Beste Talitha, ik heb me altijd al wat onzeker over mijzelf gevoeld, vooral over hoe ik eruit zie. Nu in een vriend heb speelt dit ook parten in de slaapkamer. Ik durf me niet te laten gaan en ik merk dat ik erg terughoudend en passief ben tijdens de seks. Mijn vriend benoemt het ook en geeft aan dat dit hem frustreert. Ik ben bang dat als ik hier niet in verander, onze relatie op den duur hierop stuk loopt. Hoe word ik meer zelfzeker in bed?
– Jolijn, 22 jaar
Beste Jolijn,
Ongeacht of je in een relatie zit of niet, is onzekerheid en/of een negatief zelfbeeld iets wat bijzonder belemmerend is. Zo kan het ook invloed hebben op je relatie en seksleven. Om meer zelfzeker te zijn in bed, zul je echter jouw onzekerheid op een veel bredere manier moeten aanpakken. Je onzekerheid tijdens de seks is namelijk een uiting van een algemeen laag zelfbeeld en/of lichaamsbeeld. Om je zelfwaardering te vergroten en meer zelfzeker over jezelf te zijn, kan je een aantal dingen doen.
Een laag zelfbeeld en seksualiteit
Zelfbeeld en seksualiteit zijn nauw met elkaar verweven. Hoe jij jezelf ziet, waardeert en oordeelt draagt namelijk bij aan jouw (seksuele) identiteit. Seks is daar een belangrijk onderdeel van, het is een van de meest pure, kwetsbare kanten van jezelf. Niet gek dat het eng kan voelen om dit deel van jezelf met iemand anders te delen. Daarnaast is het moeilijk te vatten dat iemand anders jou aantrekkelijk vindt en met je wil vrijen, terwijl je zelf zo negatief over jezelf denkt. Mensen met een negatief zelfbeeld denken namelijk dat anderen hen net zo laag waarderen als dat ze zelf doen. Deze aanname is vaak niet gegrond, al gebeurt het soms dat je die onzekerheid zo uitstraalt naar anderen, dat anderen je daadwerkelijk gaan waarderen als een onzeker iemand. En dát heeft vaak weer impact op jou, jullie relatie of jullie seksleven.
“Het is moeilijk te vatten dat iemand anders jou aantrekkelijk vindt en met je wil vrijen, als jij zelf zo negatief over jezelf denkt.”
Impact van een laag zelfbeeld in de slaapkamer
- Je niet durven laten gaan
- Je seksueel geremd voelen
- Angstklachten ervaren
- Seksuele klachten als een te hoge spierspanning, vaginisme en/of pijn bij het vrijen
- Moeilijk of niet kunnen klaarkomen
- Relationele spanning, waaronder geremdheid of onzekerheid bij je partner
Zo wordt je meer zelfzeker (in bed)
Het vergroten van zelfvertrouwen in de slaapkamer kan een positieve invloed hebben op je seksuele ervaringen en intimiteit. Maar om zover te komen, zul je het vergroten van je zelfwaardering veel algemener moeten beschouwen. Dit is echter een pad dat je zelf dient te bewandelen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.
Zelfbeeld, zelfacceptatie en selfcare
Onthoud dat niemand perfect is; iedereen heeft kwaliteiten en minder fijne eigenschappen. Wanneer je ergens onzeker over bent, voelt het soms alsof ‘alles’ negatief is aan jou, dat er niets goed is. Deze negatieve gedachte over jezelf nemen we vaak voor waar aan. Waak hiervoor, gedachten zijn immers niet per se feiten. Daag je gedachten dus uit: is wat ik denk echt waar of slechts een aanname? Zijn er bewijzen voor deze negatieve gedachte? Of zijn ook tegenbewijzen te bedenken? Focus je daarbij op je positieve eigenschappen. Hoe meer je positief over jezelf gaat denken, hoe lekkerder jij in je vel gaat zitten. Een goede selfcare draagt hier ook aan bij. Voed je lichaam op een gezonde en voedzame manier, doe regelmatig aan lichaamsbeweging die jij leuk vindt en waar je energie van krijgt. Zoek ook regelmatig de rust en ontspanning op.
Kennis is kunde
Met betrekking tot seksualiteit en je zelfzeker in bed voelen, werkt het empowerend om te weten wat je fijn vindt in de slaapkamer. Neem dus de tijd om jezelf te informeren over seksualiteit, het vrouwelijke en mannelijke lichaam en verschillende seksuele technieken. Door je kennis te vergroten en je vaardigheden te ontwikkelen, zul je je zelfverzekerder voelen tijdens intimiteit.
Tip! Ontdek wat je wel en niet fijn vindt qua seksuele stimulatie door te gaan masturberen. Dit kan je eventueel met behulp van een seksspeeltje doen.
Communicatie met je partner
Uiteraard mag een open en eerlijke communicatie met je partner niet ontbreken in dit rijtje. Jezelf kwetsbaar opstellen werkt verbindend en zorgt vaak voor meer intimiteit. Bouw dit stapje voor stapje op, maar wees niet bang om je partner te laten weten hoe jij je voelt, wat je wel en niet prettig vindt en wat je partner kan doen om jou te plezieren in bed. Door hier samen zo open mogelijk over te praten, ontstaat er meer vertrouwen in jezelf en elkaar. Deel jullie verlangens en fantasieën met elkaar en experimenteer erop los. Seks hoeft ook niet perfect te zijn, jullie mogen best wat klungelen. Zo leer je immers. En onthoud: een fijn seksleven creëer je met elkaar. Falen bestaat niet, je kunt hooguit ontdekken wat wel en niet werkt.
“Seks hoeft ook niet perfect te zijn, jullie mogen best wat klungelen. Zo leer je immers.”
Een bevredigend seksleven begint dus voor een groot deel bij jezelf. Niet alleen is het prettig om te weten wat je wel en niet fijn vindt in bed, maar is het van essentieel belang dat jij je comfortabel en zelfzeker voelt met je lichaam en alle aspecten daarvan. Onthoud dat zelfvertrouwen in bed tijd kost om te ontwikkelen, en het is een continu proces. Wees geduldig met jezelf en wees open voor groei en nieuwe ervaringen.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.