Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Mijn partner wil geen seks meer. Wat nu?”

6 juni 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb al ruim 5 jaar een relatie met mijn vriend. In het begin van onze relatie was ons seksleven geweldig. We konden het overal en altijd wel doen: beiden hadden we altijd zin in seks. Gedurende de jaren is dat echter veranderd. Sinds we samenwonen, is het écht omgeslagen: mijn vriend heeft nooit meer zin in seks. Hij wijst me regelmatig af, waardoor ik me erg onzeker ga voelen. Waarom wil hij nooit meer seks met mij? Wat kan ik doen om dit op te lossen?

– Marije, 29 jaar

Beste Marije,

Een verschil in seksueel verlangen is een van de meest voorkomende seksuele problemen binnen een relatie. Wat dan te veel of te weinig zin betekent, is in principe nog niet het probleem. Waar het om gaat is dat er een verschil is in verlangen, dat leidt tot seksuele en relationele ontevredenheid.

Waar komt een verminderd libido vandaan?

In een langdurige relatie zitten

Dat jullie in het begin van jullie relatie altijd zin hadden in seks, is niet zo vreemd. Alles is nog nieuw, spannend en er valt nog zoveel samen te ontdekken. Jullie kennen elkaar op seksueel en lichamelijk vlak nog niet zo goed, wat de zin in seks juist enorm aanwakkert. Na verloop van tijd wordt alles stabiel en ‘normaal’ in jullie relatie. Het nieuwe is ervan af.

Wist je dat… de seksfrequentie sterk gelinkt is aan de duur van je relatie?

Dat kan ervoor zorgen dat de seks minder spannend wordt. Jullie weten wat jullie lekker vinden in bed, waardoor het experimentele ervan af gaat. De motivatie om dagelijks de liefde te bedrijven, kan daardoor steeds minder worden. Kortom: de sleur komt om de hoek kijken.

Onderzocht! Koppels in een langdurige relatie hebben gemiddeld niet vaker dan 3 keer per maand seks.

Andere oorzaken van geen seks meer willen

  • Relationele problemen, bijvoorbeeld bij (aanhoudende) conflicten of irritaties.
  • Stress, bijvoorbeeld door drukte (op het werk)
  • Vermoeidheid en slaaptekort
  • Onbevredigende seks, bijvoorbeeld als er sprake is van pijn bij het vrijen, wat leidt tot een verminderde opwinding en verlangen.
  • Te weinig intimiteit tussen de partners
  • Depressieve gevoelens, somberheid, angst en onzekerheid
  • Bij vrouwen: het gebruik van de hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil.
  • Ongezonde leefgewoonten. Denk hierbij aan overmatig alcoholgebruik, roken of het hebben van overgewicht.

Oplossingen voor meer zin in seks

Relatieproblemen bespreekbaar maken en aanpakken

Onderlinge irritaties en relatieproblemen hebben automatisch invloed op het seksleven. Om jullie seksleven weer een boost te geven, is het goed om na te gaan waar jullie in jullie relatie tegenaan lopen. Zijn er ergernissen of twijfels? Zien jullie iets graag veranderen binnen jullie relatie? Deel dit openlijk met elkaar en maak bespreekbaar wat jullie nodig hebben voor een harmonieuze relatie en seksleven.

Extra tip! praten over seks kan soms erg lastig zijn. Het spelen van een erotisch spel als Ultiem Verlangen kan jullie hierbij helpen. Dit spel bevat verschillende vragen en opdrachten, met als doel jullie seksuele voorkeuren en fantasieën te (her)ontdekken.

Voeg een vleugje ‘nieuw’ toe aan jullie seksleven

Om in een stabiele en harmonieuze relatie te blijven, is het nodig om er samen aan te blijven werken. Dat geldt ook voor de slaapkamer. Blijf op zoek gaan naar nieuwe dingen om te proberen. Experimenteer met andere seksposities, verwen elkaar eens met een erotische massage, ontdek of samen masturberen iets voor jullie is (of zelfs samen porno kijken) of experimenteer met soft kinky seks.

Extra tip! Creëer meer intimiteit tussen jullie. Dat wil zeggen: geef elkaar gedurende de dag wat meer complimenten, een knuffel of een kus. Hoe meer subtiele intimiteit tussen jullie is, hoe groter de kans dat de intimiteit ook zijn weg terug vindt naar de slaapkamer.

Meer seks hebben leidt tot meer zin in seks

Hoe vaker je seks hebt, hoe meer zin in seks je krijgt. Dat komt omdat tijdens het orgasme het stofje dopamine vrijkomt. Dit stofje geeft ons een gelukzalig gevoel. En van dat gevoel wil je natuurlijk alleen nog maar meer. Kortom: het orgasme werkt dan als een beloning. Hoe vaker je dus seks hebt, hoe meer zin je krijgt in die beloning.

“Tijdens het orgasme komt een gelukzalig stofje vrij, waardoor je steeds meer zin in seks krijgt.”

Gezonde geest en lichaam

Lichaam en geest werken eigenlijk altijd samen en hebben invloed op elkaar. Onrust, stress of negatieve gevoelens leiden tot lichamelijke klachten en vice versa. Dit heeft ook invloed op het seksleven, waaronder je libido. Zorg daarom goed voor jezelf, zodat je lekker in je vel zit.

Wees niet alleen lief voor je geest, maar ook voor je lijf. Een gezond eetpatroon, voldoende slaap, regelmatig bewegen en voorzichtig zijn met alcohol en verdovende middelen, dragen behoorlijk bij aan onder andere je libido en seksueel functioneren.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, wij hebben een fijn seksleven samen en hebben geen moeite om beiden klaar te komen. Toch willen we graag dat ons orgasme wat heftiger is. Wat kunnen wij doen zodat wij nóg beter klaarkomen?  – Melvin en Babette Beste Melvin en Babett…
9.005 keer bekeken