Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Een negatief zelfbeeld en de impact ervan op jouw seksleven

23 mei 2021,

geschreven door

Houd jij van je lichaam? Ben je tevreden met hoe je eruit ziet? Vind jij jezelf een goede minnaar? Dit zijn enkele vragen die het thema zelfbeeld, zelfwaardering en zelfconcept raken. Omdat seksualiteit een fundamenteel onderdeel vormt van onze identiteit, heeft ons zelfbeeld eveneens invloed op hoe we ons seksueel zien en voelen. Een laag of negatief zelfbeeld kan daarom ook van invloed zijn op jouw seksleven en seksbeleving. Lees in dit blog alles over een negatief zelfbeeld en de impact ervan op je seksleven.

Zelfbeeld, zelfwaardering en zelfconcept

Breed gezegd is ons zelfbeeld het beeld dat we van onszelf hebben. Dat kan betrekking hebben op allerlei facetten van onze persoonlijkheid, maar ook ons uiterlijk, onze prestaties, ons doen en laten. Het fundament van je zelfbeeld wordt al in de kinderjaren gevormd door alles wat je doet: de successen, maar ook de mislukkingen. Ook de oordelen en verwachtingen die jouw omgeving over jou hadden dragen bij aan de totstandkoming van je zelfbeeld. Op deze manier ontstaat er een gevoel over jezelf. Dat kan een positief gevoel zijn, maar ook een onzeker gevoel. Bijvoorbeeld als je het idee hebt niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen of van jezelf. Ook kan je schaamte ervaren over bepaalde aspecten van jezelf.

Wist je dat… het hebben van een positief lichaamsbeeld bijdraagt aan een goed seksleven? Mensen die positief over hun uiterlijk denken en hun lichaam waarderen zijn actiever en tevredener in bed.

Zelfwaardering is een onderdeel van je zelfbeeld en bepaalt voor een belangrijk deel de manier waarop je je verhoudt tot anderen. Als jij jezelf positief waardeert, zorgt dat over het algemeen ervoor dat jij jezelf én anderen positiever benadert. Als we ons zelfzeker voelen, zullen we dat ook sneller op anderen projecteren. Andersom geldt hetzelfde: een negatief beeld over jezelf leidt tot zelfkritiek en tevens een kritische houding naar anderen.

Ons zelfbeeld kan overeenkomen met het beeld dat anderen van ons hebben. Maar soms klopt het beeld niet met hoe onze omgeving ons ziet. Ook interactie met onze omgeving kan ons zelfbeeld doen verbeteren of verslechteren. Opmerkingen over ons uiterlijk, lichaam of persoonlijkheid kunnen dus continu ons zelfbeeld beïnvloeden. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat we ons veranderlijk kunnen gaan opstellen naar anderen.

“We moeten ons genoeg de moeite waard vinden om te begrijpen dat anderen intiem met ons willen zijn.”

Zelfbeeld en seksualiteit

Zelfbeeld en seksualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De mate waarin jij jouw lichaam waardeert en in hoeverre jij jezelf aantrekkelijk vindt, draagt bij aan jouw seksuele identiteit. Seksualiteit is een heel kwetsbaar deel van jezelf. Het vergt dus soms de nodige moed of zelfvertrouwen om dit intieme deel met een ander te delen. Hoe negatiever je over jezelf denkt, hoe lastiger het is om op seksueel vlak jezelf positief tot jezelf en je (bed)partner te verhouden. Sterker nog: we moeten onszelf genoeg de moeite waard vinden om te begrijpen dat anderen met ons intiem willen zijn en met ons willen vrijen. Mensen met een negatief zelfbeeld denken namelijk vaak dat anderen hen net zo laag waarderen als ze dat zelf doen.

Een negatief zelfbeeld in de slaapkamer

Een negatieve zelfwaardering kan ervoor zorgen dat je je in de slaapkamer niet durft te laten zien of gaan. Je kan je geremd voelen in je seksuele genot, moeite hebben met je overgeven aan je partner en tevens meer angstig zijn op het gebied van seks. Ook kan je je ongemakkelijk voelen bij aanrakingen van jezelf of je partner, uit schaamte voor je eigen lichaam. Als jij jezelf lichamelijk niet mooi of sexy vindt, is het lastig te geloven dat jouw partner dat wél vindt. Ook straal je die onzekerheid sneller uit naar je partner, waardoor je partner op den duur je ook gaat waarderen als een onzeker iemand. Dit alles kan een geremde en negatieve impact hebben op jullie seksleven.

Wist je dat… een veilige romantische hechtingsstijl én hoge kwaliteit van partnerrelatie bijdragen aan een positief zelfbeeld en positieve seksbeleving?

Van een lage zelfwaardering naar een positief seksleven

Een bevredigend seksleven begint dus voor een groot deel bij jezelf. Niet alleen is het prettig om te weten wat je wel en niet fijn vindt in bed, maar is het van essentieel belang dat jij je comfortabel en zelfzeker voelt met je lichaam en alle aspecten daarvan. Onthoud dat een sexy persoon iemand is die zichzelf sexy vindt. Daar is geen enkel schoonheidsideaal aan gekoppeld. Ook over je bedprestaties hoef je niet in te zitten: een fijne seksbeleving deel je altijd samen met je partner. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Je kan hierbij niets fout doen, hooguit ontdekken wat wel en niet werkt tijdens het vrijen.

Hoe zou jij jezelf in de slaapkamer beoordelen of waarderen? Ben jij zelfzeker of juist meer onzeker of jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Sommige mensen die geen zin hebben in seks met hun partner, hebben sowieso niet zo’n interesse in seks op dat moment. Hun gebrek aan zin gaat dan samen met een lage sexdrive. Maar het komt ook voor dat mensen bij mij komen en zeggen: help, ik heb g…
2.915 keer bekeken