om elkaar weer tegemoet te komen.

Tip! Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan? Het spelen van een erotisch spel als Ultiem Verlangen nodigt jullie uit om de spanning op te bouwen en elkaar terug te vinden op seksueel vlak.

Pak onderliggende problemen aan

Voordat je het probleem gaat aanpakken en aankaarten, kan het waardevol zijn om te onderzoeken wat een onderliggend probleem kan zijn. Zijn er spanningen en conflicten tussen jou en je partner? Hebben jullie het wellicht te druk voor seks? Of zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn? Zo ja, breng deze factoren in kaart, omdat te kijken of je iets aan de oorzaak kan veranderen.

Overige tips die je seksleven ten goede komen

 • Maak tijd voor seks. Soms kan het zelfs nuttig zijn om seks te ‘plannen’. Zeker als jullie het te druk hebben voor intimiteit
 • Stuur spannende berichten naar elkaar, ook overdag.
 • Wees meer intiem buiten de slaapkamer, door regelmatig te knuffelen, elkaar kussen en aanraken.
 • Haal afleiding uit de slaapkamer, zoals een tv, laptop of mobiele telefoons.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd merk ik als man dat ik tijdens de seks wel het gevoel heb dat ik klaarkom, maar dat ik dan geen zaadlozing heb. Mijn vriendin zegt dat ik last heb van een droog orgasme. Ik ben hier vrijwel onbekend mee en maak me…
2.114 keer bekeken