Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik ervaar als man pijn tijdens de seks. Help!”

9 juli 2022,

geschreven door

Beste Talitha, al een tijdje ervaar ik pijn tijdens de seks. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt, ook bij vorige bedpartners niet. Doordat de seks niet fijn meer voelt, heb ik er ook minder plezier in. De spanning loopt nu wat op tussen mij en mijn vriendin. Hoe komt het dat ik pijn ervaar en hoe los ik dit op?

– Noah, 22 jaar

Beste Noah,

Pijn bij het vrijen is een veelgehoorde klacht bij vrouwen, maar ook mannen kunnen pijn tijdens de seks ervaren. Officieel wordt dit dyspareunie genoemd en het kan op verschillende manieren gevoeld worden. Naast pijnlijke seks bij vaginale en/of anale penetratie, kunnen mannen ook pijn voelen bij het ontvangen van anale seks. Afhankelijk van de oorzaak, die doorgaans lichamelijk van aard is, zijn er diverse oplossingen.

Oorzaken van pijn tijdens de seks bij mannen

Balanitis

De penis is een delicaat lichaamsdeel, dat in sommige gevallen ook gevoelig kan zijn voor infecties of ontstekingen. Een veelvoorkomende infectie van de eikel van de penis is balanitis, waarbij soms ook de voorhuid ontstoken kan zijn. Vaak ontstaat dit door teveel of te weinig hygiëne. De eikel dient daarom ook dagelijks even gespoeld te worden te worden met lauwwarm water. Dit kun je bijvoorbeeld onder de douche doen, door de voorhuid iets naar achteren te trekken. Gebruik hier geen zeep bij.

Prostaatontsteking

Een andere voorkomende ontsteking die bij mannen kan optreden is een prostaatontsteking. Dit komt meestal vaker voor bij senioren mannen, al kunnen jongere mannen hier ook last van krijgen. Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die bijvoorbeeld door een niet-behandelde blaasontsteking hun weg hebben gevonden naar de prostaat. Hierbij kunnen de zaadlozingen pijnlijk aanvoelen, maar ook een branderig gevoel bij het plassen, continue drang te moeten plassen en koorts zijn symptomen. Raadpleeg je huisarts bij vermoedens van een ontsteking. Eventueel kan antibiotica soelaas bieden bij een acute prostaatontsteking.

Wist je dat… je met regelmatig klaarkomen je pc-spier trainen je prostaat in een gezonde conditie houdt?

Soa

Ook enkele soa’s kunnen pijn tijdens de seks veroorzaken. Met name chlamydia en gonorroe kunnen tot pijnlijke seks leiden, al zijn dit ook soa’s waarbij veel mannen (in eerste instantie) weinig tot geen klachten ervaren. Indien er wel klachten zijn, is chlamydia onder andere te herkennen aan pijn bij het plassen. Gonorroe daarentegen staat bekend om de ‘druiper’: waterige, geelgroene afscheiding uit de plasbuis.

Vaginale droogte van de vrouw (onvoldoende opwinding)

Niet alle oorzaken van pijn tijdens de seks bij mannen ligt bij de man zelf. Als een vrouwelijke partner onvoldoende opgewonden is, is de kans groot dat haar vagina nog onvoldoende vochtig en diep is om soepel en comfortabel een penis te kunnen ontvangen. Ga je echter te hard van stapel en heb je seks als zij nog niet vochtig genoeg is? Dan kan de penetratie stroef en ruw voelen, mogelijk zelfs pijnlijk, voor zowel haar als hem. Langdurig ruwe penetratie kan een geïrriteerde eikel tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om pas de penis in te brengen wanneer je partner voldoende vochtig is. Een glijmiddel kan eventueel helpen om het soepeler te maken. Bij anale seks is het gebruik van glijmiddel essentieel om pijnvrij te kunnen vrijen.

Wist je dat… vrouwen gemiddeld 20 tot 30 minuten de tijd nodig hebben om voldoende opgewonden te raken?

Overige oorzaken van dyspareunie bij mannen

  • Fimosis: hierbij is de voorhuid wat vernauwd, waardoor de voorhuid niet soepel over de eikel naar achteren schuift bij penetratie. Dit geeft met name pijn bij het toompje, ook wel frenulum genoemd. Regelmatig masturberen of een (gedeeltelijke) besnijdenis kan dit oplossen.
  • Ziekte van Peyronie: kromstand van de penis, veroorzaakt door vorming van littekenweefsel. Dit kan optreden door letsel aan de penis.
  • Te kort toompje
  • Teveel spanning op de bekkenbodemspieren
  • Overgevoelige eikel
  • ‘Blue balls’

Let op! Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd je huisarts. Hij of zij is er voor jou om jou van de beste hulp te voorzien. Jouw huisarts kan naar mogelijke oorzaken kijken, eventuele oplossingen aanreiken of zo nodig doorverwijzen naar een specialist. Schaam je hier vooral niet voor. Jij bent namelijk echt niet de enige. Liever gepaste hulp dan onnodig rondlopen met klachten.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, Mijn partner geeft aan geen gevoel tijdens de seks te hebben. Ze vindt het daarom niet veel aan. Van seksspeeltjes moet ze niks weten en ze houdt dikwijls de boot af. Zo langzaamaan begin ik me onzeker te voelen. Doe ik het wel goed? B…
1.849 keer bekeken